');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

GRAĐANI ZBUNJENI Zašto smo izgubili četiri meseca, šta je štrajk advokata promenio ?

Ovo je da čovek poludi! Idem od suda do notara, od notara do suda. Niti znam šta ko radi, niti koliko šta košta. Ovako nam svoju muku opisuje Rada Nedeljković koju smo zatekli ispred Višeg suda u Timočkoj u Beogradu, prvog radnog dana nakon prekida štrajka advokata.

565555_advokati260115ras-foto-mitar-mitrovic-24preview
565555_advokati260115ras-foto-mitar-mitrovic-24preview

I u drugim sudovima koje smo obišli - ista slika. Zbunjeni građani ne znaju koji je

pravi ishod četvoromesečne borbe između advokata, države i notara, šta su sad njihova prava i gde koju uslugu mogu da dobiju. Jedino što im je poznato je da će im ročišta nešto češće biti zakazivana kako bi nadomestili odlaganje tokom štrajka.

- Ni advokatima nije bilo lako. Svaki je proseku izgubio oko 3.000 evra tokom štrajka. U mom slučaju odloženo je 60 ročišta. Veliki je priliv predmeta i veliki je zastoj. Sudovi će morati da rade punom parom - priča advokat Miljko Dunjić koga smo sreli dok je izlazio sa ročišta u Palati pravde.

Advokati sada, kao i građani, mogu da sastavljaju sve ugovore. Notarima je to pravo oduzeto. Oni će ubuduće moći da sastavljaju jedino ugovore o raspolaganju nepokretnostima poslovno nesposobnih, gluvih, slepih i nemih osoba. Ali, notari su ti kod kojih svaki ugovor mora da prođe solemnizaciju, odnosnu pravnu snagu i tada postaje važeći.

Ipak, građane koji su izgubili četiri meseca suđenja, sve to ne zanima mnogo.

Penzioner iz Niša Ljubomir Mitić, koji u Osnovnom sudu u Nišu vodi svojinski spor, ne krije da se mnogo nervirao zbog štrajka advokata i neprekidnog odlaganja ročišta.

-Izgubio sam mnogo vremena. Kako da se nisam nervirao kada vodim spor visoke vrednosti, oko 40.000 evra. A ročišta se odlažu svaki čas. Mislim da je ovaj štrajk advokata bio čisto hir nekih iz Advokatske komore i da 80 odsto advokata, ako ne i više, nije bio za to, kaže Mitić.

On je došao u sud da vidi kada će se suđenja nastaviti ali novo ročište još nije bilo zakazano.

-Imali smo advokata koji nije hteo da uđe u sudnicu zbog štrajka. Nervirali smo se svakodnevno. Izgubili smo silno vreme a o živcima da ne pričam. Četiri ročćišta su nam odložena, jedva smo čekali da se dogovore. Mislim d abi advokatima trebalo uvesti fiskalne kase, jer niko od njih ne izdaje račune, kaže Milica Mitić čiji suprug vodi takođe imovinski spor pred sudom u Nišu.

Miroslavu Plavšiću iz Novog Sada se sudski postupak zbog štrajka advokata „razvukao“ na godinu i po dana.

- Brakorazvodna parnica traje od avgusta 2013. godine. Mislio sam da će biti gotovo bar za godinu dana. Da nije bilo štrajka sigurno bih sve već završio, ali proces i dalje traje i ne znam kada će se završiti – kaže Plavšić koga smo juče zatekli ispred novosadskog suda. Kaže da je do sada advokatima platio 450 evra.

- Ne znam koliko ću još morati da izdvojim novca za advokatske usluge. Već sam previše novca odvojio. Kriza je i svaki dinar mi znači – kaže Plavšić.

Većina advokata i pripravnika sa kojima smo pokušali razgovarati ispred suda nisu bili raspoloženi da se njihova imena pominju u novinama.Kažu da je štrajk bio opravdan, a sve u cilju očuvanja zanata.