Poslanici Skupštine Srbije usvojili su juče većinom glasova Tamarin zakon, koji treba da poveća bezbednost građana i objekata kada je rečo zaštiti od požara i tako spreči da se ponovi stradanje mladih kao što je to bilo pre tri godine u diskoteci „Kontrast“ u Novom Sadu. Usvojen je i Predlog zakona o oružju i municiji koji će omogućiti efikasnu kontrolu posedovanja i prometa oružja.


Prihvaćen je i amandman Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, kojim se precizira da legalizacija oružja počinje osam dana po objavljivanju Zakona o oružju i municiji u Službenom glasniku i da će trajati tri meseca. Od legalizacije oružja očekuje se prikupljanje veće količine nelegalnog oružja koga u Srbiji, prema procenama, sada ima između 200.000 i 900.000 komada.

Poslanici su izglasali i opozicioni amandman po kome deca koja napune 16 godina mogu da nose gasni sprej radi lične bezbednosti.

Prema izmenama Zakona o oružju i municiji legalnim vlasnicima oružja biće omogućeno da ga nesmetano poseduju i koriste u zakonom dozvoljene svrhe – za lov, sport, kolekcionarstvo i samoodbranu. Osim postojećih, novi zakon donosi i dva nova uslova – zdravstvena sposobnost koja je ranije postojala kao mogućnost i to samo prilikom nabavljanja oružja, kao i opravdani razlog za posedovanje oružja.

Cilj usvojenih izmena Zakona o zaštiti od požara je uspostavljanje efikasnije kontrole u oblasti bezbednosti objekata, prvenstveno onih u kojima se obavljaju ugostiteljske delatnosti, ali i onih u kojima se okuplja veći broj ljudi, što podrazumeva objekte obrazovanja, nauke, kulture, fizičke kulture, zdravstvene zaštite. Jedna od značajnijih izmena predstavlja prenošenje obaveza za pribavljanje saglasnosti o sprovedenim merama zaštite od požara sa organa uprave nadležnog za izdavanje upotrebne dozvole na investitora, odnosno vlasnika objekta.

Inače, jučerašnju raspravu o 107 amandmana na ova dva zakona obeležila je polemika šefa poslaničke grupe SNS Zorana Babića i poslanika DS Dragana Šutanovca o tome ko govori kojim akcentom, kao i polemika naprednjaka i Nove stranke koja stranka je zapravo nova stranka na političkoj sceni Srbije.

Seriju replika najpre je izazvao poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević, koji se pohvalio svojom „malom pobedom“ zbog prihvatanja amandmana te stranke na Predlog zakona o oružju i municiji, koji predviđa da se u jednom članu znak „tačka, zarez“, zameni interpunkcijskim znakom „tačka“. Dodao je da je to signal da se pristaje na proces „učenja pismenosti“ i da se ide ka prihvatanju „principa akademske čestitosti“. Reagovao je šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić, koji je ocenio da onaj koji prihvatanje amandmana smatra ličnom pobedom ne zna šta znači demokratija i parlamentarni život i da je zalutao u skupštinsku salu.

Polemisalo se i o tome koja je stranka nova, da li je to Nova stranka ili Srpska napredna stranka. „Znam da bi lider Nove stranke Zoran Živkovićželeo da je nov, ali to nije tačno, jer je bio ministar i premijer u teškim trenucima i radio je veoma loše“, rekao je Babić, na šta je Pavićevićuzvratio da mu je lako da kritikuje Živkovića kada nije u sali. U polemiku se uključio i poslanik DS Dragan Šutanovac poručujući da ako Nova stranka nije nova, onda treba reći da su i naprednjaci bili radikali. Negodovao je i što Zoran Babićsvaki put kada se javi govori „stoko jedna“ pozivajući se na reči zbog kojih je Zoran Živkovićudaljen sa sednice.

– To bi bilo isto kao kad bih uzeo cipelu da gađam predsedavajućeg kako bih pokazao kako se to dešavalo ranije u parlamentu, rekao je Šutanovac, dodajući da su mu skrenuli pažnju da predsednica parlamenta gaji simpatije prema njemu. Gojkovićeva je priznala da joj je Šutanovac „beskrajno simpatičan“ i da će po evidenciji imati „dodatni minut“ za raspravu.

Tokom rasprave, polemisalo se i o tome ko govori kojim akcentom tako je Zoran Babićkazao da govori akcentom svoga kraja, navodeći da Šutanovac govori „mirijevskim akcentom“, na šta je Šutanovac kazao da je odrastao u Šumicama.

* Raspravu obeležila polemika ko govori kojim akcentom, ko je pobedio i ko je nova stranka

Šutanovac i Babićponovo o ombudsmanu

– Vladajuća koalicija može da pokrene inicijativu da se promeni svaki zakon i može da promeni i ombudsmana, jer danas „ima vlast kakvu nikad niko nije imao u Srbiji“, rekao je juče u Skupštini Srbije Dragan Šutanovac, poslanik DS, a šef poslaničke grupe SNS Zoran Babićmu je uzvratio da je aktuelna skupštinska većina i sadašnja vlast ispravila 94 odsto svih nepravilnosti i svega onoga na šta je ukazao ombudsman. On je podsetio i da je taj isti Šutanovac pitao ombudsmana „zar misli da je pravi zaštitnik građana“. Šutanovac je odgovorio da kada vladajuća koalicija nema argumente onda krene da napada čak i oko stvari koje su izrečene na „duhovit način“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari