Rusija napušta PS Saveta Evrope

Tanjug

28. 01. 2015. u 22:34

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) odlučila je da produži sankcije ruskoj delegaciji i liši je prava glasa do aprila i učešća u rukovodećim organima Skupštine

Русија напушта ПС Савета Европе

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) odlučila je da produži sankcije ruskoj delegaciji i liši je prava glasa do aprila i učešća u rukovodećim organima Skupštine, javile su ruske agencije, prenoseći i najavu šefa delegacije Alekseja Puškova da će Rusija do kraja godine obustaviti učešće u PS SE.

Odgovarajući amandman usvojen je uz rezoluciju o mandatu delegacije Rusije na osnovu izveštaja Austrijanca Štefana Šenaha, sa 148 glasova "za" i 64 "protiv", preneo je TASS.

"Skupština odlučuje da oduzme pravo ruskoj delegaciji da glasa i bude predstavljena u Birou, Predsedničkom i Stalnom komitetu Skupštine", navodi se u amandmanu uz rezoluciju.

"Pored sankcija, nabrojanih u prethodnim tačkama, Skupština treba da razmotri mogućnost oduzimanja prava glasa ruskoj delegaciji i prava da bude predstavljena u Birou PS SE na otvaranju dela zasedanja u aprilu 2015. ukoliko Rusija ne postigne vidljiv napredak u ispunjavanju ranije ukazanih tačaka u tekstu i ne bude u punoj meri sarađivala sa radnom grupom iz tačke 17 ove rezolucije", prenela je RIA Novosti.

Ta agencija navodi da je u tački 17 rezolucije Skupština predložila komisiji za monitoring da razmotri uz saglasnost zainteresovanih parlamenata pitanje formiranja specijalne radne grupe uz učešće predsednika ruske i ukrajinske skupštine ili njihovih predstavnika, radi izrade mogućih mera PS SE za podršku ispunjavanja protokola iz Minska.

Skupština traži od Moskve da ukine "nelegalnu aneksiju" Krima, sprovede transparentnu istragu slučajeva smrti i nestanaka, kršenja ljudskih prava "od strane policije i oružanih (militarizovanih) snaga" u tom regionu.

PS SE odlučno poziva vlasti Rusije da raspusti "sve militarizovane snage u regionu" i zalaže se za zaštitu prava krimskih Tatara, navodi RIA Novosti.

Odnosi Rusije i PS SE zahladneli su aprila 2014. kada je Skupština odlučila da liši rusku delegaciju prava glasa, učešća u zasedanjima tela i monitoring- aktivnostima, zbog prisajedinjenja Krima Rusiji.

Ruska delegacija napustila je tada salu do vraćanja ovlašćenja, podseća agencija.

Ruske novinske agencije prenose i da je odbačen amandman članice ukrajinske delegacije Irine Geraščenko da samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika budu proglašene "terorističkim organizacijama".

PS SE je u rezoluciji zatražila od Rusije da Nadeždu Savčenko - ukrajinskog pilota koju u Rusiji optužuju za učešće u ubistvu dvojice ruskih novinara u Donbasu, oslobodi u roku od 24 sata ili da je preda trećoj strani.

Posle glasanja, Puškov je rekao da će Rusija do kraja godine prekinuti učešće u PS SE.

"Informisali smo naše kolege, rukovodstvo PS SE, rukovodstvo političkih grupa da, ako Rusiji budu oduzeta osnovna prava, ruska delegacija obustavlja svoje učešće minimum do kraja 2015", rekao je predsednik Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume.

"Parlamentarna skupština može se baviti svim pitanjima kojima hoće da se bavi, bez našeg učešća. Prirodno, neće imati saradnju s Rusijom, pristup u Rusiju na nivou posmatračkih misija. Naravno, povlače se svi naši predlozi u vezi sa bilo kakvim kontaktima, ticalo se to Savčenkove ili izveštaja o ljudskim pravima na Krimu", rekao je Puškov.

"Napuštamo PS SE do kraja ove godine, čestitamo Skupštini donošenje, po meni, neadekvatne odluke, koja nanosi veoma veliki udarac evropskom interparlamentarnom dijalogu, koja faktički marginalizuje PS SE u tom dijalogu", kazao je Puškov.

Prema njegovim rečima, zbog današnje odluke PS SE, raste uloga drugih organizacija, kao što je Parlamentarna skupština OEBS-a, u kojoj je uključena Rusija i gde ne postoji institucija sankcija.

"Nameravamo da se usredsredimo na PS OEBS", rekao je Puškov, a prenosi TASS.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

Lazar

28.01.2015. 23:17

Mislim da Rusija treba da trazi od Saveta evrope da zabrani da vecina njenih clanica podrzavaju I finasiraju vojnu huntu u Ukrajni , da treba da prestanu da finasiraju fasisticku organizaciju Desni Sector, da dozvole Ruskom narodu koji zivi u ukrajni da moze da koristi svoj jezik , da moze da koristi skolstvo na svom jeziku itd.. I da vrate legalno izabranog predsednika u Ukrajni na vlast koji je bio pre njihovog nasilnog preuzimanja vlasti..

Tikov

28.01.2015. 23:26

Rusija koja hiljade godine ima veze sa zemljom danas zvana Ukrajina u kojoj zive hiljade godina Rusi koja je ekonomski blizo povezana sa ruskom Industrijom da nema nista u Ukrajini da trazi, kako se zalio Putin da su odbacivali ruski zahtev da poslusaju i rusku stranu o asocijaciji UKR sa EU??? Ali se freedom vojnoindustriskog kompleksa ciji interes brani uveliko NATO brani na Hindukusu, u Iraku, Siriji, Koreji, Panami, Guantanmo, Kosovo??? Ti nesmes ja smem, quod licet Iovi non licet bovi.

piksi

28.01.2015. 23:46

neofašisti iz EU su se zaigrali ali Putin će to da rasturi-samo napred Vladimire

Gojko

29.01.2015. 10:22

@Padje - Ti kao divan lik ako smesh pogledaj preko sajta Rossia 24 tekst Militias are trying to close to close Debaltsevky boiler[prevedeno na engl.].Tu ima video krimske tuziteljke Natalije Poklonskaye sa njenog tweetera o dovodjenju zarobljenih i ubijenih Kiborga pod noge Givija.Pogledaj ako ,,imash stomak''.Vishe nechesh komentarisati Ruse.

Beranac

29.01.2015. 01:04

Braco Rusi nije vama mjesto da sjedite u laznom SE vecina su masoni dok se gamad ne pociste a ubrzo ce istina je samo jedna ako Bog da krasni

Goran

29.01.2015. 03:29

Gde se pa samo setiše krimskih Tatara? Kao da vec nemaju dovoljno klimavog rusofobskog materijala. To sto traze da se oslobodi žena koja je optuzena za veoma ozbiljan zlocin, ubistvo dva ruska novinara, ajd i da razumemo nekako. Koga briga za ruske novinare. U stvari, ne mogu da razumem i nadam se da ovi srpska delegacija u SE nije podrzala sramotnu deklaraciju.

don kihot

29.01.2015. 04:58

trazice ps se da rusija ponovo udje u tu instituciju. ne plasi se mecka resetom

M

29.01.2015. 05:44

Ahaaa... Znaci, sve ovo je zbog Krima? To oni nikako da prebole! A mi se cudimo sto nekaznjeno divljaju po Donbasu i Odesi i opet za sve optuzuju Rusiju?! To onaj tatarski placenik, sto su ga Poljaci uzeli pod svoje, a Rusi mu zabranili povratak, busu i pokusava da rusi! Njegove lazi se samo slusaju i na osnovu njih se donose zakljucci o toboznjoj ugrozenosti tatarske manjine na Krimu! Sta fali ostalim Tatarima tamo? Koja su im to prava ugrozena?

kalašnjikov

29.01.2015. 06:05

i treba zar da je ucenjuje neki luksemburg i slovenija i slični patuljci ali ne smije dangubiti statiu mestu

Jovan

29.01.2015. 06:18

Kazu da Rusija ukine aneksiju Krima. A sto nas ne puste da ukinemo nelegalnu nezavisnost Kosova.

Medo

29.01.2015. 07:09

Evropa i dalje srlja u propast. Ovakvom politikom jos vise otezava situaciju koja je inace iskomplikovama. Nazalost ovaj recept koji je vec poznat citaj koji su upotrebili mnogo puta u slucajevima slabijih zemalja siguran sam nece imati uspjeha vezano za Rusiju. Zanemaruju cinjenicu da su obecali da nece siriti uticaj NATO-a na yim prostorima , izazvali su krizu u Ukrajini , zveckaju silom i oruzijem.Mislim da je vec poceo kraj EU a to Njemacka i zeli jer joj EU nije potreban vise.

pera borin

29.01.2015. 07:51

Ako su svi njihovi ratovi i agresije na,vec postojece,od svih institucija priznate zemlje,u cilju "reda i poretka"-normalno,njihovog!Ako ni stvaranje"novih"Naroda i Nacija,a uvek cepajuci druge!Nikako ne svoje!Kako onda imaju obraza da ovako razgovaraju sa jednom od najvecih nacija na kugli?I odakle im samo ta prava?Zar niko nemoze da se trgne i kaze"DOSTA!Smucili ste nam se,vasim vecitim taktickim,strateskim i interesnim nagonima,a u zelji da se postigne ono sto ,samo vi, zelite!

pera borin

29.01.2015. 08:06

Unistise pola Evrope,a nas zatrse,do 1918!Sedose za'Zelene stolove",opet kod njih i u njhovim prestonicama!Stvorise"Antiratovske","Humanitarne,Kontrolne,Nadgledajuce i kakve sve ne Komisije,sa ciljem da se NIKADA ne ponovi!I opet oni trebaju da nas prime u te buvare i da ti kazu:Nisi dobar!Ne postujes ljudska prava!U kokosinjcu se drze guske a ne kokoske!Pa kad utvrde da guske nisu kokoske?!Udri ponovo po ovcama!?Samo posle 20 godina!Krenuse ponovo sa doskolovavanjem!"Jovo nanovo"!Mars u skolu!

piksi

29.01.2015. 09:13

EU je američka filijala koja radi u korist vlastite štete-budućnost joj je upitna i neizvjesna-samo napred Vladimire

pera borin

29.01.2015. 09:40

I tako,posle zavrsene"Osnovne skole"?E pa znate,tada"osnovno obrazovanje"nije bilo"vezano",od 1-og do 8-og razreda,nego iz dva puta po 4!Zasto?Pa jednostavno"Skolski"pribor"je bio potrosen!"Ministarstva kulture",trebala su da obnove kako "skoski pribor"tako i dopunu"Gradiva"za sledece 4 godine!Kako bi"Osnovno obrazovanje"bilo uspesno!Zavrseno!I naravno!Trebalo je obnoviti"Obrazovni kadar"!Pa posto je,ta ista,Rusija,"dala"najvise"Djaka",na nju i dandanas,najvise pljuju!"Srednja skola"se sprema???

M

29.01.2015. 12:12

@tel aviv - Vazno da si ti glavni u Evropi! To potvrdjuje da ni Srbima ni Rusima tamo nije mesto, ne znam samo zasto smo i do sada sa tom zlocinackom organizacijom imali posla.

Арагорн

29.01.2015. 11:26

голосовал против решения ПАСЕ по России СТРАСБУРГ, 29 января. Делегации Армении, Азербайджана, Кипра, Сербии, а takoђе и већи део австрийцев, швейцарцев, голландцев, хорватов и турок су гласали против решения ПАСЕ о укидања России права голоса в ассамблее.Осим тогао, в противници реѕолуције су и неки представници делегаций Германии, Болгарии, Испании, Финляндии. Такие данные приводятся на сайте ассамблеи.

Арагорн

29.01.2015. 12:09

Србија је гласала против. Не разумем зашто се овај коментар не објавлјује!?

Nuklear

29.01.2015. 13:45

Vala je doslo vreme da rade atomke. Zapad je presao svoju uobicajenu crtu gramzivosti i agresije. Ovo je vec cisto zlo ! Bombe da rade, jer u ovakvom zlu nije ljudski ni ziveti.

GALEB BIJELI

29.01.2015. 18:17

Oni koji me prate, znaju da sam pred neki dan baš ovo predvidio. Nema dtrugog rješenja osim hermetičkog zatvaranja Putinove Rusije i izbacivanja iz svih svjetskih foruma, pa i iz Ujedinjenih nacija. Agresore ne može današnja civilizacija trpjeti, bez obzira o kome se radilo.

M

29.01.2015. 18:47

@GALEB BIJELI - Hahaha! Pratim te, i ne secam se da si predlozio hermeticko zatvaranje Amerike, koja je najveci agresor. Putinova Rusija je zrtva, a ne agresor, ali sta ocekivati od ustasa koji sve okrecu naglavacke!