Cipras: Grčka ostavlja iza sebe stroge mere štednje! Kameron: Rezultat ugrozio ekonomsku sigurnost Evrope

Tanjug

25. 01. 2015. u 09:25

Siriza je, kako je saopštilo grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova, poslova posle 50,43 odsto prebrojanih glasova, osvojila 35,88 odsto i imaće 148 poslanika u 300-članom parlamentu

Ципрас: Грчка оставља иза себе строге мере штедње! Камерон: Резултат угрозио економску сигурност Европе

Foto: Tanjug, AP

Aleksis Cipras, lider levičarske partije Siriza koja je pobedila na izborima u Grčkoj, poručio je večeras da Grčka ostavlja iza sebe poniženja i katastrofalne stroge mere štednje i da takozvana "trojka" odlazi u prošlost.

"Danas je grčki narod stvorio istoriju. Nada je stvorila istoriju", rekao je Cipras u pobedničkom obraćanju na konferenciji za novinare.

Prema zvaničnim rezultatima koje je objavilo grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova posle 65 odsto prebrojanih glasova, Siriza je pobedila sa 36,08 odsto glasova i imaće 149 mesta u parlamentu.

Na drugom mestu je Nova demokratija odlazećeg premijera Antonisa Samarasa sa 28,1 odsto glasova, odnosno 77 poslaničkih mesta.

U parlament su ušle i neonacistička Zlatna zora (17 mesta), Potami (16 mesta), Komunistička partija Grčke (15 mesta), PASOK i Nezavisni Grci (po 13 mesta).

"Suvereni grčki narod danas je dao jasan, snažan, nesporan mandat. Grčka je okrenula novu stranu. Grčka ostavlja za sobom razorne mere štednje, strah i autoritarizam, ostavlja za sobom pet godina ponižavanja i bola", rekao je Cipras.

"Presuda grčkog naroda okončava, bez ikakve sumnje, začarani krug mera štednje u našoj zemlji", kazao je on.

"Presuda grčkog naroda poništava danas na nesporan način sporazume o pomoći, koji podrazumevaju mere štednje i katastrofu. Presuda grčkog naroda znači da 'trojka' odlazi u prošlost", dodao je Cipras, misleći na Evropsku uniju, Međunarodni monetarni fond i Evropsku centralnu banku.

Nova vlada u Atini će, prema njegovim rečima, pregovarati s kreditorima o pravičnom i uzajamno korisnom finansijskom rešenju za Grčku.

Cipras je u predizbornoj kampanji obećao da će ponovo pregovarati o uslovima za program pomoći Grčkoj, koja je, da bi dobila kredite, morala da znatno smanji plate u javnom sektoru i penzije i poveća poreze.

KAMERON: IZBORI U GRČKOJ UGROZILI EKONOMSKU SIGURNOST EVROPE

Britanski premijer Dejvid Kameron, upozorio je danas da će rezultat parlamentarnih izbora u Grčkoj, na kojima je pobedila levičarska partija Siriza, proširiti ekonomsku nesigurnost po celoj Evropi i dodao da to znači da Velika Britanija mora da se drži njegovog plana sopstvene ekonomije.

"Grčki izbori pojačaće ekonomsku nesigurnost širom Evrope. Zato Velika Britanija mora da se drži svog plana i tu bezbednost osigura kod kuće", napisao je Kameron na svom zvaničnom nalogu na Tviteru.

BUNDESBANKA: NOVA VLADA GRČKE DA NE DAJE LAŽNA OBEĆANjA

Predsednik Bundesbanke Jens Vajdman izrazio je večeras nadu, posle proglašenja pobede grčke levičarske partije Siriza na izborima, da nova vlada u Atini neće davati lažna obećanja koja zemlja ne može da ispuni.

Vajdman je na televiziji ARD rekao da je jasno da će Grčka nastaviti da zavisi od podrške kroz programe pomoći, koje će moći da dobije samo ako, kako je istakao, nastavi da ispunjava preuzete obaveze, prenela je ANA.

On je, takođe, rekao da se nada da nova vlada neće dovoditi u pitanje dosadašnja dostignuća Grčke i da će se suočiti sa strukturalnim reformama.

CIPRAS - POLITIČAR KOJI PRKOSI ESTABLIŠMENTU

Lider grčke levičarske partije Sirize Aleksis Cipras, čija partija je, prema prvim anketama po zatvaranju birališta, pobedila na prevremenim parlamentarnim izborima, važi za nekonvencionalnog političara u toj zemlji, a tokom izborne kampanje uznemirio je establišment u Briselu zbog najava da će dolaskom na čelo Vlade tražiti nove pregovore o grčkom paketu pomoći i otpis velikog dela duga.

Izborna pobeda Ciprasa predstavljala bi istorijski događaj budući da će on verovatno biti prvi ultra levičarski premijer te zemlje ikada, a samim tim i najmlađi premijer Grčke u novijoj političkoj istoriji.

Cipras je rođen 28. jula 1974. godine - ključne za političke promene u Grčkoj budući da je tada srušena vojna diktatura koja je progonila levičare i komuniste.

Mladoliki Cipras važi za atipičnog političara za zemlju iz koje dolazi, a tajna njegovog uspeha je što ne pripada ni socijalističkom Pasoku ni konzervativcima Nove demokratije.

On predstavlja osveženje u grčkom tradiciolnom političkom spektru jer su birači siti dve etablirane partije koje decenijama vode poznate političke dinastije.

Po profesiji inženjer, Cipras je prošao dug put od komunističkog omladinca do lidera partije koja je osnovana 2000. godine.

Grčka javnost je prvi put čula za njega 1990. godine, kad je 17-godišnji Cipras tokom školskog protesta rekao u izjavi grčkoj televiziji - "Želimo da imamo pravo da sami odlučimo da li ćemo da idemo na čas".

Saradnici kažu da je Aleksis Cipras "mnogo više od lepog lica" - da je temeljan u radu i perfekcionista, te da je njegov uspeh pre svega rezultat strategije i vrednog rada, navodi Rojters.

I politički analitičari se slažu da ne bi uspeo bez pažljivog planiranja, a ključni stav koji ga odvaja od ostalih političara je dosledna pozicija da je rešenje u rukama Atine - ako se odupre rigoroznim zahtevima štednje koje je pred nju postavila EU.


Politički protivnici zameraju mu neiskustvo, komentarišući da bi posle samo nekoliko godina u parlamentu, bez iskustva u finansijskim i pravnim poslovima, Cipras bio "do guše" u problemu kada bi se našao za pregovaračkim stolom sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda ili Evropske centralne banke.

Zamenik grčkog premijera Evangelos Venizelos nazvao ga je Harijem Poterom zbog toga što, "daje fantastična obećanja koje neće biti u stanju da održi", piše britanski Indipendent. Cipras i zvaničnici Sirize veruju da će kreditori pristati na nove pregovore o otplati duga Atine kada budu suočeni sa, kako kažu, levičarskom Vladom sa jakim mandatom.

Da će verovatno novi grčki premijer ostati dosledan svojim predizbornim obećanjima govori i njegova izjava - "Možete menjati pozicije, ali ne i svoje principe".

Cipras je u nedavnom intervjuu, da bi pokazao da nije spreman na kompromise kad su u pitanju ključni principi, rekao i da - "Ako me niste videli do sada da nosim kravatu, sumnjam da ćete i od sada".

Osim što nikad ne nosi kravatu, zna se i da je mnogo radio kako bi unapredio svoje znanje engleskog jezika. Od prethodnih izbora 2012. do danas ojačao je svoju poziciju na međunarodnoj sceni susretima sa mnogim viđenijim ličnostima i političarima, poput pape Franje, predsednika Evropske centralne banke Marija Dragog i čak nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, osobe koju je Cipras često napadao zbog čvrstog stava da Grčka mora da pokaže veću fiskalnu disciplinu. Osim što se nekonvencionalno oblači i ima nekonvencionalan život netipičan za jednog Grka - već dvadeset godina živi sa Peristerom Bacianom sa kojom ima dva sina (od kojih je jedan dobio ime po Ernestu Če Gevari), a par svoju vezu nije nikad krunisao brakom.

Osim nekonvencionalne garderobe i nekonvencioalnog odnosa sa građanima, Cipras je poznat i kao zaljubljenik u motore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (50)

Vesna BG

25.01.2015. 20:17

Molim premijera Vučića da hitno objasni svom narodu zašto Grci više ne žele da uživaju u blagodetima koje nudi EU?

зокс

25.01.2015. 20:27

Напред Грци за Грчку која прво припада Грцима,па осталима који поштују Грке и Грчку државу!

gvatemala

25.01.2015. 22:05

ovo je pocetak evropskih demokratskih revolucija - sledi pobeda mari lepen u francuskoj i kraj evropske unije - te tamnice naroda

MiroslavBB

26.01.2015. 07:27

@gvatemala - @GvatemalaBez opsteg SLOMA finansijski propale (daleko NAJzaduzenija zemlja svijeta ...) i moralno posrnule Amerike svijet nece dozivjeti pozitivne promjene?! Zato, svu energiju treba usmjeriti tamo, preko Atlantika, odakle sve polazi i dolazi ...?!

hristina

25.01.2015. 22:23

Aleksis Cipras ima keca u rukavu! Cist je! Zato je opasan. Ne mozes ga ucenjivati niti ukalupiti! Lose za EU i MMF!

доПре

26.01.2015. 09:03

@SOS - Само ће бити мнооого крвавије, и на жалост за ове источне, док ће се западни опет извући....

sreto

25.01.2015. 22:39

Pretpostavljam da ce EU uvest sankcije Grckoj, zbog neposlusnosti, ili proglasit izbore neregularnim i nedemokratskim, zato sto nisu pobedili "puleni" unije !!!

bu

25.01.2015. 23:23

ma nece oni izaci ni iz EU ni iz NATO, samo ce insistirati da im se reprogramiraju dugovi.

feniks

26.01.2015. 00:14

Proglasi bankrot Grcke, okreni ledja EU i NATO-u, vodi Grcku u Evroazijsku uniju a na svoju obalu usidri Rusku flotu i resio si problem Grcke zauvek.

repus

26.01.2015. 09:58

@feniks - то су грци могли и пре да су хтели али знају да у евроазији нема долара ни евра и мора да се ради исто тако и код руса неби седели по тавернама и хукали а раде им бугари и македонци него бих рус притегао да испуњавају норму јел треба вишак однети за русију они ипак више воле доларе него грци унија је попгрешила што је примила грчку јел код нас се од пантивека говорило пропао као грчка сада могу да нама врате визе да би имали пара за трошкарење а и то би ми схватили као буразерска помоћ грчкој

Zoran1

26.01.2015. 00:28

Mere stednje (pljacka naroda od strane finacijske mafije) nije svetu nimalo potrebna. Problem je da je svetski system baziran na pohlepnost. Umosto da namiruje potrebe covecanstva, system postoji samo da ugodi najpohlepnijim elemntima covecanstva. Zato nam je sve naopacke.

Hazar

26.01.2015. 00:41

Nekada je obavezan deo školske lektire bila "Glava šećera" i iznova je treba čitati.Grčka će da odbaci dugove koji su veštački nazidani „neprekidnim novim kreditima zbog starog duga“ , a koje pare Grčka nikad nije ni videla a kamoli potrošila! To je krah ekonomske politike zasnovane na sankcijama i uspostavljanju dužničkog ropstva kao vrhunske makroekonomije. Svetu treba ekonomija zasnovana na proizvodnji materijalnih dobara a ne na zelenašenju! Siriza je i Spartak i Abraham Linkoln današnjice!

naranca

26.01.2015. 12:14

@Hazar - Ne znam za Spartaka ali su A. Linkolna ubili.Ladno.Slazem se za ''Glavu Secera''.

Иван Стојковић

26.01.2015. 01:06

Весна, свака част на коментару !!!

D.P.

26.01.2015. 02:31

Polako se vraćamo na svetsku scenu. Pobedićemo kapitalizam. Posle dva koraka u nazad krećemo sada tri napred. Smrt fašizmu sloboda narodu. Živela levica. Živeo Tito, živeo Če. Živeo grčki narod.

Mikiboy

26.01.2015. 04:17

Kaze Kamerun"resultat ugrozio ekonomsku sigurnost Evrope"Ma nije nego.Pa najbolje bi bilo da Engleska,Nemacka i Francuska prave ekonomiju Evrope po svojoj meri a mali narodi neka gladuju.Zamisli,grci se drznuli pa izabrali coveka koji njima pasuje.

Miro Markovic

26.01.2015. 04:42

Iskreno zalim za prijateljskim grckim narodom. Jevrejska Goldman Saks banka ih je porobila za sva vremena. Oni se nadaju da ce na neki magicni nacin da se iz te misolovke izvuku. Nece moci, jer ovaj mladi politicar je dobio samo 36% glasova. A za njim sledi korumpirana partija, koja je izgubla vladu, za oko 30%. Ukratko, grcko drustvo nije slozno i zbog toga ce da ga banksteri progutaju kao kao zmija zabu. Samo ako odluce da napuste EUrupu, imaju neku nadu da izadju iz ropstva.

Joca

26.01.2015. 04:58

Grcka je za razliku od Srbije sada zemlja nade. Nas ce MMF da samelje u narednih par godina sa nasim kompradorima...

Dusko

26.01.2015. 07:02

Sta je EU, frka, 'a? Frka vam je za nedostatak zivota na jaslama malih naroda, e neka cete se raspasti, bas mi nesto zao.

4c

26.01.2015. 07:13

Tako to bude kad se aktiviraju mladji biraci,zeljni mira i spokojne buducnosti.Svima preko 65 bi oduzeo pravo glasa,a ljudima sa djecom bi omogucio da glasaju u ime djece,jer ipak su oni buducnost,a ne kasta koja je jednom nogom u grobu.

Zeljko

26.01.2015. 07:18

Po meni pucanj u prazno. Samo jos veci haos. Ovi koji su bili na vlasti nisu zavrsili zapoceto a ovi novi ce djeliti nesto sto nemaju. Dobro izvedena predstava od strane mocnika novog globalnog poretka. EU citaj Njemacka je ovaj scenario predvudila a i prizeljkuje ga.Ko profitira zna se , Grcka je u raljama trojke i samo se vrti kao upecana ribica. Onaj ko u danasnje vrijeme misli da izbori mogu sta promjeniti vara se pa receno je da izbori sta mjenjaju davno bi bili ukinuti.

naranca

26.01.2015. 14:30

@Zeljko - @zeljko Postavio si jedno dobro teorijsko pitanje.Ko ima vlast?Da li su to bezimeni I bezlicni,neizabrani ni od koga, bankari?Ili demokratski izabrani predstavnici jednog naroda?U sustini radi se o problemu koji muci prakticno ceo svet.

miki

26.01.2015. 08:19

Izabrali su ono sto misle da je bolje a da li ce tako biti videcemo. Oni su izuzetno vredan narod xaxaxaxxx

naranca

26.01.2015. 11:52

@miki - @miki Kolkka ja znam oni su (sa Turcima )izgradili Sr Njemacku kao gastarbajteri.Tad nisu bili lenji!Jel da???A sada jesu.Jel da???

miki

26.01.2015. 19:59

@miki - Lepo kazes kao gastarbajteri ali zapamti da svako radi tamo daleko od svoje zemlje . Zivim u Atini 8god , veruj mi u ono sto kazem jer nemam ni jedan razlog da nesto izmisljam. Grci bi da primaju ako je moguce i 15platu jer su primali vec 14 , da li si znala da ako dolazis na posao drzavni i ne zakasnis ni jednom dobijas bonus?? xaxax da da tako dobro citas iako mu je to valjda obaveza. Ne bih da se prepucavam ali u dugovima su do guse i kako ce to ispasti , videcemo

naranca

26.01.2015. 23:04

@miki - @miki Sta radis 8 godina daleko od svoje zemlje u zemlji koja propada???I ja sam musko.

miki

27.01.2015. 00:00

@miki - Radim tamo jer moram, takav mi je posao, ne mogu ja tebe ubedjivati kako je lose ili kako ce propasti . Jedno ces ipak morati da razumes ja sam tamo a ti ovde i ti mene ubedjujes u suprotno eeee to smo u sustini mi mislim nas narod , sve zna i na daljinu

vancouver

28.01.2015. 08:52

@miki - a sta ti radis u Atini da nisi mozda dosao da im pomognes da otplate dugove.

Артем

26.01.2015. 09:48

шта се овај народ ложи, биће како ујка сем каже и никако другачије. овом планетом влада новац и ко у таквом систему тражи права и правду или је сањар или комплетан идиот.

naranca

26.01.2015. 12:01

@Артем - @artem Odakle ti ideja da se on nesto pita.pa oni su najveci duznici MMF-u i Kinezima.Andjelija odavno sanja da zameni monetu internacionalnog placanja u evro I da ih tako marginalizuje.Novac je samo symbol poverenja u neku drzavu.Koliko znas novac ne mozes da jedes.A Dolar nema nikakvu zlatnu podlogu.Jedino sto imaju oruzije I imperijalizam koji ih tera u stalnu placku po svetu.A kao sto znamo iz primera Bilija Kida svaki pistolero dolija kad tad.

naranca

26.01.2015. 14:25

@bojan74 - @bojan74 Daleko je to jos od kraja.Sto rece Vinston Cercil:''Ovo nije kraj,nije cak ni pocetak kraja.Ali je mozda kraj pocetka.''Posle bitke za Britaniju 1941.

naranca

26.01.2015. 12:04

Iz Grcke su uvek dolazile dobre stvari:Legende,Demokratija,Mudrost a sada I Revolucija.Ziveli Braco?