Srpski radnici brane svoje u CG

Vredna turistička imovina Srbije na atraktivnim lokacijama duž Crnogorskog primorja, prodavaće se na – tenderu.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 25.01.2015.

14:02

Default images
Foto: Freeimages.com

Radi se o objektima "EPS Tursa" u Budvi, kao i "Rekreatursa" u Bečićima i Čanju.

Hotel "Park" u Budvi, na najlepšoj lokaciji u "budvanskoj školjci", tik uz Slovensku plažu, promeniće gazdu i najverovatnije dobiti novo ruho. Za stari hotel i kompleks vila nedaleko od njega koji pripadaju srpskom "EPS Tursu", kako pišu Večernje novosti, zainteresovano je desetak jačih investitora.

Opština Budva je, kako je ranije najavljeno, voljna da na lokaciji hotela "Park" omogući podizanje modernog turističkog zdanja visoke kategorije i za to su propisani uslovi. "Park" i njegove vile decenijama su služili za odmor prevashodno radnika EPS. No, kada je za to bilo prostora gosti su bili i treća lica, pa je beležen odličan pansionski, ali i vanpansionski promet. Ali, vreme je učinilo svoje, nije bilo većih ulaganja i nekada prelepi hotel je prilično oronuo. Pre svega, njegova lokacija pruža idealne uslove za novo zdanje ili kompleks uz Slovensku plažu, koja se pruža od Zavale do "Avale" na drugoj strani grada.

Za kupovinu "EPS Tursa", u čijem je vlasništvu hotel "Park" u Budvi, vlada veliko interesovanje, ali Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije tvrdi da ovaj ugostiteljski objekat nije na prodaju! Oni smatraju da su radnici EPS vlasnici imovine "EPS Tursa", jer su godinama izdvajali deo od svojih plata da bi gradili hotele koji se sada nude investitorima.

Sindikalci su, čak, zajedno sa još devet potencijalnih ulagača, poslali pismo o zainteresovanosti srpskoj Agenciji za privatizaciju "EPS Tursa". Ipak, oni nemaju nameru da kupe ovo preduzeće, već smatraju da im ono pripada. Sindikalci, takođe, zahtevaju da se obustavi proces privatizacije do konačnog dogovora sa Vladom Srbije. Insistiraju i da se pokrene postupak razrešenja imovinskih odnosa za objekte društvenog standarda koji se nalaze na teritoriji Hrvatske i Slovenije. Takođe, i da se ispitaju i regulišu odnosi sa firmama koje koriste deo imovine društvenog standarda radnika EPS, a pre svega sa društvom "Rekreaturs" iz Beograda, koje upravlja nad hotelom EPS u Čanju.

"Tražimo da se objekti daju na korišćenje i upravljanje Sindikatu EPS, jer su svi hoteli građeni od novca koji su davali radnici", tvrdi Milenko Gostojić, iz Sindikata radnika EPS. - Od 1980. do 1990. godine su zaposleni izdvajali sredstva od regresa za godišnji odmor i svako od njih je dao po 1.000 maraka godišnje. Posedujemo dokumentaciju i dokaze za to. U fazi pregovora smo sa Ministarstvom privrede i očekujemo da će problem biti rešen do kraja februara i da će se odustati od privatizacije.

Osim sindikalaca koji ne žele da se odreknu svojih prava, za imovinu "EPS Tursa" zainteresovano je još devet kompanija i pojedinaca. Među njima su i agencija za prodaju nekretnina "Perjanik" iz Budve, kompanija "Lus investments", koja gazduje budvanskim Zavodom za izgradnju, nemačka EES grupa, advokatska kancelarija Radoje P. Aleksić iz Beograda, kompanija "Omnipromet" i "Gama sistem". Pismo su Agenciji za privatizaciju poslali i ruski biznismen Aleksandar Stankovski, Budvanin Saša Milić i student Miloš Paunović.

Inače, na tender će i hotel "Šumadija" u Rafailovićima, kao i najveće turističko naselje na južnom Jadranu - "Biserna obala" u Čanju. I "Šumadija" i veliko naselje u Čanju, koje ima oko 2.500 kreveta i zauzima prostor od 13.000 kvadrata u jednoj od najlepših uvala južnojadranske obale, pripadaju "Rekreatursu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: