Gubitaši strankama uplaćivali milione

S. S. R. - V. M.

21. 01. 2015. u 20:22

Nepravilnosti u finansiranju partija uskoro pred sudom. Donatori i blokirane firme. Neki davali priloge 143 puta veće od dobiti

Губиташи странкама уплаћивали милионе

PARTIJE su prošle godine finansijski pomagala i preduzeća čiji su prilozi od deset do čak 143 puta veći od ostvarene dobiti! Osim toga, donacije su uplaćivale i firme koje su poslovale u minusu ili su u blokadi.

Ovaj paradoks, na ivici regularnosti, otkriven je tokom kontrole finansijskih izveštaja SPS-a, URS-a, DS-a i NDS - Zeleni (sadašnji SDS), a u narednim danima naći će se pred sudovima.

Kako nam je rečeno u Agenciji za borbu protiv korupcije, pravosudni organi treba da utvrde šta se krije iza sumnjivih donacija.

Jedno od objašnjenja za ovu finansijsku nelogičnost može da bude i to što nabrojane firme "gubitaši" nisu ni uplaćivale priloge, već se iza njihovih imena kriju tajni finansijeri.

Tako se na listi donatora socijalista nalazi "Maksvil", čiji je većinski vlasnik preduzeće u likvidaciji. Rekorder po veličini priloga stranci u odnosu na dobit je "Pesidž advertajzing" koji je Dačićevoj stranci poklonio 6,6 miliona dinara, što je 143 puta više od iskazane dobiti (47.000).

Prema podacima koje su "Novosti" dobile od Agencije, "Imperija kompani A-3 plus" dala je DSS-u osam miliona dinara, a prema finansijskim izveštajima podnetim Agenciji za privredne registre za 2012. godinu imali su dobitak od 420.000 dinara, dok je za 2013. dobit iznosila 574.000 dinara. To znači da su partiji uplatili 13 puta više novca nego što su zaradili. Među pomagačima DSS-a je i firma koja je inkasirala osam puta manje novca nego što je dala stranci.

Nepravilnosti je bilo i kod NDS - Zeleni. Među finansijerima je firma koja je u 2013. imala gubitak od čak dva miliona dinara, a u martu prošle godine, za vreme izbora, bili su u blokadi.

Sva tri preduzeća koja su pomagala URS-u uplaćivala su više para stranci nego što su zarađivala. Prilog jednog od njih je bio 25 puta veći od dobiti.

Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, onaj ko prikrije imena donatora može biti kažnjen zatvorom od tri meseca do pet godina.


PODNETO 12 PRIJAVA

AGENCIJA za borbu protiv korupcije podnela je 12 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv Ujedinjenih regiona Srbije, Bošnjačke demokratske zajednice i Treće Srbije, a uskoro će to biti učinjeno i protiv socijalista, DS-a i DSS-a.

Ove stranke nisu na sajtovima objavile imena donatora koji su pomogli partiju uplatama većim od prosečne plate u Srbiji, koja iznosi oko 44.000 dinara. Maksimalna kazna za ovaj prekršaj je dva miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Cica Glisa

21.01.2015. 21:16

Sve na robiju sa prinudnim radom! "Donatore" i sefove stranaka i politickih partija drzati na robiji dok ne vrate sve pare! Uz to, dozivotna zabrana bavljenja politikom, finansijama i vodjenjem bilo kakvih odgovornih poslova!

cika mika

21.01.2015. 23:23

Strašno šta se radi! Kakvi crni donatori, likvidni ili nelikvidni,svejedno...i šta je smisao njihovog "doniranja" nego da imaju kojekakve privilegije kad ta stranka (ili stranke) dođu na vlast!