Restitucija: Pašići iseljavaju penzionere?

M. Lj. POPOVIĆ

19. 02. 2015. u 15:23

Neke od najlepših zgrada prestonice, nakon restitucije, našle su se u rukama starih vlasnika. Zgradu u Pariskoj 9, gde se nalazi gradska organizacija penzionera, potražuju naslednici srpskog državnika

Реституција: Пашићи исељавају пензионере?

Reprezentativni objekat u blizini Kalemegdanskog parka

MEĐU 1.840 objekata, koliko je Agencija za restituciju do sada denacionalizovala u Beogradu, nalaze se i neka od najlepših zdanja prestonice. Tako je, na primer, velelepna zgrada u Vasinoj ulici 9, koju je koristila Narodna banka Srbije, završila u rukama naslednice, inače ćerke čuvenog bosanskohercegovačkog pisca Zuke Džumhura.

- Starim vlasnicima vraćeno je i 17 lokala u okviru objekta na Obilićevom vencu 4 - kaže Ivana Živković iz Agencije za restituciju. - Među poznatijim zdanjima koja su denacionalizovana je i velika i lepa zgrada na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša. U okviru nje, svim vlasnicima su vraćeni svi poslovni prostori. Objekat u Knez Mihailovoj ulici 47 u potpunosti je dospeo u ruke naslednika, a isti slučaj je i sa stanovima i lokalima u Nušićevoj 4, gde se nalazi jedna od najstarijih kafeterija u gradu - "Grinet".

Jedna od nekretnina koja svojim izgledom krasi prestonicu, a nalazi se na adresi Pariska 9, uskoro bi, takođe, mogla da bude privatizovana. Naime, ovo zdanje u kome je smeštena Gradska organizacija penzionera, od države potražuju potomci Nikole Pašića, čuvenog srpskog državnika.

Više od 50 vila na Dedinju, takođe bi moglo, uskoro, da završi u rukama naslednika starih vlasnika, ali do sada nijedna nije vraćena, pa čak ni one koje nemaju stanare.

VRAĆAJU I APOTEKU KOD PRAVNOG

Jedna od najpoznatijih beogradskih apoteka, preko puta Pravnog fakulteta, takođe bi mogla uskoro da bude vraćena naslednicima bivšeg vlasnika, apotekara Ivana Prendića. Predratni farmaceut rehabilitovan je pred Višim sudom u prestonici pre dve godine, posle čega su se stekli uslovi da se razmatra zahtev za restituciju.

PIVARE, PAVILjONI, AMBASADE...

Robnu kuću u Knez Mihailovoj 5 i dalje čeka unuk Milorada Radojlovića, beogradskog trgovca, a neizgrađeno zemljište na Slaviji potražuju Mitići, Miloševići, Šusteri, Brajkovići... Veljkovićima je vraćen paviljon u Birčaninovoj, ali na listi nekretnina, koje traže su "Stari mlin", pivara "Vajfert" na Mostaru, plac u Rajićevoj ulici, zgrada Ambasade Turske...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

ercov

19.02.2015. 15:42

Ko kuka i zasta kuka,oteti nekom kucu i useliti se u nju bez trunke stida su mogli samo ljudi komunistickog rezima a danas njihova pokolenja moraju zasluzno ispastati za tu vrstu rezimske kriminalne otimacine.Nikom se ne treba gledati kroz prste vec svaku ciglu vratiti starim vlasnicima jer nekome oteto je uvek bilo prokleto.

Uselili su u kucu

20.02.2015. 07:55

@ercov - koja je izgradjena od ratnog profita, preko mrtvih srpskih vojnika i sirotinje.

I njima je bilo tako

20.02.2015. 13:17

@ercov - oteto-prokleto. Zato su i ostali bez imovine. Vece b....nge od Pasica, nije bilo.

kostadin

19.02.2015. 17:00

Ne isterati nego proterati te pirane našeg života. Pretvorili su gradove u staračke domove i oterali sve mlade iz Srbije. Odmah da se sklone sa ulica te pošasti da r4adnici mogu normalno da idu na posao. Ako se ne sklone sa ulica ti smetači života , sutra će ostati bez penzija jer neće biti mladih da rade.

Marko

19.02.2015. 18:53

@Surovi - Ti si bas merodavan da znas cime su i kako su dosli. Sto se restitucije tice, mislim da bi imovinu trebalo vracati samo drzavljanima Srbije, nikako stranim rezidentima.

mijat311

19.02.2015. 19:18

@Surovi - Šta da se radi sa novopečenim bogatašima.Oni su se obogatili takoreći preko noći,ali im to niko ne oduzima.To ipak ne komentarišeš.

Nina Jerković

19.02.2015. 21:07

@Surovi - Исто тако су и породична пољопривредна газдинства "пљачком" дошла до обрадиве земље која им је одузета, а коју су крчили и "отимали" од шуме десетине и стотине година. Некада се у Србији постајало "богат" у неколико генерација, док после рата само потказивањем или убијањем власника "црвене војводе" су се обогатиле и стекле имовину. А касније па и данас за време једногодишњег мандата политичар се обогати као нека породица за 150 година рада.

Dragan

20.02.2015. 07:54

@Surovi - Ned bih da od oka procenjujem koliko je starih vlasnika posteno steklo i uvecalo imovinu a koliko potkradanjem drzave, grada, zaposlenih i musterija. Sigurno je da ima i jednih i drugih. Zbog toga, osnovni red je bio da su se pre povracaja imovine od bivsih vlasnika (ako su zivi) ili od njihovih naslednika trazili pouzdani dokazi o njenom poreklu.

U pravu ste

20.02.2015. 07:54

@Surovi - imovinu je stekao Pasicev sin, ratni profiter. Trebalo je to oduzeti jos u kraljevini, ali, vrana vrani oci ne vadi. I kralj Petar je bio bez dinara kad su ga ustolicili, a onda: vile, dvorovi, imanja... za desetak godina.

Vidite Nina

20.02.2015. 11:37

@Surovi - isto je bilo i posle pada Austrougarske. Imovinu te drzave su razgrabili oni bliski tadasnjoj vlasti, kao i danas. E, sad, ko to moze raspetljati?

Dule

20.02.2015. 02:49

sve to "krupno" što je nacionalizovano, uglavnom je uzeto od tadašnjih tajkuna koji su na isti ili sličan način došli do bogatstva kao današnji tajkuni.

Rankulja

20.02.2015. 06:35

To kukaju oni sto su kupili stanove u Beogradu i ostalim gradovima 1991.godine za 200. maraka, a iznajmljivali lokale za 50 evra mesecno.Drzava tek treba da vrati palatu Albanija Trgovackom fondu, ali to ce ici preko Strazbura jer kod nas su komunisti jos budni i pevaju: Ustajte, prezreni na svetu, vi sužnji koje more glad ....a svojoj deci pune dzepove!

Te stanove su posteno kupili

20.02.2015. 11:35

@Rankulja - izdvajanjem ceo zivotni vek za stanogradnju. Problem je samo sto to svi nisu mogli. A, taj koji je izgradio palatu Albanija, hmmm... Posteni radom posle prvog rata, jel' da?