SB od ID traži oslobađanje taoca

Savet bezbednosti UN oštro je osudio ubistvo japanskog taoca i pozvao Islamsku državu na momentalno puštanje drugog Japanca kog su zarobili.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.01.2015.

00:47

Default images
ID je držala dva taoca iz Japana, a u subotu je pogubila jednog, na slici desno (Foto: Beta/AP)

Svih 15 članica Saveta osudilo je "brutalnost i kukavički postupak" ID, čiji su pripadnici odrubili glavu nesrećnog Japanca, prenosi AFP.

"Ovaj zločin je još jedno tragično upozorenje na rastuću opasnost s kojom se ljudi, uključujući i novinare, svakodnevno susreću u Siriji", stoji u saopštenju Saveta bezbednosti, u kojem se takođe naglašava da je ID odgovorna za hiljade zloupotreba protiv sirijskih i iračkih građana i da izvršioci tih terorističkih akata moraju da budu izvedeni pred lice pravde.

Osim trenutnog oslobađanja drugog japanskog taoca Kendžija Gotoa, SB zahteva i oslobađanje svih drugih talaca koje drži ID, ali i Front Al-Nusra i sve druge grupe i pojedinci u sprezi sa al-Kaidom.

Petnaest članica Saveta bezbednosti naglašava da "ID mora da bude poražena a... netolerancija, nasilje i mržnja za koje se ona zalaže moraju da budu iskorenjeni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: