Najnovije vesti
Vesti Srbija
Slava Četvrte brigade Kopnene vojske

Slava Četvrte brigade Kopnene vojske

Pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske,koji nastavljaju tradicije Prvog pešadijskog puka „Knjaza Miloša Velikog“, obeležili su danas svoju slavu Svetog Atanasija Velikog.

567628_vranje-15-cetvrta-brigada-foto-v-pesic
567628_vranje-15-cetvrta-brigada-foto-v-pesic

U okviru reorganizacije Vojske Srbije,30.juna 2007.godine formirana je Črtvrta brigada,koja osigurava mir svim gradjanima juga Srbije bez obzira na nacionalnu pripadnost.Vojnici i starešine najelitnije srpske jedinice,na čelu sa brigadnim generalom Zoranom Luburom, 30.januara proslavili su Dan brigade

General- major Milosav Simović rekao je da je Četvrta brigada Kopnene vojske „institucija stabilnosti,bezbednosti i sigurnosti na jugu Srbije“.

- U toku prošle godine izveli smo 200 nacionalnih vežbi.Izdvaja se združeno-taktička vežba sa bojevim gadjanjem u Ravanici.Posebno ističem uspešno angažovanje pripadnika jedinica u mirovnoj misiji na Kipru.Uspećno je bilo i angažovanje na medjunarodnoj vežbi u nemačkom gradu Hoenfelsu i tokom pružanja pomoći ugroženom stanovništvu od poplava u Užicu i Tekiji.

Prošle godine i ove nedelje pomagali smo ugroženom stanvištvu u Korbevcu i Kozjem Dolu, rekao je na svečanosti komandant brigadni general Zoran Lubura.

Pod punom ratnom opremom pripadnici Četvrte brigade obezbeđuju 117 kilometara administrativne linije prema Kosovu i Metohiji.

Vojnici i starešine patroliraju,osmatraju i kontrolišu 505 kvadratnih kilometara Kopnene zone bezbednosti u opštinama Preševo,Bujanovac i Vranje.Težišni zadatak vojne jedinice je i pružanje pomoći civilnim vlastima i stanovništvu u sanaciji posledica elementarnih nepogoda i eventualnih katastrofa.