Sabotirana istraga ubistva Milana Pantića?

E. V. N.

24. 01. 2015. u 20:13

Koja je uloga bivšeg resora DB u slučaju ubistva Milana Pantića. Nekoliko meseci pre smaknuća naš novinar - praćen i prisluškivan

Саботирана истрага убиства Милана Пантића?

Mesto ubistva novinara Milana Pantića

ISTRAGA rasvetljavanja brutalnog premlaćivanja nasmrt dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine Milana Pantića je sabotirana! Kako "Novosti" saznaju, postoje jake indicije da je u istrazi bilo opstrukcije i da se zato čeka već skoro 14 godina na odgovor ko je i po čijem nalogu usmrtio novinara našeg lista 11. juna 2001. godine, na kućnom pragu. Komisija koja rasvetljava ubistva novinara morala bi, zato, da istraži i ove okolnosti.

Predsednik Komisije Veran Matić izrazio je uverenje da će slučaj biti uskoro rešen i da ima bitnih pomaka u istrazi, kao i da postoji rešenost da se zločin rasvetli. U ovom trenutku sedma po redu radna grupa policajaca istražuje ovo ubistvo.

Prema informacijama do kojih smo došli, nejasna je u celom slučaju uloga bivšeg Resora državne bezbednosti u ubistvu novinara. Postoje izjave relevantnih svedoka koji su ispričali da je Pantić praćen i prisluškivan nekoliko meseci pre smaknuća.

Z. M., bivši pripadnik DB, izjavio je u policiji, pre više od godinu dana da je kao operativac u svojoj saradničkoj mreži, između ostalih, imao i osobe koje se sada dovode u vezu sa ubistvom i "koje su mu dodeljene od naše Službe"?!

- Reč je o D. T., S. K. i Z. O. - navodi izvor "Novosti. - Prema njegovim obaveštajnim podacima, koje je dobio na terenu od saradnika, ova trojka je dobila zadatak od osobe iz Jagodine, inače privrednika, da pretuku novinara Pantića, zbog toga što je imao saznanja o umešanosti te osobe u kriminalne radnje. Ta osoba je, prema njegovim tvrdnjama, bila bliska sa nekim predstavnicima pravosudnih organa u Jagodini.

Kako nezvanično saznajemo, Komisija koja rasvetljava ubistva novinara razgovarala je i sa jednim tužiocem, koji je radio u Jagodini u vreme ubistva Milana Pantića. Interesovala su ih njegova saznanja iz tog perioda, kao i šta je učinjeno da se ispitaju privrednici koje je novinar "Novosti" pominjao u tekstovima pišući o korupciji i kriminalu.

BEJZBOL PALICA Prema rečima bivšeg pripadnika DB Z. M., postoje informacije da je bejzbol palica, kojom je nasmrt pretučen Pantić, završila kod jednog momka sa druge strane Drine. Ona do danas nije pronađena i veruje se da je uništena.

Prema nekim podacima i svedočenjima, zločinci su se posle ubistva Pantića sklonili u Beograd, u iznajmljeni stan u Ulici Ilije Stojadinovića.

- Postoje svedoci koji navode da D. T. nikada nije sporio svoje učešće u ubistvu novinara - navodi naš izvor. - To u svom iskazu potvrđuje i S. K., koji se u vreme zločina prezivao drugačije. I D. T. je u međuvremenu promenio prezime, postao nemački i hrvatski državljanin. Inače, jedan od glavnih pomaka u rasvetljavanju mučkog napada na dopisnika našeg lista iz Jagodine u holu zgrade u kojoj je živeo, juna 2001. godine, je ste zapravo analiza mobilnih telefona iz mreže 063 i 064. Inspektori koji istražuju ubistvo Pantića, utvrdili su da je u to vreme u neposrednoj blizini mesta zločina bio D. T., koji se dovodi u vezu sa ovim krvavim događajem.

ZAŠTO ĆUTE NEMCI

Prošle godine Komisija je, pored ostalog, saopštila da "još nije saslušana jedna osoba koja se sumnjiči da je direktni izvršilac zločina, jer nije došlo do zadovoljavajuće saradnje sa policijom Nemačke, gde se navedena osoba nalazi pod drugim identitetom".

- Reč je o D. T., koji je sada D. A. - kaže naš izvor. - Telefon koji je on koristio izolovan je veštačenjem komunikacije u kritično vreme, na mestu ubistva. Iz nekog razloga još nema odgovora iz Nemačke da ga oni ili mi ispitamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ercov

24.01.2015. 22:16

Ako se samo pogleda koliko se nerazjasnjenih ubistava od 1990 pa na ovamo dogodilo na teritoriji Srbije niko me ne moze ubediti u suprotno da policija i DB nisu bili direktno i idirektno umesani.