Vučić: Boljitak 2016. godine, Srbija se neće zadužiti više od 1,5 milijardi

Agencije

25. 01. 2015. u 13:31

Već do početka 2016. godine možemo da dovedemo deficit do nivoa francuskog deficita, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić

Вучић: Бољитак 2016. године, Србија се неће задужити више од 1,5 милијарди

Aleksandar Vučić

Već do početka 2016. godine možemo da dovedemo deficit do nivoa francuskog deficita, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji "Stav Srbije" na TV Prva, i poručio da "niko neće živeti bolje, ako ne bude radio više".

"Naše je da do kraja 2016. godine okrenemo putanju javnog duga. Imali smo loše uređene javne finansije i to nas je koštalo", rekao je Vučić.

To nasleđujemo celu deceniju, a ta putanja ide nizbrdo od 2007. godine, ocenio je Vučić i napomenuo da je to morao neko da reši, "i mi smo odlučili da to sami rešimo".

On je istakao da je u januaru ove godine bruto naplaćeni PDV 2,4 milijarde dinara veći nego 2014. godine.

"Imamo nižu proizvodnju Fijatovih vozila nego 2013. godine, ali raste nam izvoz svega drugog. Sve druge izvozne komponente nam se povećavaju", istakao je Vučić.

"Borićemo se za drugi model Fijata", istakao je Vučić i objasnio da je "to biznis, to je život".

On je naglasio da "građane Srbije nikada nije obmanjivao" i da "nikada stvari ne prikazuje lepšim, naprotiv".

Vučić je najavio "da ćemo, ako budemo radili, 2016. godine biti prva zemlja u regionu" i poručio da "niko neće živeti bolje, ako ne bude radio više".

VUČIĆ: SRBIJA SE NEĆE ZADUŽITI VIŠE OD 1,5 MILIJARDI EVRA

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija ove godine neće zadužiti više od milijardu i po evra.

Vučić je na televiziji Prva objasnio da će se Srbija zadužiti oko sedam milijardi evra, ali da je reč "rolanju" novca, te će stvarno zaduženje biti verovatno i manje od 1,5 milijardi evra.

Podsećajući da je javni dug trenutno 69,2 odsto BDP, on je ocenio da će javni dug ići do 77-78 odsto BDP do kraja 2016. godine, a da će tad početi da se spušta.

Na komentar da je na jednoj listi uslova poslovanja Srbija na 91. mestu, Vučić je rekao da je reč o paramaterima do marta meseca prošle godine i da nisu u obzir uzeti zakoni o radu, o izgradnji i planiranju, te da će zemlja na toj listi skočiti za 20 do 30 mesta.

On je rekao i da Međunarodna organizacija rada predviđa nastavak smanjena stope nezaposlenosti.

Kako je rekao, projekcije MMF o BDP Srbije u ovoj godini nisu uzele u obzir ono što će biti urađeno u hemijskom kompleksu, Ikarbusu, proizvodnji električne energije...

Na konstataciju novinara da smo na listi Svetske banke na 184 mestu po izdavanju građevinskih dozvola, Vučić je odgovorio da su usvojeni zakoni i da će se dozvole izdavati za 28 dana što je najbrže u Evropi.

Govoreći o Telekomu, Vucičh je ponovio da je uveren da će biti prodat po značajno višoj ceni u odnosu na onu koje su nudile prethodne vlade, ističući da živimo u kapitalizmu, a da Telekom stalno gubi deo tržišta zbog konkurencije, te da se postavlja pitanje "ko smo mi da pustimo da se nešto urušava".

Telekom će, prema njegovim rečima, kupiti kompanija koja bude ponudila najviše novca i najbolje uslove za zaposlene i uslugu.

"Čist kaptializam, ne vidim šta je tu problem", rekao je Vučić.

On je dodao i da je Vojislav Šešelj svojevremeno branio Miloševićev pokušaj privatizacije, uz argumente da je to normalna politika, a ne samoupravni socijalizam.

"Prošli smo 20 godina, a i dalje pričamo iste bajke", rekao je Vučić.

On je naveo da postoji veliko interesovanje investitora za Srbiju i da očekuje veće investicije u Novom Sadu, Nišu, Obrenovcu.

Premijer je, govoreći o investicijama UAE u Srbiji, rekao da će se investirati u Utvu, a da je umesto kompanije Al Dahra, koja nije želela da učestvuje "u negativnoj kampanji", došla druga kompanija.

Premijer je rekao i da je prodaja oružja odlična, da će se uložiti još novca u namensku industriju, s obzirom da nema problema sa plasmanom robe, ali da, recimo, Srbija ne može da proizvede onoliko municije kolika je potražnja.

Govoreći o problemima u izvozu koje ima kompanija "Fijat", Vucičh je rekao da je ostvaren niži izvoz zbog smanjene proizvodnje, ali da tu država Srbija ne može da uradi ništa jer je "sve na italijanskom partneru".

Međutim, Vučić je rekao da izvoz svih drugih proizvoda raste, da ima manjih problema sa izvozom u Rusiju zbog pada rublje, ali da su to problemi na dnevnom nivou sa kojima moramo da se borimo.

Vučić je govorio i o projektu "Beograd na vodi", navodeći da je 137 objekata već sklonjeno, a da će "svi videti šta će se dešavati do leta".

VUČIĆ: PRE KRAJA GODINE PRVI KAMION IZ FAP-A

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da će u Finskoj razgovarati sa predstavnicima kompanije "Sisu auto" o Fabrici automobila Priboj (FAP) i da očekuje da pre kraja godine prvi kamion izađe iz te fabrike.

"Sledi nam raspisivanje tendera, ići ćemo na stvaranje zajedničkog preduzeća sa Sisu-om i očekujemo da pre kraja godine moderan prvi kamion izađe iz FAP-a", rekao je Vučić, koji će sutra boraviti u zvaničnoj poseti Finskoj.

On je naveo da će povratak FAP-a u život uticati na BDP kao i na povećanje životnog standarda ne samo u Priboju, već i u okolini.

Vucičh će se sutra sastati sa finskim zvaničnicima sa kojima će razgovarati o ekonomskoj saradnji dveju zemalja.

Prilikom posete Helsinkiju, premijer Srbije će se sastati sa predsednikom Vlade Republike Finske Aleksandrom Stubom (Alexander Stubb), predsednikom Republike Finske Saulijem Ninistom (Sauli Niinist"o) i ministrom spoljnih poslova Erkijem Tuomiojom (Erkki Tuomioja).

Boravak u Helsinkiju biće posvećen i ekonomskoj saradnji dveju zemalja, što potvrđuje i obraćanje premijera Vučića na Okruglom stolu o poslovnim potencijalima Srbije, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

SA PREDSTAVNICIMA ESMARKA U UTORAK O ŽELEZARI

Pregovori sa Esmarkom o kupovini Železare u Smederevu jesu teški, ali će predstavnici te kompanije doći u utorak u Srbiju kako bi se razgovaralo ugovoru, najavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Mi dajemo sve od sebe. Železara zapošljava više od 5.000 ljudi i to je najvazniji resurs za rast BDP-a. U utorak oni dolaze ovde, kompletna njihova ekipa", rekao je Vučić na Televiziji Prva.

Upitan koja su pitanja na dnevnom redu tih pregovora, Vučić je rekao da su to pitanja garancija, cena sirovina, ko će da plaća određene stvari i istakao da su dugovi Železare problem naše države i da je to pisalo i u tenderskoj dokumentaciji.

"Nasledili smo Železaru pustu i praznu, bez nade, kada je napustio US Steel. Mi smo uspeli tu nadu da vratimo. Železara će biti veliki i ogroman uspeh", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je rekao da vlada Evopskoj uniji još uvek nije dostavila plan jer nije završen ugovor o Železari u Smederevu.

On je naglasio da Železara trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona.

Proizvodnja može da se poveća u drugom kvartalu ove godine do 900.000 tona, a u zadnjem kvartalu između 1,8 miliona tona do dva miliona tona, dok je u sledećoj godini za očekivati da pređe dva miliona tona.

Vučić je rekao da će u Srbiji ove godine biti završeno oko 90 kilometara autoputa, 111 kilometara puteva će biti rekonstruisano, a biće završeno i oko 70 kilometara drugih novih puteva.

Premijer je podsetio da se očekuje i početak izgradnje pruge Beograd - Budimpešta koja će biti završena pre kraja mandata ove vlade.

"Ono što nama otvara vrata u celom svetu jesu ekonomske reforme", podvukao je Vučić rekavši da se nada da će 2016. godine uspeti da izađe pred građane Srbije i saopšti im da su reforme uspele.

VUČIĆ: ČEKAM ODLUKU TUŽILAŠTVA I SUDA

Premijer Aleksandar Vučić danas je, povodom tvrdnji Zaštitnika građana Saše Jankovića da nije dobio traženu dokumentaciju o incidentu tokom prošlogodišnje Parade Ponosa, izjavio da, ako je to tačno, onda je neko kriv.

"I to je moj stav", rekao je Vučić istakavši da u to pitanje ne želi da ulazi dok Tužilaštvo ne bude donelo odluku i dok sud ne donese presudu.

Gostujući na TV Prvoj, premijer je podsetio na sve što je, kako je rekao, istrpeo gledajući kako mu prebijaju brata, "kako mu lome kičmu" i optužuju ga da je za nešto kriv, iako on nijednom nije uzvratio, ne zato što je slab, već zato što je reč o državnim organima".

"Kada sve to vidite, najbolje je da se isključite iz toga i da ćutite, da sačekate da državni organi donesu svoju odluku. Tužilaštvo će da da svoj sud i kakav god da bude sud suda, ja ću to apsolutno prihvatiti", rekao je Vučić i dodao:

"Osudiću i reći: 'Svoga brata volim najviše na svetu, ali izgleda da si ti kriv Andrej... Zakoni su jači i od tebe. i od mene, od svakog drugog u ovoj zemlji, ali nadam se i od Zaštitnika građana'".

Na pitanje, koje takođe postavlja Zaštitnik građana, zašto ga štite Kobre, premijer je rekao da je to zato što im veruje i zbog manjih troškova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (181)

Vladan

25.01.2015. 13:36

Da bi bilo bolje moramo svi da se potrudimo za to. Reforme moraju da se sprovedu, a to ne moze premijer sam da uradi, vec moramo svi da se aktiviramo po tom pitanju. Samo ako budemo slozni, Srbija ce imati lepu buducnost.

vaske

25.01.2015. 13:38

Srbija treba da teži članstvu u EU, jer Srbija ne može biti okružena zemljama članicama EU, a tešiti nekom članstvu u evroazijskoj uniji. o čemu pričaju Radikali, DSS i Dveri, ali isto tako Srbija ne treba da pristaje na neki ponižavajuće zahteve EU, kao što bi to uradili LDP i DS, i to je jedina ispravna i realna spoljna politika u ovom trenutku.

Vava

25.01.2015. 13:38

Dobro kaze Vucic, vec da nam rasipnistvo ne bude manir, tako razmissljaju sve uspesne zemlje, zato i jesu uspesne.

CECA L

25.01.2015. 13:39

Odgovornom politikom, štednjom i radom, za određeno vreme,sigurno mora biti bolje, jer ništa ne može da se uradi, preko noći.

Kleopatra13

25.01.2015. 14:59

@CECA L - naravno...strpljen spasen...nazalost dtzavana kasa je skroz prazna zahvaljujuci prosloj vlasti...verujem u iskreno zalaganje premijera za bolje sutra svih gradjana nase zemlje

Kleopatra13

25.01.2015. 13:59

@Milica - naravno da je neophodno vreme,a sa druge strane nadzire se svetlo na kraju tunela jer postoje jasni ciljevi od kojih se neodstupa i za koje se maksimalno zalaze vlada...

Natala

25.01.2015. 14:38

@Aleksa - Rad treba da nam postane stil života i da nađemo zadovoljstvo u njemu, suludo je i pomišljati da samo do sledeće godine trebamo da se trudimo to nikako, to je konstatntna "obaveza"i to samo tako možemo prihvatiti, uostalom vidite gde nas je doveo drugačiji način razmišljanja.

radojko

25.01.2015. 13:44

Sve istinu kaze nas predsednik vlade ,ako radimo vise, bice nam bolje sledece godine,a ako ne radimo kao sto necemo jer nema posla onda nece nikad biti bolje.dobro taj deo nije rekao jer se podrazumeva.

Julijana

25.01.2015. 14:07

@radojko - Ko trazi nacice. Problem danasnje omladine je sto im je svaki posao ispod casti. Traze posao a Boga mole da ga ne nadju.

Natala

25.01.2015. 14:35

@radojko - Činjenica je da MORAMO da se trudimo više, da podignemo nivo sopstvene svesti i savesnosti, odgovornosti i pre svega da se bavimo svojim poslom, politikom se bavima onog dana kada su izbori i to je od nas sasvim dovoljno.

Jugoslav

25.01.2015. 15:16

@radojko - Na nama je samo da radimo i da se trudimo da se u tom radu isticemo po nekim novim idejama i idealima kako bi izfradili buducnost.

Daid Pravnik Belosvetsk

25.01.2015. 13:47

Gospodine Vucicu, pod hitno hocemo zakon o poreklu imovine u Srbiji. Nesme biti izgovra, jer je ovo hitno. Bez ovog zakona nema napretka u Srbiji. Ako izbegnete da donesete ovaj zakon do kraja godine, vi ste izgubili sledece izbore, garantovno. Svi Srbi u Srbiji hoce Zakon o Poreklu Imovine pod hitno.

Lajt motiv

25.01.2015. 13:52

Niko i ne treba da zivi bolje , ako se ne trudi i ne radi! Pocevsi o radu na seb samima.

OLE LOLE

25.01.2015. 13:54

Svi segmenti reformskih mera govore u prilog tome da su stvari krenule da se odvijaju u korist naroda.I da je evidentno da nam bolji dani dolaze i da ce se neverne Tome ubrzo pokajati .

Lijana

25.01.2015. 13:55

Licno veruem u cuda kakva god ona bila samo da nas izbave od gresaka koje smo sami dozvolili u dva demokratska mandata.

IvabO

25.01.2015. 13:57

Verujem da će Srbija s Vučićem na čelu Vlade hrabro nastaviti svoj reformski kurs bez obzira na političku cenu. Vučiću jeste najvažniji zadatak sigurna budućnost Srbije.

Glorija123

25.01.2015. 13:57

naravno,mnogi ce reci da zvucim kako vi kazete botovski ali voleli ovog coveka ili ne ...mnogo puta je pokazao da ima iskrenu nameru za oporavak nase zemlje...kada bi ga svi politicari u tome podrzali a ne podmecali noge veoma brzo bi se izvukli iz blata

marija

25.01.2015. 13:59

Naravno da nećemo biti evropska sirotinja.Reforme moramo sprovesti i podržati do kraja jer samo tako možemo da se pridružimo EU.

KOCA

25.01.2015. 13:59

Konacno se vidi da Srbija ide pravim putem i sa dolaskom investicija izvesno je da ce Srbija krenuti.

Đorđe

25.01.2015. 13:59

Ako se ne varam, najava je bila da će nam od januara 2015. biti bolje. Već decenijama slušamo da ćemo od naredne godine živeti bolje. Dosta više sa praznim obećanjima! Rešite se korupcije i malverzacija po javnim i državnim preduzećima i odmah će nam biti bolje.

Tijana

25.01.2015. 14:28

Drzava svakog meseca dotira Zelezari oko 10 miliona evra! Kolika ce usteda biti samo kad se ukloni taj deficit!

BjankaLinz

25.01.2015. 14:29

Kako god ko ovde komentarisao, smatram da je i stav naroda Srbije i sveta je je da nam je zemlja drugačija.Vučić, uspešnim radom daje i garanciju bolje budućnosti Srbije.

HEFLEY

25.01.2015. 14:30

Svet je u Srbiji prepoznao bitnog partnera , a to je u dobroj meri doprinela vrlo promisljena spoljna politika koju vodi premijer Vucic i predsdnik Nikolic.

VARSAVA

25.01.2015. 14:34

Preko noci nismo propali, tako da za noc ne mozemo drasticnoi popraviti svoj ekonomski polozaj i sveokupnu situaciju. ekonomske reforme kao jako teske i nepopularne jedina su stvar koju svet prepoznaje kao jedini nacin izlaska Srbije iz krize i mi se time moramo voditi , da bi zaista sledece godine osetili prve dobre rezultate.

Simon

25.01.2015. 14:34

Moramo da izdrzimo i zavrsimo s reformama da bi postavili ekonomiju na zdrave osnove. Sa zdravom privredom cemo ostvariti privredni rast, izaci iz krize i ziveti bolje.

Nevio

25.01.2015. 14:35

Efekat pokrenutih reformi svakim danom bice sve vidljiviji! Potrebno je da svi budemo strpljivi, ali i jos vredniji i da doprinesemo napretku sistema koji ce svima doneti benefite.

Anastazija

25.01.2015. 14:35

Iskreno se nadam najavljenom boljitku, reforme su u toku i mislim da ce njihov ishod biti pozitivan.

nennaTom

25.01.2015. 14:35

Nalazimo se na prekretnici i pred definitivnom odlukom koja će odrediti budućnost reformskog procesa.Rekonstrukcija JP je važna i Vučićeve namere da bude istrajan u sprovođenju odluka učiniće da Srbija ima bolje sutra.

Marija

25.01.2015. 14:37

Reforme su bile neophodne za bolju buducnost.Pokretanje zelezare je jako bitna stvar u procesu razvitka celokupne privrede.

Mitar

25.01.2015. 14:38

Pokretanje Zelezare je pokretanje citave srpske privrede.Veliki znacaj je njeno vraacanje u pune kapacitete.

Aksentije

25.01.2015. 14:39

Cinjenica je svet prepoznao i podrzao napore Srbije da primeni reforme. Ja verujem u njihov pozitivan ishod.

Nikolija5

25.01.2015. 14:39

Svakako treba poslusati premijera,ako daje sve od sebe da nam bude bolje,ajde da se i mi potrudimo.

Žika sa Pejićevih salaša

25.01.2015. 14:39

Živećemo mi bolje i u 2015 ako uspemo da iskorenimo onu našu nacionalnu osobinu a to je malodušnost. Vlada se trudi koliko može ali bojim se da neće uspeti ako narod malo ne pogne u svakom pogledu.

kika11

25.01.2015. 14:39

Uz mere štednje,smanjenjem rashoda,a u isto vreme naplatom poreza i akciza,deficit će se smanjiti.

Bilbija

25.01.2015. 14:40

Samo treba da pogledamo koji uspeh je ostvarila Er Srbija i da se potrudimo da takav uspeh ostvari i Zelezara. Koliko vidim, takav je i plan.

BNSELO

25.01.2015. 14:40

Vreme i dobra politika ce izleciti i ove nase boljke i neimastinu, tako da moramo biti optimisti, ali i dati svoj licni doprinos. Odgovornost i rad.

GospojinkaP

25.01.2015. 14:41

Pa smeta i dalje nekima što je dokazano da je moguće opstati i uspeti da svima se jasno pokaže u svetu da je strateški, politički i ekonomski cilj naše zemlje da bude deo EU, kao i da očuva dobre odnose sa svim ostalim državama. Vučić je to uspeo.

siki82

25.01.2015. 14:41

Pridržavanjem zadatih reformi i zacrtanog cilja,sigurno će doći do privrednog rasta,poboljšanja ekonomije,pa samim tim i boljitka,ali za sve je potrebno vreme.

MaximusLex

25.01.2015. 14:42

Gledajući ovu vladu mislim da će to biti nemoguća misija, smatram da nam trenutno naveće prepreke prave SPS kadrovi, neophodna je rekonstrukcija. U suprotnom mislim da nećemo uspeti, jer ne zavisi sve od Vučića.

JasminaO

25.01.2015. 14:42

Samo premijer Vucic neka nastavi da daje sve od sebe,i bice dosta bolje u nasoj zemlji..

Boro9

25.01.2015. 14:43

Sve ovo što je nabrojao Vučić kao plan za narednih nekoliko godina je u granicama mogućeg. Sada je više nego očigledno da će se rešiti problem Železare i da će Kinezi da nam obnove železnički koridor. Pravo je osveženje slušati argumentovano izlaganje naspram demagogije koje smo imali prilike slušati do pre neku godinu. Narodu još u glavi odzvanja ono što su furale demokrate da će Srbija zaposliti 600 000 ljudi....

katica

25.01.2015. 14:43

Da bi se bilo sta promenilo pre toga treba dosta vremena za pripreme. Javni dug nas je cekao i cekao,a nekad je to moralo da se isplati. Odjednom ne moze i moralo je da se nekako nadje modus da se resi. Ova vlada je presekla to na ovakav nacin, koji je malo mukotrpan,ali ajde da vidimo da li cemo ovim merama postici neke rezultate.Nadamo se boljem. Na kraju krajeva treba biti realan. Ova vlada je svuda prisutna. I to treba ceniti

EXer

25.01.2015. 14:46

Nervira me što svi navijaju da Vučić ne uspe. Ljudi ajde malo da se opametimo, dosta je bilo više negativnosti, nemamo više vremena da napadamo sami sebe,

Malecka

25.01.2015. 14:46

Preduzeca se obnavljaju,ljudi se zaposljavaju i to je sasvim dovoljan razlog da mozemo ocekivati samo jos bolju situaciju u zemlji.

Marko11

25.01.2015. 14:47

Slazem se sa premijerom,Zelezara je bila u uzasnom stanju,sada bice to veoma vazno za Srbiju,kao i ljude koji ce raditi u njoj.

Radanov

25.01.2015. 14:48

Pred Vučićem je težak posao da natera nas južnjake na promene. U Evropi se jasno vidi podela na bogati sever i siromašni jug. Iskreno ne sviđa mi se ni jedan mentalitet tj. južni je previše opušten, a severni je bogat ali fali mu malo duše. Treba biti genije da bi se pronašla neka zlatna sredina...

HannaB

25.01.2015. 14:50

Pa šta god ko pisao s namerom da blati Srbiju, do sada je već većini jasno da Vučić čini sve da poboljša poslovnu klimu i uz sprovođenje tih mera biće i privredni rast u 2015. god.

Niknik

25.01.2015. 14:51

Otvaranje Zelezare je stvarno jako vazno,otvaranje novih radnih mesta je trenutno jedna od najvaznijih stvari trenutno u Srbiji,sve pohvale premijeru na trudu.

LBJ

25.01.2015. 14:51

Situacija u Srbiji jeste teska, ali moramo da izdrzimo ove mere i reforme koje su ipak bile neophodne. Kao sto je cesto gorak lek neophodan da bi organizam ozdravio. Verujem da je Srbija na dobrom putu, kad je o ekonomiji rec.

ARVES

25.01.2015. 14:54

Glavni razlog uvodjenja mera stednje je konacni oporavak srpske privrede koja je u velikim problemima vec duze vremena.

Naumovski

25.01.2015. 14:54

Mi vec bolje zivimo. Sistemi su nam uredjeniji, kriminal i korupcija smanjeni, povecan broj investicija, i jedino sto moramo da sacekamo, to je da se sve to oseti i po finansijama.

ETIENNE

25.01.2015. 14:54

Ocekujem da cemo uspeti da pregrmimo i ove mere stednje i da cemo konacno nasu privredu i finansijski sistem postaviti na zdrave noge.

Maca

25.01.2015. 14:55

Smanjenjem javne potrošnje sa jedne strane uz povećane investicije, ali i izgradnju infrastrukture i borbu protiv kriminala i korupcije stvaraju se uslovi za mnogo brži privredni rast i razvoj naše zemlje.

Srbin

25.01.2015. 15:04

Neće biti lako ostvariti to iz više razloga. Ima mnogo kočničara u vladi kojima to ne odgovara, u opoziciju je ušlo mnogo para da ruši vladu, u policijii i dalje sede crveni kadrovi, Vučića napadaju kao da je Hitler, Nije mi baš jasan ovaj naš narod. Moramo malo da se zamislimo.

Solo

25.01.2015. 15:06

MOzemo da verujemo ili ne, ali se ne slazem sa onima koji tudji rad omalovazavaju, pa bio to i rad premijera koji moze da podnese pritisak.

Djordje Cvarkov

25.01.2015. 15:08

Ali zaista, usvetu se niko nije bunio niti iznosio zamerke na našu politiku reforme, štaviše, neki njeni delovi su kopirani.

milos

25.01.2015. 15:08

Da se u Srbiji radilo kao ranije , bankrotirali bi..Zato se u Srbiji sada radi na dijametralno suprotan nacin od nacina na koji su radili prethodnici koji su njome upravljali , zato se desavaju pozitivne promene i zato je reano ocekivati rast standarda zivota

naca

25.01.2015. 15:10

Teska godina sa teskim reformama.Bilo bi verovatno mnogo lakse da se sa reformama ne kasni....A kasni se zato sto niko pre Vucica nije imao hrabrosti da se uhvati u kostac sa njima,svi su se bojali reakcije gradjana,nisu hteli da rizikuju gubljenje svoje popularnosti zarad njih.....

Bojan

25.01.2015. 15:11

Pozdravljam napore aktuelne vlade, mislim da je to borba sa vjetrenjacama! Samo se nadam da se necemo razocarati za koju godinu! Bojim se da u vladi imaju volju ali ne i znanje da urade nesto za bolje sutra!

Pero77

25.01.2015. 15:12

Biću srećan ako ova vlada uspe da reši 10 od 7 000 000 problema, ali da ne napravi neki novi. A ostalij 6 999 990 možemo da rešavamo i mi građani, svako po jedan da reši i eto nam boljitka.

S Milovanovic

25.01.2015. 15:19

To što je naplaćeni u januaru ove godine PDV 2,4 milijarde dinara veći nego 2014. godine govori da smo na dobrom putu stabilizacije javnih finansija. Uslov za bilo kakve reforme je da se smanji budžetski deficiti i da se uvede red u javne finasije. Ova Vlada je na dobrom putu da izvede zemlju iz krize.

Dusan

25.01.2015. 15:21

Moramo da izdržimo još ovu godiniu, kako bi stvorili usove da u 2016. godini imamo stabilan privredni rast. Put prema EU na Srbiju neće biti ni brz ni lak. Treba što pre završti započete reforme, ako mislimo da nam dugoročno bude mnogo bolje neto što je sada.

Zarko

25.01.2015. 15:22

Nadam se da ćemo raditi više i bolje, ako mislimo da izađemo iz krize. Sve zavisi samo od nas i naših radnih navika !

Stevan

25.01.2015. 15:24

Nalazimo se na velikoj prektetnici. Moramo da dovršimo započete rerorme, ako mislimo da do 2020. godine budemo primljeni u punopravno člansto u EU. Neće biti lako, ali na žalost drugog puta nemamo.

Predrag 76

25.01.2015. 15:25

Bez stabilizacije javnih finansija sve naše reforme će biti osuđene na propast.Dobro je što ovaj probelm jasno vidi i državni vrh !

boki

25.01.2015. 15:35

Rešavanje problema preduzeća iz petrohemijskog kompleksa, kao i uspešam završetak pregovora sa kompanijom Esamrk o preuzimanju smederevske Železare, nesumnjivo nagoveštavaju bolje dane za nacionalnu ekonomiju

mile

25.01.2015. 15:39

Verujem da je tako.Vlada i građani uložili su mnogo truda i odrekli se mnogo toga da bi nam bilo bolje

zaza

25.01.2015. 15:40

Svaki dan sve više verujem u bolje jer vidim da se svaki dan nešto konkretno dešava kao što je fond za lečenje dece,presedavanje OEBS-om,besplatne vakcine za bebe,skraćene liste čekanje za neke operacije i slično

luka

25.01.2015. 15:41

Ekonomske reforme bice uspesne zahvaljujući dobrim odnosima sa ostatkom sveta u čemu Vlada postiže zavidne rezultate

Hana

25.01.2015. 16:10

@pula - Nasa drzava je bila zrela za reforme jos posle 5-og oktobra! Sto do toga nije doslo? Zato sto reforma drustva nije odgovarala tadasnjim drzavnim ciniocima. Zato se i nailazilo na mnogo prepreka u vreme vlade pokojnog predsednika Djindjica, zato se i sad nailazi na slicne i jos kompleksnije prepreke.

lola

25.01.2015. 16:11

Tačno je da vlada daje svoj maksimum, ali isto tako i građani ne smeju biti pasivni, već se moraju boriti za bolje društvo

mina

25.01.2015. 16:12

Bilo je tesko ali nam je Vucic pokazao da to moze. Donosio je teske odluke ali sve su rezultirale uspehom. Uspeo je da razduzi zemlju koju su zaduzili njegovi prethodnici.

Nika-1

25.01.2015. 16:18

Premijeru Vučiću je interes Srbije i njenih građana na prvom mestu , neumoran je , bori se za Srbiju , narod to ceni i poštuje .

Nenad

25.01.2015. 17:46

Srbija je bila na samom dnu posle DS i sada, sa ovim reformama, može da bude samo bolje. Privreda se mora pokrenuti i onda će svima u Srbiji biti bolje! Investitori da dođu u Srbiju i privreda da počne da raste, to je cilj.

Stanislav

25.01.2015. 17:47

Tuzilastvo i sud ce reci svoje misljenje i tada ce mo videti da li je zastitnik gradjana bio u pravu u vezi incidenta izmedju zandarmerije i VBA, kada je Andej Vucic zadobio telesne povrede.

Sekvoja

25.01.2015. 17:55

Posle kise uvek dodje duga. Posle toliko godina loseg poslovanja onih koji su vodili drzavu, na svu srecu dosli su novi i po svemu do sada uradjenom znatno bolji. Sad je samo vazno da se odrzi rad, red i disciplina i eto uspeha. Pozdravljam rad premijera i Vlade Republike Srbije.

Ivanica

25.01.2015. 18:04

Usvajanjem niza zakona stvorene su povoljne okolnosti za povecanje proizvodnje i broja radnih mesta, kao i za dovodjenje stranih investitora, sto ce sve za rezultat imati poboljsanje uslova zivota gradjanja u periodu koji je pred nama.

Beka

25.01.2015. 18:13

U potpunosti se slažem sa premijerom da su ekonomske reforme i te kako od velikog značaja za nas, što je i on rekao otvara nam vrata ka celom svetu.

Civrija

25.01.2015. 18:18

I pored puno teskoca i prepreka vlada je uspela sa svime da se izbori... Donete su teske odluke, zemlja se polako oporavlja ali za sve je potrebno vreme!

Milka

25.01.2015. 18:26

Očekujem da će biti pomaka u 2016. Mislim da će pokretanje Železare kao i druge investicije i pokretanje proizvodnje i izvoza dosta promeniti ekonomsku situaciju na bolje,

Popović

25.01.2015. 18:30

Prošla godina je bila teška, ova će verovatno biti i teža. Ali da bi osetili pozitivne promene mora doći do reformi. Naravno da nisu popularne, ali daju rezultate.

ManUtd

25.01.2015. 18:31

Svi samo kukaju kako je teško i niko ništa ne radi povodom toga. Niko od političara nije svemoguć da nas preko noći preobrazi u zemlju sa najboljim standardom. Svako mora dati svoj doprinos.

NS021

25.01.2015. 18:32

Svi pričaju kako su u drugim zemljama bolji standardi, ali retko ko pomene da se tamo radi i do 2 puta više. E pa gospodo, ako to želite onda svi moramo da se pokrenemo.

Dekan

25.01.2015. 18:34

Primetno je da u Srbiji stiže sve više investicija i svi se nadamo da će nam biti bolje, i ja prvi verujem da će tako i biti, ali ne možemo svaku odluku samo osporavati i odma pljuvati po onima koji je donose. Sačekajmo da ceo proces prođe pa onda sudimo. Pozdrav

DarkoDare

25.01.2015. 18:43

Veliki problem su steta od katastrofalnih majskih poplava i veliki dugovi koji su dosli na naplatu. Ali sa druge strane resavanje problema Zelezare, veliki infrastrukturni projekti i ulaganja u energetiku puno obecavaju.

Dzoni88

25.01.2015. 18:45

Za mene je najbitnije da se poveca proizvodnja i da ima posla za mlade ljude. Ako gradjani imaju posla, a drzava prihoda svi ce biti zadovoljni.

SofijaS

25.01.2015. 18:47

Mnogo toga nagovestava da tada mozemo ocekivati boljitak. Da bi se taj cilj ostvario puno ce znaciti da Zelezara stane na noge i posluje sa punim kapacitetom.

mandolino

25.01.2015. 19:04

posle velikih reformi sa dobrim rezultatima, otvaranje FAP-a je jos jedna radost ovog naroda posle dugo godina

Мирко 712

25.01.2015. 19:24

У реформе мора да се укључи цело друштво, и верујем да би лакше и брже дошли до циља.

marija

25.01.2015. 20:30

@Мирко 712 - Velikim i teskim reformama potrebna je snazna podrska a ne saplitanje i spoticanje

Desetar

25.01.2015. 19:26

Nadam se da ce biti tako, zbog nase dece, potrebno je i nove generacije uciti da budu preduzimljivi, da budu kreativni i da sami sebi stvaraju posao.

dragan5

25.01.2015. 19:26

Ako svi zasučemo rukave i prihvatimo se posla,onda možemo očekivati i neki rezultat.Jer bezveze je samo pričati ako se ništa ne radi,jer to može svaki građanin ove države.Treba stisnuti petlju,pronaći tačku od koje krenuti i onda može da se nadaš boljem.Sve ostalo je priča u vetar.

HIP HOP

26.01.2015. 10:57

@Sasa82 - Zluradi ljudi leče svoje bolesne umove tako da s e ne sekiraš, martovski izbori su bili za mnoge vrlo stresni a neki se još leče lošim razmišljanjima

Ruzica

25.01.2015. 20:29

Reforme su jedini izlaz iz ove situacije, Srbija je bila na samom dnu, vlada čini sve da nas izvadi iz ovog stanja.

.....

25.01.2015. 20:39

Zavrsio sam poljoprivredni fakultet smer fitomedicina tj zastita bilja. Posla nemam , radim kad me pozovu i to na crno. Ja vise ne znam sta cu. Tacnije receno posla ima ali svi poslovi se dobijaju preko veze ili su gazdini ljudi itd. Kako kod ovim putem skrecem paznju jer vise ne znam sta mi je ciniti.

Milos

25.01.2015. 21:15

A zaista se to pokazalo i u praksi , samo veliko zalaganje , obimna organizacija i pre nadasve veliki rad dace u neko dogledno vreme , ali tesko odmah i momentalno vidljive , rezultate

filip2

25.01.2015. 22:04

Vucic ima viziju kako i sta dalje.Verujem da ce uspeti da napravi Srbiju drugaciju neko sto je bila predhodnih godina.

Mary

26.01.2015. 03:59

Realno je ocekivati ekonomski oporavak u Srbiji za dve godine. Vec sada mere stednje imaju rezultata, Srbija belezi smanjenje budzetskog deficita. Resavanje problema Zelezare je na vidiku, takodje i FAP-a sto ce direktno da utice na privredni rast.

Mary

26.01.2015. 03:59

Realno je ocekivati ekonomski oporavak u Srbiji za dve godine. Vec sada mere stednje imaju rezultata, Srbija belezi smanjenje budzetskog deficita. Resavanje problema Zelezare je na vidiku, takodje i FAP-a sto ce direktno da utice na privredni rast.

ERIC ""

26.01.2015. 10:57

@Sava - Premijer je rekao da ima veliku platu na teret gradjana pa s e pitam kakve plate imaju durektori agencija, NBS, JP, koliko iz medija saznajemo zaštitnik ima blizu 4oo.ooo, toliko i ostali po agencijama , NBS preko 5oo.ooo , pa gde je tu mera baghatosti kada premijer koji ih nosi na ledjima ima 9oo evra platu a oni na hiljade.

vladislav76

26.01.2015. 16:14

@Sava - ovde nije rec o premijeru(neka On radi svoj posao za koji je strucan!) ovde se govori o boljitku vezanom za narod! za sve Nas! nazalost sve je veci odliv ljudi iz drzave i sve veca beda a najvise beda morala! ako zelimo da svi zacuemo rukave i bude bolje(ajde malo da gledamo i provionciju?!)ne samo velike center i gradove?! ljudi u unutrasnjosti nemaju posao i nemaju vise volju nizasta!-to nema veze ni sa politikom ni sa Vladom!-to je zivot! koji odmah zelimo da zivimo jer smo se napatili!

Nena

26.01.2015. 07:36

Kako ce bolje da zive penzioneri kojima ste smanjili penzije a ne mogu vise da rade, kako ce bolje da zive oni koji nemaju posao i nemaju nista da bi mogli da zapocnu bilo kakav privatni posao. Da li je neko pitao sta bi sa Mercedesom, ili je to tabu tema.

4c

26.01.2015. 07:49

Znaci ima posla u Srbiji,samo treba da radite vise..............bar tako tvrdi premijer.Zaduzicemo se za 7 milijardi,ali ce dug biti 1.5 milijardi,da,da tako se vodi drzava zaduzis se otplatis dug i jos ti ostane.2016 ocekujte da se mi vratimo iz tudjine i popunimo radna mjesta ,..... ziv neš docekati hahahaa

Ilija

26.01.2015. 08:05

Nalaženje strateških partnera za preduzeća u restruktuiranju je jedan od težih i važnijih zadataka koji država ima. Ova preduzeća odnose mnogo novca iz budžeta i njihova loša pozicija su kamen oko vrata i zaposlenima i državi. Oživljavanjem ovih preduzeća krenuće i razvoj gradova.

Rale82

26.01.2015. 09:28

Polako ali sigurno ekonomija nam se oporavlja, svi bi mi zeleli i brze i vise ali verujem da je ovo trenutno maksimum koliko mozemo da napredujemo. Treba dati ovoj vladi barem upola sansu koliku su imali demokrate za koje smo videli sta i kako su radili.

jasmina

26.01.2015. 09:34

Shodno tome u kakvoj smo stanju bili pre 3 godine , ovakve stvari su morale da se dese ali jednostavno verujem u resenja i uverenja Vucica te iz tog razloga sam i ubedjena da cemo i ovo prebroditi

miss

26.01.2015. 09:50

Ovo je prva izjava koja mi zvuči realno, iskreno i ne imaginarno. Ko radi više i bolje, taj će i živeti bolje. Malo da slušamo istinu, moram priznati da mi je malo čudno.

davca

26.01.2015. 10:01

Svi bismo mi voleli da nam odmah bude bolje,ali treba vremena da prodje ,dosta se radilo lose u proslosti..Trebamo biti zadovoljni trudom i zalaganjem nase vlade a , posebno premijera koji se lavovski bori za svoj narod..

Paljenko Dobrić

26.01.2015. 10:04

Puka naklapanja. Građanin Srbije kada sluša Vučića vidi da on želi samo afirmativno da priča o navodnom napretku i razvoju. A od toga nema ništa, poslednji smo u svim lestvicama napredka, mnogo gori sada nego prethodnih godina. Ispred nas su Albanija i MAkedonija koji su sinonim za nenapredak. Pa Vi onda zamislite gde smo mi i kako nam radi ova hvalisava Vlada na čelu sa Vučićem. Gori smo od najgorih na žalost, Vučić ne nudi ni jedno rešenje već se predstavlja kao problem.

wwwwwwwwwwwwwwwwwww

26.01.2015. 10:55

Shvatio sam da premijer ima optimizma i da će Srbija već krajem 2o15 biti u mnogo boljoj poziciji nego sada, da nam svaki dan sprovodjenje reformi puno znači i da možemo očekivati 2o16 sa optimizmom.

QQQQQ

26.01.2015. 10:56

Podrška premijeru da se stanje u fiskalnoj poltiici Srbije što pre dovede u redovno stanje a time i vrate na stari nivo penzije i plate.

Nina KV

26.01.2015. 10:59

Ako budemo više radili više ćemo imati, uvek je tako bilo i biće. Vučić ne priča gradjanima ono što bi oni želeli da čuju ili da bi lepim pričama i iluzijama postigao da i dalje glasaju za njega, već priča onako kako jeste i to je realnost ma koliko bila surova. Predstoji nam težak period, ali ako budemo više radili imamo sve šanse Srbija postane druga zemlja po rastu u regionu.

Nikolija5

26.01.2015. 11:31

Svakako treba poslusati premijera,ako daje sve od sebe da nam bude bolje,ajde da se i mi potrudimo.

JasminaO

26.01.2015. 11:32

Samo premijer Vucic neka nastavi da daje sve od sebe,i bice dosta bolje u nasoj zemlji..

Marko11

26.01.2015. 11:33

Slazem se sa premijerom,Zelezara je bila u uzasnom stanju,sada bice to veoma vazno za Srbiju,kao i ljude koji ce raditi u njoj.

Niknik

26.01.2015. 11:34

Otvaranje Zelezare je stvarno jako vazno,otvaranje novih radnih mesta je trenutno jedna od najvaznijih stvari trenutno u Srbiji,sve pohvale premijeru na trudu.

saraJ

26.01.2015. 11:35

samo upornost i istrajnost premijera,kao i nasa podrska njemu,mogo izvesti Srbiju na pravi put .

Duznik

26.01.2015. 12:12

Za sada su reforme pospesile boljitak na svim poljima. Polako nam se oporavlja ekonomija, smanjuje broj nezaposlenih, Srbija belezi smanjenje budzetskog deficita.

Duznik

26.01.2015. 12:13

Za sada su reforme pospesile boljitak na svim poljima. Polako nam se oporavlja ekonomija, smanjuje broj nezaposlenih, Srbija belezi smanjenje budzetskog deficita.

Kron

26.01.2015. 12:35

Vlada je donela ostre ali neophodne mere za oporavak drzave, a njihova primena moze doneti samo napredak.

bokica33

26.01.2015. 12:45

I pored puno teskoca i prepreka vlada je uspela sa svime da se izbori... Donete su teske odluke, zemlja se polako oporavlja ali za sve je potrebno vreme

Kosta

26.01.2015. 14:23

Ova Vlada je morala da se izbori sa mnogim problemima koje je nasledila od prethodne vlasti. Mnogo toga je uradjeno i boljitak je neminovan.

marmelada bor

26.01.2015. 14:24

Premijer Vucic je vise puta istakao, da je put reformi izuzetno tezak i da je zaista potrebno dosta vremena kako bi se nasa zemlja konacno oporavila i postala uredjena zemlja! Ono sto nam je potrebno je svakako strpljenje i rad!

smokvica

26.01.2015. 14:28

Godinama unazad smo gledali politicare kako samo brinu za svoje dzepove , a nista korisno da urade za gradjane, sem sto su davali lazna obecanja! Jasno je sada svima da je dosao neko, ko se pre svega bori za interese svojih gradjana i ko nista ne obecava, vec naglasava, da nam slede teski dani, ali uz strpljenje i veci trud i rad , svakako i bolji dani!

danny

26.01.2015. 14:30

Ova Vlada je do sada pokazala da se iskljucivo bori za interese svoji gradjana. Iskreno se nadam da ce tako i u buduce biti, jer je dosta bilo onih koji samo obecavaju, a nista konkretno da urade za gradjane!

Kaskader

26.01.2015. 15:17

Kao što znamo ova Vlada je imala mnogo problema i to su uglavnom bili nepredviđeni problemi. I u takvim uslovima je dosta toga urađeno i sve ove najave su ravne podvigu ako znamo sve te probleme. U svakom slučaju moraćemo još žešće da radimo i da budemo strpljivi kako bi sve došlo na svoje mesto.

Adam

26.01.2015. 15:25

Posle svih ovih pokazatelja i najava mogu da primetim da se Srbija nalazi na dobrom putu. Samo neko zlonameran može reći drugačije. Najveći uspeh ove Vlade je to što nije bilo velikih obećanja i uspostavljanje takve klime da su rad i rezultati glavni prioritet. Ukoliko se nastavi sa ovakvim trendom ove najave su više nego realne.

Жарко

26.01.2015. 16:26

Реформе су веома тешке али дају резултате и то се види.

Mики

26.01.2015. 17:01

Веома тешке реформе али преко потребне. А да су биле уведене на време данас не би биле толико тешке.

iva

26.01.2015. 17:40

Ove reforme nas narod sa velikim teskocama prevazilazi ali sve za bolji zivot i njih i njihove dece.

Natasa

26.01.2015. 17:50

Ovakvim vestima se gradjani, koji su veoma umorni, raduju. Samo bolji standard I zivot od rada je ono sto gradjanima treba I duznost Vlade je da im to obezbedi. Svesni smo da su reforme neophodne i da je svako ulaganje u Srbiju veliki korak napred i moramo istrajati.

mara88

26.01.2015. 20:28

Da bi naša zemlja postala i ostala uredjena zemlja predstoji nam dug put koji nije nemoguće ostvariti. Reforme su već započete, samo nam treba još malo strpljenja i vere u napredak Srbije.

Ćomi

26.01.2015. 20:45

Sama činjenica da je bruto naplaćen PDV u januaru za 2.4 milijarde dinara veći nego prošle godine, govori da je Srbija na dobrom putu da uredi državni sistem, poveća nivo budžeta.

kimi

26.01.2015. 20:53

Jedino ako smanjimo javni dug, možemo očekivati da ćemo živeti bolje. Konačno je nešto učinjeno po tom pitanju.

Bizmark

27.01.2015. 00:07

Ko je hteo da sluša i bude upućen u aktuelna politička dešavanja imao je šta da čuje. Dosadašnjim odgovornim radom je pokazao da sve ove najave ne bi trebalo da budu uzaludne.

PetarW

27.01.2015. 03:31

Ugovor za železaru je veoma važan jer će ona najznačajnije uticati na BDP u Srbiji !

danijela

27.01.2015. 11:16

Sve sto je do sada receno je i ucinjeno! Zaista verujem ovoj Vladi, na celu sa nasim Premijerom, da ce Srbija konacno postati zemlja u kojoj ce se ceniti rad i gde ce svako ko ima volje da radi imati i posao i bolju i lepsu buducnost!

Ekonomista29

27.01.2015. 11:43

Poštujem dosadašnje reforme i vrlo je ostvarljivo da nam deficit bude kao Francuski, ali što se ne bi potrudili da nam poljoprivreda bude razvijena kao Francuska. Svakoj državi je potrebno da poseduje razvijenu industrujsku proizvodnju, a mi imamo toliko prirodnih bogatstava, plodnog i obradivog zemljišta i ništa veliko ne ulažemo u taj segment privrede. Pitam se kakav bi nam onda bio deficit ili suficit!? Da li bi onda investitori sami dolazili ili bi i dalje morali da ih molimo i tražimo!?

DOX

27.01.2015. 13:28

@Ekonomista29 - Srbija jeste siromasna zemlja u velikim dugovima,ali samo odgovornom vladom mozemo izaci iz teske situacije.Smatram da ovakvu vladu nismo skoro imali.Mere koje su preduzeli jesu bolne i teske za osiromasen narod,ali to je jedini nacin da krenemo pravim putem.

VERA

27.01.2015. 13:04

To je danas ubedljivo najjača stranka,stranka koja pokušava svim silama da ovu državu izvuče iz krize u koju smo zapali "zahvaljujuci"prethodnoj vlasti.

Nebojša

27.01.2015. 13:42

Svaka čast Vladi Srbije na uloženim naporima do sad i nadam se da će ubuduće tako nastaviti!

Blago

27.01.2015. 13:42

Dok Vučić ćuti i radi DS-ovci na čelu sa Pajtićem ga bez ikakvog osnova pljuju. Treba stati na put takvima, bez obzira što ih niko i ne uzima za ozbiljno.

Ratko1983

29.01.2015. 09:39

samo polako nista nemoze preko noci nama je potreban rad i samo rad a rezultati ce sami doci ponavljam bez mnogo price i talasanja samo rad i rad