Najnovije vesti
Vesti Društvo
Pritužbe na izbor sudija

Pritužbe na izbor sudija

Grupa sudija podnela je pritužbu protiv predsednika Apelacionog suda Duška Milenkovića jer je mimo propisa rasporedio kojim će predmetima sudije da se bave, saznaje “Blic”.

578987_dusko-milenkovic-01
578987_dusko-milenkovic-01
Duško Milenković, predsednik Apelacionog suda
Duško Milenković, predsednik Apelacionog suda

Pritužba u koju je “Blic” imao uvid podneta je pre nekoliko dana Visokom savetu sudstva. U njoj se konstatuje da sudije koje jedine ispunjavaju uslove po zakonskim kriterijumima i propisima nisu raspoređene u specijalizovana odeljenja - Posebno odeljenje za organizovani kriminal i Odeljenje za ratne zločine.

Reč je o sudijama Dragoljubu Albijaniću, Oliveri Anđelković i Tatjani Vuković, koji osim stručnog usavršavanja, prema izveštajima nadležnih sudova, u poslednjih deset godina imaju uspeh i rezultate u ovim predmetima. Umesto njih, u specijalizovana odeljenja, kako se navodi u pritužbi, postavljen je deo sudija koje nikada nisu postupale u ovim predmetima.

Zakon, međutim, precizno određuje ko ima prednost: sudije koje poseduju “potrebna stručna znanja i iskustvo u oblasti humanitarnog prava i ljudskih prava, odnosno borbe protiv kriminala i korupcije”. Izabranim sudijama predsednik je kao preporuku za bavljenje najozbiljnijim predmetima uzeo u obzir - predavač Pravosudne akademije, ispitivač na pravosudnom ispitu, član programskog saveta Pravosudne akademije, trener za obuku o primeni ZKP...”.

Predsednik Milenković negira navode iz pritužbe i kaže za “Blic” da je prilikom raspoređivanja sudija poštovan poslovnik i propisi. Kako dodaje, “naravno da su sudije koje su nezadovoljne pisale prigovor”.

- Raspoređivanje sudija je moje diskreciono pravo. Nije tačno da je uslov stručno znanje i iskustvo jer je to samo jedan od uslova. I sudije koje su sada raspoređene imaju iskustva, samo što nisu bile u tom odeljenju - tvrdi predsednik Milenković.

Kako se navodi u pritužbi, Milenković je mimo propisa prvo rasporedio sudije, a tek potom cenio eventualnu ispunjenost kriterijuma da se bave predmetima u ovim odeljenjima.