Analizom rezultata rada u proteklih 10 godina, u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) utvrdili su da su najbolje finansijske rezultate postigli upravo u protekle dve godine.

Direktor ALIMS Saša Jaćović podseća da svi lekovi i medicinska sredstva za humanu i veterinarsku upotrebu na tržištu Srbije prolaze kontrolu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

– Sem u pogledu sigurnosti i kvaliteta, pratimo i efikasnosti svakog leka koji se nađe na tržištu. U prethodnoj godini ALIMS je izdao 84 dozvole za sprovođenje kliničkih ispitivanja i obavio 24 ispitivanja. U istom periodu izdata su i 464 rešenja za reklamiranje lekova i medicinskih sredstava. Što je najbitnije, 2014. godine su rešena 762 zahteva za registraciju, odnosno 619 za obnovu i 5.276 za izmenu i dopunu registracije lekova za humanu upotrebu – naglašava Jaćović. On je dodao da su rešena 8.292 zahteva za laboratorijsku kontrolu kvaliteta medicinskih proizvoda, što su sve uslovi da se neki lek ili medicinsko sredstvo nađe na tržištu.

– Ovo su rekordne brojke u odnosu na sve prethodne godine rada ALIMS. Posebno napominjemo da su od navedenih ukupno 19 lekova za retke bolesti, a da 49 imaju status inovativnog leka, čime se obezbeđuje da naši zdravstveni radnici i pacijenti imaju nova terapijska rešenja – ukazuje Jaćović. On dodaje da je prethodne godine prijavljeno 1.018 neželjenih reakcija na lekove i vakcine i 11 kontrola falsifikovanih lekova, te da su povodom toga sprovedene odgovarajuće regulatorne mere.

Bebac: Vakcine treba da budu besplatne

Novi Sad – Roditeljski portal Bebac iz Novog Sada oštro je u četvrtak kritikovao ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara i zatražio od njega da uredi oblast vakcinacije dece u Srbiji i da vakcine budu besplatne za svu decu. „Zbog odluke da petovalentna vakcina „pentaksim“ i „infanriks“ budu besplatne samo za decu rođenu posle 1. novembra 2014. godine, ispaštaju roditelji čija su deca vakcinaciju već započela jednom od ove dve vakcine, a sad tu vakcinu ne mogu ni da kupe u apotekama, jer je nema dovoljno u prodaji“, naveo je Bebac u otvorenom pismu Lončaru. Dodaje se da nestašicu petovalentnih vakcina sada koriste farmaceuti, „naplaćujući roditeljima po duplo višim cenama ono malo cepiva što je ostalo“. K. Ž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari