Verbić: Učenici su taoci lidera sindikata

I. MIĆEVIĆ

31. 01. 2015. u 11:38

Ministar prosvete dr Srđan Verbić o potezima nakon propalih pregovora sa štrajkačima: Neću potpisati kolektivni ugovor ako đaci od toga nemaju ništa

Вербић: Ученици су таоци лидера синдиката

Srđan Verbić

SINDIKATI nas optužuju da ih ucenjujemo, ali ne držimo mi već dva i po meseca 350.000 učenika kao taoce. Želimo da se štrajk što pre okonča. Nemam moralno pravo da potpišem posebni kolektivni ugovor, ako đaci od toga nemaju ništa.

Ovako dr Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, za "Novosti" komentariše jučerašnje pregovore o prekidu štrajka, koji su propali kada su sindikalni lideri napustili sastanak.

* Niste potpisali kolektivni ugovor, sindikati ne odustaju od štrajka. Kako će izgledati dalji pregovori?

- Verujem da bi bilo lakše doći do dobrog kolektivnog ugovora da sindikati nisu u štrajku. Svejedno, prosvetni radnici zaslužuju posebni kolektivni ugovor i dobiće ga. Koliko je ova situacija nepodnošljiva nama u Ministarstvu, đacima i roditeljima, tako je i prosvetnim radnicima. Međutim, mi od početka isto ponavljamo: da u 2015. godini nema nikakvih dodatnih plaćanja za lične dohotke. Nisu predviđeni budžetom i tu nema izuzetaka.

* Plate su smanjene i u zdravstvu i policiji, kao i u ostatku javnog sektora, a samo prosveta štrajkuje. Je li to i vaš neuspeh?

- Najčešći i najduži štrajkovi oduvek su bili baš u prosveti, gde gotovo da postoji običaj štrajkovanja. Retko koja školska godina je počinjala bez štrajka upozorenja i sindikatima je ta situacija prirodna. Mi smatramo da je prirodno da se pokaže nezadovoljstvo, ali ne da to bude na štetu đaka.

* Mogu li nastavnici sa platom od 40.000 dinara biti dovoljno motivisani?

- Nema sumnje da je plata mala i zaista se pitamo kako svi zajedno preživljavamo. Moramo da nađemo načina da generalno poboljšamo situaciju i platežnu moć građana, ali za to treba da zaradimo više novca. A teško nama ako računamo na motivaciju koja proističe samo iz plata.

BESPLATNI UDžBENICI UGROŽENIMA * Hoće li đaci i roditelji, za razliku od izdavača, biti zadovoljni novim zakonom o udžbenicima?
- Đačke torbe će biti lakše, udžbenici nešto jeftiniji i bolje prilagođeni nastavnom programu, a procedura njihovog pravljenja transparentnija. Besplatne udžbenike dobiće oni koji su najugroženiji bez obzira na uzrast.

* Hoće li štrajk uticati na uspeh đaka na maloj maturi?

- Štrajk ni na koji način neće uticati na završni ispit. Đaci nemaju opravdanja da ne uče.

* Na početku mandata imali ste ambiciozne planove. Stižete li da radite bilo šta osim da "gasite požare" u školstvu?

- Mnogi od tih požara bili su neočekivani, ali smo ih uspešno rešili. Protest zbog smanjenja plata bio je očekivana reakcija. Od prvog trenutka to se postavljalo kao najvažniji zadatak pred ministrom prosvete. Logično je da svi zajedno podnesemo teret ove besparice i da se svima smanje plate. Bez obzira na požare, ovde se radi udarnički. Mislim da se rezultati vide.

* Je li teže biti ministar kao nestranačka ličnost, nego raditi taj posao sa partijskom knjižicom?

- Gledajući svog kolegu koji mi sedi sa leve strane na sednicama Vlade Srbije, ministra Nikolu Selakovića, nisam primetio prethodnih meseci da je njemu lakše. Ovo su teška vremena i teško nam je svima. Mislim da imam veliku podršku u Vladi Srbije i ne osećam da sam na bilo koji način u nekoj drugoj kategoriji nego ostali ministri.


ŠKOLARINE ZARADITI TRUDOM

* Šta studenti da očekuju od novog zakona o visokom obrazovanju?

- Promeniće se način finansiranja visokog obrazovanja. To će se ogledati u transparentnosti budžeta i školarina, da se zna šta je kome plaćeno. Želimo da obezbedimo mogućnost da studenti radom i trudom zarade što veći deo svoje školarine, da ne bude samo podele na samofinansirajuće i budžetske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Era Rosoneri

31.01.2015. 12:01

Ovaj zivi u sistemu - dodjite da se dogovorimo da bude kako ja kazem. To je sve vise i vise davno proslo vreme.

Podrška

31.01.2015. 13:03

Apsolutna podrška ministru ! Siti smo više bezobzirnog i večitog nezadovoljstva onih koji nikako da sagledaju svoj nerad i javašluk nego preko leđa dece isteruju nešto što ne zaslužuju ! P.S/ Plata učiteljice je oko 45.000 dinara, što će reći da plata nastavnika treba da bude samo veća ali nije zato što su neki pojedinci iz školskih uprava kao u Nišu za pare naprimali nastavnike kojih ionako ima previše i kojima moraju da daju deo fonda čak i od najkvalitetnijih . Tamo se žalite gospodo !

Podrška Re:

01.02.2015. 12:08

@Podrška - Imam veze, itekakve veze, moja deca idu u školu gde im totalno nezainteresovani nastavnici drže časove koji bili skraćeni ili ne,efektivno traju 25 do 30 minuta, gde im se šturo prepriča ili pročita lekcija, daju testovi umesto propitivanja i vrlo zainteresovano traže pare za đački dinar i vrši agitacija i vrši pritisak za ekskurzije ! I ja nikako nisam zadovoljna svojom platom ali kada bi se i malo tako ponašala budite sigurni da ne bih dugo imala ovaj posao, o štrajku da ne govorimo !

goran bg

31.01.2015. 13:23

Učenici su mali, nevini i pošteni. Oni su, kao i svi mali, nevini i pošteni građani žrtve političkih partija!

Anoniman

31.01.2015. 13:52

Поштовани министре, Ви толико изврћете ствари, да је то страшно. Везали сте потписивање колективног уговора за прекид штрајка, што нема везе једно са другим. Причате о другој мотивацији, а не плати. Па, Ви водите сектор са највишим просеком образовања у овојх земљи, а са далеко најнижим просеком плата. Просечна плата у Србији за децемабр је око 50.000 динара, а плата моје супруге је око 44.000 динара (професор са 25 година стажа). О којој мотивацији Ви причате?

Vera

31.01.2015. 15:03

Ruzno je ponavljati floskulu da prosvetari stalno štrajkuju. Zašto ne resite uzrok tih štrajkova ? Smanjenjem plata prosveti i zdravstvu udarili ste na stub društva. Prosvetari ne naručuju držače za noge...nemaju novca ni za osnovne stvari a vaspitavaju nam decu. Ministre, ne udaraj te nam na pamet i inteligenciju. Molim Vas.

Student

31.01.2015. 19:02

Pa zar nikoga iskusnijeg nismo mogli da nadjemo za ministra , ovaj se izblamirao gde god se pojavio, neka vodi neki vrtic.