26. januar  2015. 16.20  →  19.55 | Izvor: RTV (Nenad Jovićević)

Za njih je restitucija mrtvo slovo na papiru

SOMBOR -

Pedesetogodišnji Vrbašanin, diplomirani stomatolog bez zaposlenja Tibor Zađva već godinama se sa osamdesetvogodišnjom majkom Emom Merei Zađva potuca od nemila do nedraga. I pored činjenice da je njegov deda Stevan Merei, čuveni predratni somborski sarač rehabilitovan još 2007, na osnovu pismenog svedočenja petnaestak Srba, Tiborova majka ne može da dođe do očeve ne male ostavštine koja je postala biti ili ne biti njihovog biološkog opstanka.

video icon

"Oduzeta je saračka radnja, dve kuće i salaš sa zemljom. Od pokretne imovine, između ostalog, oduzeta su i jedna vredna štajerska kola koja su izložena u auli gradske kuće u Somboru", priča Tibor Zađva.

Za nematerijalnu štetu Ema po presudi Osnovnog suda u Somboru treba da dobije 730.000 dinara. Ali, na to čeka baš kao i na kiriju od polovine nekadašnje saračke radnje koju joj lokalna samouprava ne isplaćuje već mesecima iako dugogodišnji korisnik lokala redovno plaća zakup.

"Opština Sombor vrda pod razno-raznim izgovorima da ne može da napravi ugovor. Tu smo već dve nedelje a ugovor još nije spreman mada je još u oktobru doneto pravosnažno rešenje da to pripada mojoj majci", objašnjava Tibor Zađva.

Ema i njen sin Tibor preživljavaju od pomoći austrijskog Karitasa. Ipak, kao svedok tragičnih događaja od 1941. godine pa nadalje ne propušta priliku da se pokloni senima nevino stradalih u Raciji mađarske fašističke soldateske u Čurugu, gde smo je i zatekli, ali i drugim mestima.

"Isto tako sećam se i 1944. godine pa zato uvek, kada dolazim u Srbiju, obiđem oba mesta da odam poštu nevino stradalima. Jer, i moja tetka Polonija Laupert je stradala u novosadskoj Raciji 23. Januara", priča Ema Merei Zađva.

Njenog oca, rodoljuba, koji je spasio na desetine Srba u Somboru odveli su partizani i streljali. Danas, mnogo godina kasnije, Ema, iako je dobila sudsku rehabilitaciju svoga oca, živi bez krova nad glavom i bez primanja.

Iako je još 2011. godine donet Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju malo je onih kojima je i vraćeno ono što je država oduzela nakon Drugog svetskog rata. Ništa bolja situacija nije ni kod obeštećenja za nematerijalnu štetu koju su, na razne načine, na svojoj koži osetile hiljade njih.

 

Tagovi
Broj komentara: 13

DB  26. 01. 2015. | 19:50
Aman ljudi sta je sa vama, da ih Evropa malo ne pritiska oni bi opet nacionalizovali imovinu i stavili u svoje prepune dzepove!
Ovo je lopovsko-otimacka drzava i nazalost ce jos dugo tako biti!
Хајнал Чурушки  26. 01. 2015. | 20:49
У потпуности разумем ове људе јер се налазимо у истој ситуацији, само су нам различите исплатне благајне.Мој отац је присилно одведен у мађарску војску као "мункаш" и до данас није добио одштету од Мађарске, захтев за одштету су нам вратили уз крајње циничан одговор, чак се нису потрудили да нам преведу то решење.
Ови људи барем имају судско решење за њихов проблем и вероватно, кад држава то буде могла, ће се то питање решити, а нама је остало само да се надамо да се овакве ствари више никада и нигде неће дешавати.
www  31. 01. 2015. | 23:05
@Хајнал Чурушки Restitucija i isplata ratne odstete nije isto.
2
2
Čuruški Krajišnik  27. 01. 2015. | 00:50
Svaka čast ovom čoveku i njegovoj majci na poštovanju svih žrtava bez obzira na nacionalnost.
U Čurugu je 1942 godine počinjen masakr bez presedana u ovom delu Evrope.
Ubijeno je izmedju 2500 i 3500 čuruških mališana, žena, dece, staraca, samo zato što su bili Srbi, Jevreji ili Romi. Bačeni su svi u Tisu i voda ih je zauvek odnela.
Da posle rata mi Krajišnici nismo naselili Čurug, nikada se nebi obnovio u demografskom i svakom drugom smislu.
Ja lično redovno idem i u centar Čuruga u Muzej, i na Treću rampu, i na mesto gde je podignut spomenik stradalim Madjarima.
Iako moji preci nisu sa ovih prostora, poštujem sve nevine žrtve.
Razumem bol onih koji su izgubili svoje najdraže u ratnom i poratnom ludilu.
A što se novca tiče i restitucije.... zar nas još nešto može iznenaditi?
Nema ova Država novca ni za tekuće potrebe na žalost, tako da...... Tužno sve u svemu...
vojvođanka  27. 01. 2015. | 13:47
Ja u ovom prilogu, kao ni tekstu nisam shvatila da li su ova gospoda dobila uopšte Rešenje Agencije za restituciju, kojim im se vraća oduzeta nepokretnost, pa na osnovu njega traže imovinu koja im pripada kao naslednicima. Postupak rehabilitacije je sudski postupak koji se rešava kao prethodno pitanje u postupku restitucije i na osnovu rešenja Suda o rehabilitaciji ne mogu tražiti oduzetu imovinu. Zakon o povraćaju oduzete imovine i obestećenju ne poznaje institut nematerijalne štete. Pravo na obeštećenje imaju naslednici, u slučaju da je nemoguća naturalna restitucija, tj. vraćanje nepokretnosti u izvornom obliku. Ovde su izgleda pomešane babe i žabe, jer navedenu nepokretnost mogu tražiti samo na osnovu Rešenja Agencije za restituciju.
Тибор Зађва   28. 01. 2015. | 12:32
@vojvođanka Sve ovo se to odnosi na nekadasnju saracku radionicu u centru Sombora, koja nije bila privatizovana i na taj nacin omoguceno je vracanje u naturaliji. Medjutim, sve ono, sto je privatizirano, za sada nije moguce ni u obveznicama, niti na koji drugi nacin (naprimer supstitucijom) da se vrati. Naime, Vlada Srbije nije izglasala zakon kojim bi se od ove 2015- te godine zapocelo sa supstitucijom ili obestecenjem putem obveznica, te je ovo odlozeno za 2018- tu godinu. Sto se tice naknade nematerijalne stete (dusevnih bolova, straha i povrede ugleda i casti) zbog ubistva dede i zatvaranje bake u zatvor nije kompetetna agencija, vec Komisija za obestecenje. Medjutim, naslednici nemaju vise pravo na obestecenje po ovom osnovu, nego samo one osobe, koji su sami preziveli ove nemile dogadjaje i ziveli pre tih dogadjaja u zivotnoj zajednici ubijenih i interniranih (internovani na Goli Otok i druge kazneno-popravne ustanove izmedju 1948-1967).
10
1
Canada-Svaba  31. 01. 2015. | 21:46
Srbija nikada nije moguce da plati imovinu koju je Tito-Jugoslavija ukrala od podunavskih Svaba. Banat I Backa 1.800.000 lanaca zemlje 80.000 Kuce. I za njih je restitucija mrtvo slovo na papiru.
Pravda  31. 01. 2015. | 23:05
@Canada-Svaba А Немачка никад неће моћи да плати жртве, муке и принудни рад Срба, Рома и Јевреја из Србије у радним и концентрационим логорима које је нацистичка Немачка организовала у Србији, Хрватској, Мађарској, Пољској, Аустрији и наравно Немачкој. Није Србија, односно Југославија напала Немачку, већ је било супротно, ако си заборавио. И када си споменуо подунавске Швабе, заборавио си да кажеш колико је Шваба са ових простора било у партизанима, а колико у Вермахту, СС и другим јединицама, нпр. фолксдојчерима. Много је Шваба окрварило руке. Из твога коментара проистиће да су Швабе биле невине. Могао си и да напишеш да су се Бечејски Јевреји самоиницијативно укрцали на бродски шлеп, одвезли су се до Београда и на Старом сајмишту извршили колективно самоубиство. Као да Швабе са тиме нису имале везе. Па неће бити баш тако. Онима који су окрварили руке и њиховим потомцима, без обзира које су нације, не треба вратити ни квадратни метар.
11
3
Pravda  31. 01. 2015. | 23:47
@Canada-Svaba Част изузецима који су се негативно одредили према нацизму и прикључили НОВЈ, а таквих је било мало. Не кажем да су све Швабе учествовале у злочину. Послератна ФНРЈ односно СФРЈ се огрешила према појединцима и њима је потребно, кроз реституцију вратити имовину. Непосредно после рата било је доста реваншизма. Али онима који су окрварили руке, nein.
8
1
Canada-Svaba  01. 02. 2015. | 05:21
Imam pismeni dokaz od mesnog narodnog odbora 28.8.1945 godine da su moji roditelji u logoru I imanje je oduzeto jer su NEMCI. Sta to vredi? Isto je restitucija mrtvo slovo na papiru.
Тибор Зађва   02. 02. 2015. | 21:35
@Canada-Svaba Ako ste podneli Agenciji za restituciju propisan zahtev na propisnom obrascu preko specijalnog saltera nadlezne poste do 01.03.2014 godine, morali ste dobiti pismeni odgovor od Agencije, da dokazete da niste bili obesteceni od strane drugih zemalja (pre svega od Nemacke), tj. da ne postoje takve smetnje (nemci, koji su bili deportovani iz Jugoslavije nakon 1948 bili su mahom obesteceni od Nemacke). Ako jos niste dobili odgovor, zatrazite telefonskim putem termin kod Vaseg savetnika za Vas slucaj kod Agencije, navodeci pri tom broj predmeta koji vam je dodeljen na posti. Uslov za sve to je bio da vasi preci, od kojih su nekretnine konfiscirane, rehabilitirane su, ili je taj proces u toku.
4
0
Milica  07. 08. 2015. | 09:03
@Canada-Svaba  Poštovani Canada-Švaba, moji preci su bili Nemci,naseljeni za vreme Marije Terezije u Vršac, generacijama su sticali imovinu. Politika ih nije interesovala, nisu učestvovali u ratu I onda, 1944 postali su žrtva kolektivne odgovornosti, i samo zato što su nemci, u jednom jedinom trenutku -ostali su bez ičega. Odvedeni su u partizanski logor, šestoro dece ostalo bez roditelja-umrli su u tom logoru. Deca su rasejana po dečjim domovima širom Jugoslavije....pronašli su se posredstvom Crvenog krsta. Njihov prvi zajednički skup, kada su bili svih šestoro ponovo na okupu, bio je posle 40 godina, tek 1986. Rehabilitovala sam ih, podnela zahtev za restituciju.
Ne nadam se da ću dobiti neku odštetu, a i ako bude, nek bude "makar jedno dugme, pa da ga uramim i da znam da je to od mojih" kako je govorila moja majka, "da imam nešto od njih,kad njih više nemam"
Od mene toliko, ko hoće-razumeće, a ko neće, pa šta mogu!
6
1
Снежана Ракић  05. 10. 2019. | 12:35
Jaсно је да су послератне власти помешале нацисте и фашисте са осталим Немцима, онима који нису починили никакав злочин, па и с таквима који су спасавали прогоњене, као што је чинио и Стеван Мереи и други заслужни грађани.
Јасно да је управо то највећа неправда према часним, племенитим људима, да их помешају са злочинцима. Пре свега треба да се потомци првих ограде, а ми да не ометамо покајање других проглашавајући Хрвате за усташе, Немце за нацисте...
То нису биле хомогене групације. То вређа.
Треба да се обелодане и да се знају имена оних који су храбро стали уз своје суграђане и пријатеље и сачували им животе. Немачка, мађарска, хрватска држава... могу њима да се поносе и треба да их истичу, а ми да не грешимо душе осуђујући читаве народе, као што је осуђиван наш народ. Треба да знамо ко су нам пријетељи.
Ми тим људима дугујемо захвалност, а њиховим потомцима да вратимо имовину. То је најмање и то је хитно.
Стеван Мереи је заслужио улицу или трг у свом граду, заслужио као мало ко.