Značenje boja u vašem domu

by | januar 31, 2015

Psihologija boja je u poslednjih nekoliko decenija postala važan element dizajna enterijera.

Foto: Pixabay, GregoryButler

Foto: Pixabay, GregoryButler

Sve boje imaju određeno značenje, bilo estetske prirode ili do te granice da se koriste u zdravstvene svrhe.

Boje utiču na naše emocije i raspoloženje. Zbog toga je izuzetno bitno koju boju ćete izabrati za bojenje zidova i dekoraciju kuće.

Žuta

Žuta je vesela i optimistična boja, a isto tako utiče na ljude. Ona budi pozitivne emocije i odiše dobrim raspoloženjem. Ukoliko se osećate loše i depresivno, žuta boja će vas sigurno oraspoložiti. Obojiti zidove kuhinje, dnevne ili radne sobe u žutu boju. Ukrasite kupatilo žutim detaljima. Odmah ćete se osećati veselije i bolje.

Crvena

Crvena je boja strasti i romantike, pa je odličan izbor za spavaću sobu. Ona budi osećaje bliskosti i topline. Crvenu boju izaberite za prostorije u kojima provodite vreme s ljudima koje volite. Pošto je crvena izrazito snažna boja pazite da ne preterate s njenom upotrebom.

Plava

Plava boja je idealna za prostorije u kojima želite da imate mir. Ona utiče smirujuće jer nas podseća na vodu. Takođe, plava se često koristi u kancelarijama jer podstiče produktivnost i smanjuje napetost.

Zelena

Zelena boja se povezuje sa zemljom i otvorenim prostorima. Ona je idealan izbor za osobe koje nemaju slobodnog vremena za boravak u prirodi. Zelena se, takođe, povezuje sa lečenjem i dobrim zdravljem. Treba je izabrati za prostorije u kojima se vežba.

Foto: Pixabay, PublicDomainArchive

Foto: Pixabay, PublicDomainArchive

Bela

Belu boju odaje utisak svežine i čistoće, ali je treba koristiti pažljivo jer prostorije mogu da izgledaju hladno i sterilno. Najbolje je kombinovati je sa drugim bojama.

Crna

Crna odražava snagu, ali s obzirom na to da je reč o neutralnoj boji, potrebno je kombinovati je sa drugim, malo življim bojama. Crna se odlično slaže sa većinom drugih boja i veoma lako se može kombinovati. Jedino pravilo je da ne sme preterivati sa njenim korišćenjem.

Ljubičasta

Ljubičasta boja će se odlično uklopiti u spavaću sobu jer se povezuje sa romantikom i razigranošću. Unapred isplanirajte sa kojim drugim bojama ćete je kombinovati, jer se ne slaže najbolje sa svakom.

Tagovi: