Linkovi

Siriza formirala novu vladu u Grčkoj


Pristalice Sirize slave izbornu pobedu na ulicama Atine u nedelju uvece, 25. januara 2015.
Pristalice Sirize slave izbornu pobedu na ulicama Atine u nedelju uvece, 25. januara 2015.

Četrdesetogodišnji Aleksis Cipras i njegova levičarska stranka Siriza odneli su ubedljivu pobedu na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj, zahvaljujući predizbornim obećanjima da će obustaviti mere štednje koje su dovele do velikih smanjenja penzija i plata kao i ogromne nezaposlenosti.

Siriza je osvojila 149 od 300 poslaničkih mesta, samo dva mesta manje od potrebne većine i formirala koalicionu vladu sa malom populističkom strankom, desno od centra "Nezavisni Grci".

Posle proglašenja izborne pobede Cipras je poručio da je Grčka okrenula novu stranicu, da ostavlja iza sebe poniženja i drastične mere štednje i da je takozvana “trojka” stvar prošlosti. Cipras je danas već položio zakletvu i postao najmlađi predsednik Grčke vlade u poslednjih 150 godina. Njegova pobeda izazvala je brojna reagovanja širom sveta.

Britanski premijer Dejvid Kameron je upozorio da bi politička situacija u Grčkoj, posle jučerašnjih izbora, mogla da “poveća ekonomsku nesigurnost širom Evrope.”

Bela kuća je bez spominjanja ekonomskih problema, čestitala Grcima na uspešno obavljenim izborima uz napomenu da se Sjedinjene Države nadaju bliskoj saradnji sa novom vladom.

Francuski predsednik Fransoa Oland je čestitao Aleksisu Ciprasu na pobedi Sirize izražavajući nadu za “nastavak bliske saradnje” njihove dve zemlje. *

XS
SM
MD
LG