Najnovije vesti
Kultura Vesti
Bakija Bakić uzor Goranu Bregoviću

Bakija Bakić uzor Goranu Bregoviću

Višednevna svetkovina u Vranju, posvećena godišnjici oslobođenja turskog ropstva, 30. januara bila je u znaku Gorana Bregovića i njegovog Orkestra za svadbe i sahrane.

567621_bregovic-i-antic-foto-veselin-pesic
567621_bregovic-i-antic-foto-veselin-pesic
Goran Bregović i gradonačelnik Vranja Zoran Antić
Goran Bregović i gradonačelnik Vranja Zoran Antić

Uoči svog prvog koncerta u Vranju, istaknuti umetnik je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi nostalgično besedio o zavičajnom Sarajevu, životu u izgnanstvu i muzici koja spaja ljude bivših jugoslovenskih republika.

Nekadašnji frontmen legendarne rok grupe "Bjelo dugme" rekao da je pre 30 godina sarađivao sa magom srpske trube Bakijom Bakićem iz ovdašnjeg naselja Gornja čaršija i podsetio da je svojevremeno sa najboljim srpskim trubačem svih vremena snimio kultnu pesmu "Đurđevdan".

- Kao i slavni trubač Bakija Bakić, na koncertima nosim belo odelo. Od Bakije Bakića sam naučio da vodje orkestra moraju da budu u belom - rekao je Goran Bregović.

Gradsko rukovodstvo najavilo je da se u Vranju za kraj avgusta priprema veličanstven festival trube, uz podsećanje da su u gradu podno Pržara rođeni majstori srpske trube Bakija Bakić, Nenad Mladenović, Ekrem Mamutović, Demiran Ćerimović i drugi. Umetnički direktor te svetkovine biće upravo Goran Bregović.

Gradonačelnik Zoran Antić poklonio je slavnom muzičaru komplet antologijskih romana i pripovedaka književnika Borisava Stankovića, CD sa pesmama legende vranjskog melosa Staniše Stošića i značku sa grbom grada.

U Omladinskom kulturnom centru u Vranju predstavljena je knjiga novinara Dušana Vesića "Šta bi dao da si na mom mjestu“.

Goran Bregović i Orkestar za svadbe i sahrane održali su sinoć u Sportskoj hali besplatan koncert pred više od 3.500 ljubitelja muzike.

Grad domaćin isplatio je muzičarima honorar od 26.000 evra. Iznajmljivanje bine košialo je tri hiljade evra, a gradski čelnici su istakli da da je koncert platilo 15 anonimnih sponzora.