Dostupni linkovi

Sudije: Neprihvatljivo ponašanje nadležnih prema Saši Jankoviću


Društvo sudija Srbije saopštilo je da je veoma zabrinuto zbog neprimerenog i neprihvatljivog načina na koji se visoki državni zvaničnici odnose prema Zaštitniku građana Saši Jankoviću.

"Omalovažavanje rada Zaštitnika građana protivpravno je i nedopustivo pošto se na taj način podriva ustavni položaj Zaštitnika, zastrašuju nadležni organi koji po prijavi Zaštitnika treba da postupaju i ometa njihov rad", navodi se u saopštenju.

Društvo sudija podsetilo je da Zaštitnik građana nezavisan i samostalan u radu i naglasilo da su svi organi uprave u koje po zakonu spadaju i Vojnobezbednosna i Vojnoobaveštajna agencija i Ministarstvo unutrašnjih poslova, dužni su da sarađuju sa njim i dostave mu sve podatke bez obzira na stepen tajnosti.

Naglasili su da vladavina prava može da postoji samo ako svaki državni organ postupa savesno, odgovorno i u okviru svojih, zakonom propisanih, nadležnosti i ne ometa druge državne organe u vršenju njihovih nadležnosti.

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić nazvao je „glupostima“ kritike koje je na račun Vojnobezbednosne agencije (VBA) uputio zaštitnik građana Saša Janković i istakao da ta služba i Ministarstvo odbrane postupaju isključivo u skladu sa zakonom.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danima tvrdi da su Zaštitniku dostavljena sva dokumenta, ali da ona nisu zvaničan stav ministarstva, kao i da ne želi da kometariše nešto što je predmet sudskog postupka.

Saša Janković nedavno je podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave vojne policije zbog napada na Žandarmeriju tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

Zaštitnik je tada naveo da se tako pridružio krivičnoj prijavi koju je policija, po nalogu tužilaštva, već podnela protiv sedmorice pripadnika Žandarmerije zbog torture i zlostavljanja nakon sukoba.

Janković optužio VBA da mu nije dostavila tražena dokumenta.

Takođe, Janković je na sajtu www.ombudsman.rs objavio dokument službe unutrašnje kontorle MUP-a Srbija u kome se navodi da je na dan Parade ponosa, nakon incidenta, u kome su učestvovala braća premijera i gradonačelnika Andrej Vučić i Predrag Mali i pripadnici vojne službe koji su ih obezbeđivali, VBA ispitivala građane pre policije i oduzela snimke bezbednosnih kamera iz banaka u okolini.

XS
SM
MD
LG