Odbor: VBA nije prekršila nijedan zakon

Skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti razmatrao rad VBA posle primedbi zaštitnika građana Saše Jankovića. Razlog spora između ombudsmana, Ministarstva odbrane i VBA pozivanje na različite zakone, rekao predsednik Odbora.

Vojnobezbednosna agencija nije prekršila nijedan zakon, a zaštitnik građana Saša Janković nije pružio valjane dokaze da su prisluškivani sindikalni lideri, zaključci su današnje sednice Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Kako je predsednik Odbora Momir Stojanović rekao novinarima po završetku skoro šestočasovne sednice tog tela, takođe je zaključeno, povodom Jankovićevog zahteva da mu Ministarstvo odbrane i VBA dostave saznanja u vezi sa incidentom koji se dogodio na "Paradi ponosa" i prebijanjem Andreja Vučića, premijerovog brata, da se ne radi ni o čijoj zloj nameri već o različitom tumačenju zakona.

"Odbor je zaključio da nije u pitanju zla namera ni Ministarstva odbrane ni ombudsmana, već da je reč o različitim tumačenjima zakonske regulative i pozivanja na odredbe ZKP-a", rekao je Stojanović i dodao da je Odbor pozvao zaštitnika da ubuduće, ukoliko naiđe na neku nepravilnost, najpre obavesti nadležne, a potom sa tim izađe u javnost.

"Svako izlaženje u javnost dovodi do bespotrebnog uznemiravanja javnosti i nanosi štetu i narušava ugled institucija", istakao je on.

Stojanović je dodao da je Odbor utvrdio da VBA nije nezakonito uzela izjave očevidaca i snimke sa kamera, već da je sve učinila u skladu sa zakonom.

I pored toga što je Odbor utvrdio da VBA nije prekršila zakon, a da Janković ima pravo da kontroliše rad te agencije, poslanik SNS-a Vladimir Đukanović najavio je da će početi sa prikupljanjem potpisa za razrešenje ombudsmana.

Janković: Nisam tvrdio da je VBA prekršila zakon

Janković je na sednici istakao da nijednog trenutka nije tvrdio da je VBA tokom "Parade ponosa" prekršila zakon, već da je dobio saznanje da se to desilo, što je bio dužan da proveri.

Ombudsman je rekao i da je ovo bio prvi slučaj zbog koga se zaštitnik građana, i to kad radi svoj posao, izlaže takvoj vrsti optužbi koje mu stavljaju "krst izdajnika na čelo".

Kao jedini način izlaska iz ovakve situacije, a da pri tome država i sistem bezbednosti budu jači, Janković je naveo upravo kontrolu koju treba da obavi zaštitnik građana, što podrazumeva da proveri sva dokumenta ne iznoseći ih u javnost, a da kasnije o tome obavesti i Dom Narodne skupštine.

Ombudsman je naveo da već sedam godina obavlja kontrolu službi bezbednosti, a da do sada nije bilo nikakvih problema, te da je pitanje da li su svi do sada kršili zakon ili "VBA i ministar odbrane u ovom trenutku nisu spremni da se povinuju zakonu".

Govoreći o incidentu za vreme prošlogodišnje "Parade ponosa" kada je prebijen brat premijera Andrej Vučić, Janković je rekao da nije sporno da se to desilo, da su u tome učestvovali pripadnici Vojske Srbije i VBA, kao i da je javnosti dao izveštaj Sektora unutrašnje kontrole MUP-a.

Takođe, Tužilaštvo će utvrditi da li ima elemenata krivičnog dela, dodao je Janković i ponovio upitao zašto VBA i Ministarstvo odbrane odbijaju da on proveri sumnju.

Gašić Jankoviću: Naša vrata su vam uvek otvorena

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da ni Ministarstvo odbrane ni VBA neće uskratiti pravo ombudsmanu da kontroliše njihov rad, ali je ponovio da dokumentaciju koju mu je zatražio Janković ne može da dostavi bez saglasnosti Tužilaštva.

VBA ne prisluškuje nikoga, izjavio je Gašić, zahvalivši ombudsmanu što je to i sam potvrdio i time skinuo "ljagu s oficira", a Jankovića je pozvao da dođe u kontrolu vojnih službi bezbednosti.

"Naša vrata su vam uvek otvorena", poručio je Gašić Jankoviću.

Ministar je naveo da do sada zaštitnik građana nijednom nije došao u kontrolu, i da je bilo samo pojedinačnih pritužbi protiv pripadnika Vojske. Dodao je da je ombudsman zatražio da dođe u kontrolu dva dana pre "Parade ponosa", ali da ju je otkazao nakon incidenta.

Direktor VBA: Izabrao sam manje zlo

Direktor VBA Petar Cvetković rekao je da je on doneo odluku da se ombudsmanu ne dostave dokumenta o incidentu u kojem je pretučen brat premijera Andrej Vučić i dodao da od kada je taj predmet poslat tužiocu – prestaje sva nadležnost vojne agencije.

Cvetković je rekao da je, kad je dobio zahtev za dostavljanje dokumenata od Jankovića, "vagao" između Zakona o krivičnom postupku (ZKP) i Zakona o zaštitniku građana, te da je odlučio da postupi po ZKP-u, jer bi u suprotnom, tvrdi, tužilac mogao da podnese krivičnu prijavu. "Izabrao sam manje zlo", rekao je Cvetković.

Odgovarajući na primedbe Jankovića, rekao je da VBA nije prikupljala podatke i uzimala izjave po ZKP-u već po "zakonu koji to odobrava".

"Ja ne bežim od kontrole. Meni je u interesu da kontrola dođe i sagleda šta se sve dešavalo, da se podvuče crta i da me neko ne proziva sutra", zaključio je Cvetković i pozvao Jankovića da dođe u kontrolu VBA.

Koga čuvaju Kobre

Na pitanje poslanice SNS-a Ivane Stojiljković koga sve štite Kobre, ministar je naveo bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, kao i članove njegove porodice. Do decembra prošle godine štitili su i bivšu ministarku pravde Snežanu Malović i ministara odbrane Dragana Šutanovca, dodao je Gašić.

Ministar je na početku obraćanja članovima Odbora rekao da je u ovom trenutku od svih štićenih osoba najviše ugrožena bezbednost premijera Srbije Aleksandra Vučića, te zamolio da u interesu, kako je rekao, državne i nacionalne bezbednosti "povedemo računa da život tog čoveka nijednog trenutka ne bude ugrožen".

Stepen ugroženosti premijera, prema njegovim rečima, procenile su sve službe bezbednosti zadužene za njegovu bezbednost, a, obraćajući se članovima Odbora, ministar je naveo i da je lično zadužen za bezbednost premijera te da se to radi u skladu sa zakonom.

Janković: Moja plata je utvrđena Zakonom

Zaštitnik građana je rekao je da je njegova plata oko 340.000 dinara, da je Zakonom o zaštitniku građana utvrđeno da je identična plati predsednika Ustavnog suda, a da je koeficijent te plate odredio skupštinski Administrativni odbor.

"Zakon o zaštitniku građana usvojen je 2005. godine, a ja sam za zaštitnika izabran 2007. U Zakonu piše da je plata zaštitnika ista kao i predsednika Ustavnog suda, a mojih zamenika, kojih je četiri, kao sudija tog suda", rekao je Janković.

On je tako odgovorio na pitanja članova tog odbora i precizirao da je plata njegovih zamenika 10 odsto manja od njegove plate.

"Moj stav je bio da je plata presednika Ustavnog suda i sudija prevelika, da je najgore što može da se uradi za transparentnost rada ove vlade da se mala plata nadomesti nekim upravnim odborima i bez izuzetka sam naveo i sebe", precizirao je zaštitnik građana.

Janković je poslanicima poručio da su oni ti koji odlučuju o tome kolika će biti njegova plata, a jedina njihova obaveza je da ta plata mora biti jednaka plati predsednika Ustavnog suda.

Polemika Šutanovca i Gašića

Poslanik DS-a Dragan Šutanovac rekao je da je očekivao da sednica skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti bude zatvorena za javnost, jer bi se tada moglo govoriti otvorenije i konkretnije, ocenivši da je već naneta šteta sistemu bezbednosti i VBA.

"Pitanje je suštinsko – da li vam je bilo omogućeno da radite svoj posao u skladu sa zakonom ili ne", rekao je Šutanovac zaštitniku građana Saši Jankoviću i upitao kako je moguće da se službeni snimci nađu u medijima.

Kako je moguće da se prebijanje premijerovog brata vidi na način na koji se vidi, ko je za to odgovoran, upitao je Šutanovac, dodavši da je siguran da to nisu ni zaštitnik građana, niti bilo koji poslanik ili neko iz opozicije, te zapitao ko je dozvolio da se taj materijal preda medijima. "Ako budete pratili trag, videćete da je to politička odluka", sam je odgovorio.

Bratislav Gašić je reagovao rekavši da je Ministarstvo predalo Tužilaštvu snimke kamera sa obližnjih banaka uz odgovarajući "papir" i poručio bivšem ministru odbrane da treba da se izvini časnim oficirima.

Šutanovac je zatim rekao da se već dve i po godine u "nekim štampanim medijima, koji imaju naziv službeni glasnik" najavljuju hapšenja i afere, iako na kraju te afere nemaju ni sudski ni policijski epilog i naveo najnoviji primer:

"Reč je o grubom kršenju prava, prikazan je snimak kako funkcioner SNS-a uzima 1.650.000 dinara mita, bez obzira na to što je to funkcioner SNS-a, pa pitam Jankovića da li je to po zakonu dostupna stvar koja treba da se nađe u medijima i da li se tako zloupotrebljavaju mediji da se skrene tema. Na delu je zloupotreba službi", smatra Šutanovac.

U prilog toj tvrdnji on je naveo i slučaj kada je ministar pravde Nikola Selaković na konferenciji za novinare u Skupštini pokazivao fotografije pronađenih prislušnih uređaja u jednom beogradskom hotelu.

On je naveo i da se predsednik Republike Tomislav Nikolić žalio da ga prisluškuju, podsetivši da je to bilo u vreme vlasti SNS-a.

Ministar Gašić je naveo da postoje osnovane sumnje da su i Nikolić i premijer Aleksandar Vučić bili prisluškivani, primetivši da poslanička grupa DS-a to inače naziva opštom pojavom, "da sve prisluškujemo i da nikog ne pitamo".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво