PREMIJERA: Pogledajte Pad haških begunaca!

Kroz priču o političkim igrama, sukobima vojne i civilne tajne službe Srbije, ulozi jataka, lažnim identitetima i holivudskim transformacijama begunaca, izdajama ljubavnica, doživljaju patriotizma i političkom mulju, gledaoci će dobiti jasniju sliku o tome zašto je do pada poslednjeg, od šestorice najtraženijih haških begunaca, prošlo punih dvadeset godina od početka rata

  • 32

Ove godine navršava se 20 godina otkad je Međunarodni tribunal za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije podigao optužnice protiv najtraženijih begunaca posle Bin Ladena – ratnih lidera Republike Srpske, Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Da bi ispunila međunarodnu obavezu Srbiji je bilo potrebno 13, odnosno 16 godina. Zbog nedovoljne saradnje s Hagom platila je, a u izvesnom smislu i danas plaća veliku cenu. Za to vreme ni građani Srbije, ni žrtve, ni porodice poginulih, kao ni ceo svet, nisu saznali pravu istinu o tome šta je zaista omogućilo da se Mladić i Karadžić, ali i neki drugi optuženi toliko dugo uspešno kriju.

"Građanima Srbije nijedna vlast nije dala ni odgovor da li je to što su svi traženi na kraju i isporučeni bio isključivo rezultat političke nužnosti ili i potreba za suočavanjem s prošlošću, moralna obaveza i suštinska potreba Srbije da postane normalna, pravna država. Bez razrešenja te dileme, nema ni razumevanja, ni izgradnje poverenja među narodima sa prostora bivše Jugoslavije. Bez svega toga “rat i dalje nije prošlost“, konstatuje se na kraju trodelnog dokumentarnog TV serijala „Pad haških begunaca“, gde svaka epizoda počinje rečju "rat".

- Ali rat o kome se ovde govori nije samo oružani sukob, već rat različitih shvatanja zločina, odgovornosti, patriotizma i morala” – ističe Slaviša Lekić, koji je predvodio autorsku ekipu serijala.

Ovaj “dokumentarno-politički triler” zato gledaocima obezbeđuje uvid u mnoge do sada nepoznate podatke o tome kako je zaista izgledala (ne)saradnja s Haškim sudom, gde su se i kako begunci krili, koliku ulogu je u svemu tome imala domaća, ali i međunarodna politika.

Foto: Wikipedia/ICTY staff Foto: Wikipedia/ICTY staff

Kroz priču o političkim igrama, sukobima vojne i civilne tajne službe Srbije, ulozi jataka, lažnim identitetima i holivudskim transformacijama begunaca, izdajama ljubavnica, doživljaju patriotizma i političkom mulju, gledaoci će dobiti jasniju sliku o tome zašto je do pada poslednjeg, od šestorice najtraženijih haških begunaca, prošlo punih dvadeset godina od početka rata.

Uz to, ovo je i priča koja će doprineti boljem razumevanju politike i života koji često prevazilazi romane i filmske scenarije. I upotpunjavanju istine koju svako u sebi nosi. Serijal koji čine 3 dokumentarna TV filma - „Pad Ratka Mladića“, „Pad Radovana Karadžića“ i „Pad haških begunaca“ nastao je u okviru projekta Evropske unije “Jačanje medijske slobode u Srbiji”,a završava se posvetom “svim žrtvama rata, zemlji koje više nema i Miodragu Mikiju Rakiću, koji je dao celog sebe za bolju Srbiju”.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA