01. februar  2015. 17.57  | Izvor: RTV

Vršačkim antenama ističe rok

VRŠAC -

Sporazum koji je Srbija 2006. godine potpisala u Ženevi obavezuje nas da do sredine juna 2015. godine pređemo na digitalno emitovanje televizijskog signala. Vršac će biti prvi grad u kojem će već 30. marta analogni signal biti isključen. Nakon Vršca, digitalizacija stiže i u Kikindu i Sombor. U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kažu da su sve pripreme za ovaj proces okončane, a kako bi i građani što bolje bili upoznati sa tim u planu je da u prvoj polovini februara sa radom počne i kol centar.

video icon

Kako ne bi ostali bez televizijskih programa, Vrščani koji ih prate uz pomoć sobne ili krovne antene, do 30. marta bi trebalo da se pobrinu da nabave uređaje koji će im omogućiti gledanje digitalne televizije.

Sredinom aprila i Kikinda i Sombor, a potom  i sva mesta koja pokriva predajnik Crvni Čot biće prebačeni isključivo na digitalni signal. Plan je da se do prvog juna isključe svi analogni predajnici i da se pređe na digitalno emitovanje.

Pitanje je da li su građani spremni za ovu promenu, i koliko ona košta.

Cene set top boksova uglavnom se kreću od tri hiljade i 300 do četiri hiljade dinara. Prodavci tvrde da je sasvim dovoljno kupiti bilo koji uređaj, naravno sa žigom Ministarstva, kako biste imali digitalnu televiziju.

Najprodavaniji model je oko 3690 dinara, kažu prodavci.

Skuplji uređaji omogućavaju praćenje i programa iz zemalja iz susedstva, ali se u pograničnim područjima mogu naći i jeftiniji set top boksovi, ali bez validnog žiga, pa je zato preporuka da se i ne kupuju. Set top boksovi nisu potrebni onima koji su pretplaćeni na kablovsku mrežu, imaju IPTV ili satelitsku antenu. Troškova neće imati ni najugroženiji građani koji se u Centrima za socijalni rad ili filijalama PIO fonda i dalje mogu prijaviti za dobijanje besplatnih set top boksova. Tamo će naći i obrazac prijave kao i na sajtu Ministarstva telekomunikacija.

 

Srodne vesti