Najnovije vesti
Vesti Društvo
SRAMNO Zbog nestašice, vakcine prodaju duplo skuplje

SRAMNO Zbog nestašice, vakcine prodaju duplo skuplje

Pojedine privatne apoteke koriste nestašicu petovalentnih vakcina, pa uplašenim roditeljima poslednje doze koje imaju prodaju i za 5.500 dinara, što je za 2.000 dinara skuplje od redovne cene

565652_vakcine-foto-shutterstock
565652_vakcine-foto-shutterstock

- Tri dana sam obilazila apoteke u Beogradu da nađem makar jednu dozu. U nekim apotekama savetovali su mi da se upišem na listu čekanja, uz napomenu da je cena veća i da iznosi 5.500 dinara. Zgranula sam se, jer pokušavaju da zarade na tuđem strahu i panici. Nastavila sam sa potragom i uspela u apoteci na Vidikovcu da je nađem za 3.400 dinara. I to je bila poslednja doza - priča za “Blic” Milena Simić iz Beograda.

I drugi roditelji, sa kojima je Milena bila u kontaktu, kažu da su im apotekari nudili vakcinu, ali po ceni od šest pa i sedam hiljada dinara.

Razlog za divljanje cena vakcine koje više nigde nema, Dragutin Rajevac, predsednik Skupštine Saveza privatnih apoteka, vidi u nesavesnom poslovanju pojedinih apotekara.

I u domovima zdravlja nema vakcine za decu koja treba da je prime besplatno. Od 52.880 dogovorenih doza „pentaksima“, „Sanofi Paster“ je “Torlaku” poslao samo 9.000 doza. Od dospelih doza, čak 700 je uništeno jer se nije ispoštovao hladni lanac u transportu.