Najnovije vesti
Kultura Vesti
Objavljen takmičarski program Dana komedije

Objavljen takmičarski program Dana komedije

Selektorka 44. Festivala Dani komedije u Jagodini, Ivana Vujić najavila je danas sedam predstava u takmičarskom programu te pozorišne smotre od 20. do 27. marta u Jagodini.

455268_rodjendan-gospodina-nusica-foto-promo-19
455268_rodjendan-gospodina-nusica-foto-promo-19
Scena iz predstave "Rođendan gospodina Nušića"
Scena iz predstave "Rođendan gospodina Nušića"

Za najbolju komediju takmičiće se "Mister dolar" Narodnog pozorišta iz Subotice, "Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka" Šabačkog pozorišta, "Ćelava pevačica" Ateljea 212, "Potpuno skraćena istorija Srbije" Pozorišta mladih Novi Sad.

U takmičarski program uvršćene su i predstave "Vlast" Narodnog pozorišta Zrenjanin, "Rođendan gospodina Nušića" Zvezdara teatra, kao i "Doktor Nušić" u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta.

Vujić je na konferenciji za novinare rekla da je u takmičarskom programu više komada posvećenih komediografu Branislavu Nušiću, jer je prošle godine povodom 150. godišnjice njegovog rođenja, na scenu postavljen veliki broj predstava po njegovim delima.

- U predstavama koje su ušle u selekciju "Nušić je naš savremenik".

Njegova ironija i komika obogaćuju se songovima koji su pobuna protiv

dehumanizovanog, kriminogenog, korumpiranog, pohlepnog društva -

kazala je Vujić.

Po njenim rečima, program festivala komedije u Jagodini 2015. godine

predstavlja "savremenu komediju koja ne umiruje, već uznemirava čoveka koji je zarobljen i okovan tranzicionim mukama društva i racionalitetom savremene civilizacije".

- Humor sadrži kritički duh i to je jedina mogućnost kojom raspolažemo da bismo bili na odstojanju naše nelagode postojanja. Postati svestan onoga što nas plaši i smejati se tome, znači zagospodariti strahom. I zato: Živeo smeh! - poručila je Vujić.

Na 44. Dane komedije prijavio se rekordan broj pozorišta sa 40 predstava, od kojih je selektorka izabrala sedam.