01. februar  2015. 20.10  | Izvor: Beta

Inspekcija će proveriti "kulsku akademiju"

NOVI SAD -

Ministarstvo prosvete Srbije naložilo je Republičkoj prosvetnoj inspekciji da ispita rad Kulskog obrazovnog centra iz Kule, za koji postoji sumnja da upisuje studente bez zakonskih ovlašćenja, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

"Isključivo visokoškolska ustanova ovlašćena je da vrši upis studenata i zakon ne predviđa nikakvo posredovanje prilikom upisa.

Nastava se izvodi u sedištu visokoškolske ustanove ili izdvojenom odeljenju koje ima akreditaciju koju izdaje Komisija za akreditaciju i dozvolu za rad Ministarstva", kazali su u Ministarstvu prosvete.

Dodali su da u Kuli ne postoji nijedan od pobrojanih uslova, što se vidi iz spiska visokoškolskih ustanova koje imaju potrebne dozvole, i najavili da će Republička prosvetna inspekcija ispitati o čemu se radi i doneti odluku o daljem postupanju.

"Kulski obrazovni centar" u javnosti je ranije bio promovisan kao "univerzitetski centar u Kuli", "kulska akademija", "visokoobrazovna ustanova", a VOICE navodi da je zapravo reč o agenciji koja je registrovana za konsalting i menadžment, u vlasništvu Milorada Bejatovića, profesora na nekoliko privatnih fakulteta u Srbiji i BiH.

"Kulski obrazovni centar" već treću godinu za redom bez dozvole nudi široku paletu studija na više privatnih fakulteta od kojih nijedan nema dozvolu za rad u isturenom odeljenju u Kuli.

Taj centar smešten je u više od 500 sopstvenih metara kvadratnih kupljenih tokom stečajne rasprodaje propale Fabrike armatura "Istra" u Kuli, piše VOICE .

VOICE je naveo, pozivajući se na predstavnike malih akcionara Fabrike armature "Istra" i bivše zaposlene u toj fabrici, da je Bejatović kupio 520 kvadratnih metara upravne zgrade "Istre" u stečaju po veoma niskoj ceni od 100 evra po kvadratnom metru, i tu je smešten "Kulski obrazovni centar".

Bejatović nije želeo da komentariše ove navode, a u telefonskom razgovoru sa novinarkom rekao je da neće da priča za VOICE, već je novinarku optužio da mu je poslala "preteću poruku", o kojoj su ga "obavestili neki ljudi".

VOICE je projekat koji je pokrenulo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke fondacije "Braća Rokfeler".

Srodne vesti