Subotica: Otišle kamere, iščezla obećanja

J. Lemajić

25. 01. 2015. u 06:12

U domu Aleksandre, Alekse i Anđele Mačković, subotičkih "novogodišnjih trojki 2011", ne nedostaje samo ljubavi. Žive od skromne plate oca Aleksandra i dečjeg dodatka. Majku Sandru više od 50 poslodavaca odbilo

Суботица: Отишле камере, ишчезла обећања

Aleksandra, Aleksa i Anđela dele sve što imaju i lepo se slažu, ali ne znaju kakve muke more njihovu majku Sandru

DOLAZAK na svet "novogodišnjih trojki" Aleksandre, Alekse i Anđele Mačković iz Subotice u prvom minutu 2011. godine obradovao je njihove roditelje Sandru i Aleksandra, ali i celu Srbiju, i najavio berićetnu i bogatu godinu. Nažalost, nije bilo tako. Godine u kojima veseli trojac provodi najlepše dane detinjstva, nažalost, prilično su teške za mnoge u Srbiji, pa i za roditelje subotičkih trojki.

Petočlana porodica živi u kući Sandrinih roditelja u Malom Bajmoku od Aleksandrove skromne plate koja iznosi 23.000 dinara i dečjeg dodatka.

- Kada su se deca rodila dobili smo finansijsku pomoć Pokrajine i Grada, obećavali su da će mužu naći bolji posao, ali kako su se kamere ugasile, tako su iščezla sva obećanja - počinje priču Sandra, dok krajičkom oka pazi kako se četvorogodišnjaci igraju. - Za treće dete imam besplatan vrtić, koji inače košta 3.800 dinara po detetu, ali sve ostalo moramo da kupimo, od higijene do pribora. Nikakvih drugih olakšica nemamo.

Zbog teške finansijske situacije, glava porodice planira da se zaputi u Kanadu, a ukoliko se tamo snađe i nađe posao, za njim bi pošli i ostali. Ovde, kažu, ne vide perspektivu.

- Svaki dan provodimo u neizvesnosti, brinući kako da im pružimo sve što im treba, a svesni smo da kako budu stariji, tako će i troškovi biti veći - kaže Sandra. - Uzalud tražim posao. Bila sam kod više od 50 poslodavaca do sada i kod svih naišla na isti odgovor kada čuju da kod kuće imam troje male dece. Svi se plaše da ću ići na bolovanje, da neću moći da radim koliko treba.

Iako se bore sa oskudicom, Mačkovići su srećni što ih smeh i radost trojki podseća da su im deca najveća vrednost.

- Lepo se slažu, složno dele sve što imaju, brinu jedni o drugima - ponosno kaže majka. - Iza nas je težak period, kada smo osam meseci bili po lekarima, najviše zbog Anđele. Sada je i ona sustigla brata i sestru Ne pamtim da smo se naspavali već četiri godine, ali kada ih vidimo kako su svakog dana sve lepši i bolji, na sve zaboravimo. Njihov zagrljaj daje nam neopisivu snagu da istrajemo uprkos nedaćama.

CARSKI REZ

TROJKE su začete vantelesnom oplodnjom, rođene su u 34. nedelji, a carski rez u novogodišnjoj noći obavio je dr Aleksandar Radulović. Aleksandra je bila teška 2.400, Aleksa 2.550, a Anđela svega 1.100 grama, zbog čega je tek posle mesec i po dana došla kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

biber

25.01.2015. 09:36

Begajte za Kanadu ako mozete jer od Srbije nema leba jos 50 godina ako ne i vise... Zato probajte Kanadu i spasite decu iz te proklete bede...

aladin

25.01.2015. 21:04

Dace Bog da Gospodin Mackovic ode u Kanadu, snadje se i onda "povuce" i ostatak familije i nikad se ne vrati vise u ovu propalu zemlju!

julijana

26.01.2015. 18:37

Molim Vas posaljite mi adresu ili telefon ako mogu da vam pomognem pozdrav i svako dobro