BiH

Isplata penzija (ne) zavisi od izbora čelnika FBiH

Isplata penzija (ne) zavisi od izbora čelnika FBiH
Isplata penzija (ne) zavisi od izbora čelnika FBiH

SARAJEVO - Održavanje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, iako dogovoreno za sutra, vrlo je neizvjesno, jer političke stranke različita pitanja smatraju prioritetnima.

Sjednica Doma, odnosno njen nastavak od prošlog četvrtka, najavljen je za sutra kako bi hitno bila usvojena odluka o privremenom finansiranju FBiH, od čega zavise isplate penzija, invalidnina i plata i kako bi bio izmijenjen Zakon o budžetima u FBiH, radi omogućavanja finansiranja Mostara. Zasjedanju Doma naroda samo sa ove dvije tačke protivi se HDZ BiH, koji insistira da se delegati na sjednici okupe tek kad se stvore uslovi da Dom imenuje i novog predsjednika i nove potpredsjednike FBiH. U četvrtak je za predsjednika FBiH predložen Marinko Čavara (HDZ BiH), Melika Mahmutbegović (SDA) za bošnjačkog potpredsjednika, a DF je za srpskog potpredsjednika FBiH predložio Slobodana Šoju. Njih troje nisu mogli biti imenovani, jer Šojina kandidatura nije dobila potrebnu većinu unutar Kluba Srba, u kojem opozicioni SDP ima najviše delegata, šest od ukupno 13.

"Kako sada stvari stoje, sjednica Doma naroda neće biti nastavljena 22. siječnja, jer još nisu ispunjeni uvjeti za kandidaturu potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda", rekao je juče Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH.

Trošak

Smatra da je nepotreban trošak održavati sjednicu samo zbog dvije tačke, a da nije riješeno i pitanje izbora novog rukovodstva FBiH, koje je, takođe, bilo na dnevnom redu konstituirajuće sjednice Doma, započete 15. januara.

Delegati iz svih stranaka usvojili su prošle sedmice zaključak da se najkasnije za sedam dana sjednica nastavi radi "žurnog usvajanja odluke o privremenom financiranju FBiH za razdoblje siječanj - ožujak 2015. godine" i izmjena Zakona o proračunima u FBiH. Čavara ne spori da je ovaj zaključak jednoglasno usvojen, ali ističe da je to "nespretno urađeno".

"Imamo još vremena da riješimo privremeno financiranje FBiH i Mostara. Niko neće ispaštati ako sačekamo da se okončaju međustranački razgovori u vezi s kandidaturom za srpskog potpredsjednika FBiH", rekao je Čavara.

U DF-u i SDA, koji uz HDZ čine novu parlamentarnu većinu u FBiH, smatraju da će biti prekršeni Poslovnik i zaključak Doma naroda, ako sjednica sutra ne bude održana. Namjere HDZ BiH o prolongiranju sjednice kritikuje i opozicioni SDP, kojeg stranke većine optužuju da je blokirao izbor novih čelnika FBiH.

"Čuo sam da sjednice neće biti, što je grubo kršenje i propisa i zaključka. Smiješne su optužbe da opozicija blokira uspostavu vlasti. Problem je što FBiH nema parlamentarnu većinu koja može obezbijediti podršku za kandidaturu srpskog potpredsjednika FBiH", ocijenio je Slaviša Šućur (SDP), predsjedavajući Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Ponovio je da njegova stranka ostaje u opoziciji, ali i naglasio da je moguće da, ako DF ne osigura podršku za kandidovanje Slobodana Šoje, onda SDP predloži nestranačku ličnost za potredsjednika FBiH.

"Stranke su iskazale želju da o rješavanju ovog problema narednih dana razgovaraju s nama", dodao je Šućur.

Kandidat

 U HDZ-u su kategorično protiv toga da bilo koja druga stranka, osim DF-a, predloži kandidata za potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda.

"Poznato je ko čini većinu i podržaćemo samo kandidata DF-a. Očekujem da se brzo riješi ovo pitanje u Klubu Srba. Do tada u FBiH život neće stati i neće biti ugrožena ničija egzistencija. Imamo vremena za privremeno financiranje", poručio je Marinko Čavara.

Sifet Podžić, generalni sekretar DF-a, izjavio je da ostaju pri namjeri da bh. diplomata Slobodan Šoja bude imenovan za potpredsjednik FBiH te ponovio optužbe na račun SDP-a, koji zbog šest delegata u Klubu Srba "drži rješenje problema u svojoj ruci".

Jasenko Tufekčić (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, kaže da je neprihvatljivo dovoditi u pitanje život građana FBiH odgađanjem sjednice i tvrdi da je takav stav prenio predsjedavajućoj Doma Lidiji Bradara (HDZ BiH). Bradara je odgovorila da je HDZ odgovorna stranka koja nikoga neće dovesti u nezgodnu situaciju.

"Neracionalno je održati sjednicu Doma samo zbog dvije točke, ako se narednih dana može naći rješenje za kandidiranje unutar Kluba Srba za potpredsjednika FBiH", rekla je Bradara.

Ministar finansija u aktuelnoj Vladi FBiH Ante Krajina upozorava da je krajnje vrijeme da i Dom naroda, nakon što je to uradio Predstavnički dom, usvoji odluku o privremenom finansiranju i izmjene Zakona o budžetima, kako bi mogla biti donsena i odluka o privremenom finansiranju Mostara.

"Ako obje ne budu usvojene do 31. siječnja, mi ne možemo isplaćivati nijednu proračunsku obvezu iz ove godine. Dakle, ne možemo uplatiti tranše Fondu MIO za povoljnije penzije, ne možemo isplatiti ratne i neratne invalidnine pa onda ni plate proračunskih korisnika", objasnio je Krajina.

Kolegij Doma naroda Parlamenta FBiH danas bi mogao zasjedati, kako bi donijeli konačnu odluku hoće li sutra biti održana sjednica ovog doma.

Ubrzati uspostavu vlasti

Delegacija EU u BiH pozvala je juče sve relevantne političke stranke da bez daljnjeg odlaganja intenziviraju napore na imenovanju izvršne vlasti u FBiH, odnosno predsjednika i dopredsjednika, kao i vlade ovog entiteta.

"Europska unija, također, poziva vlasti da okončaju proceduru imenovanja Vijeća ministara BiH u najkraćem mogućem roku", saopštili su iz Delegacije EU, naglasivši da je uspostava nove vlasti neophodna za pokretanje prijeko potrebnih reformi usmjerenih na rješavanje problema građana.

"Nove vlasti će imati ključnu ulogu, u skladu s njihovim nadležnostima, u pripremi i provedbi programa reformi u vezi sa novom inicijativom EU", napomenuli su iz Delegacije EU u BiH.  

Izvršna vlast u paketu  

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH i kandidat za predsjednika FBiH, ponovio je juče da ostaje na snazi međustranački dogovor da istovremeno budu imenovani predsjedavajući Vijeća ministara i premijer FBiH. Za predsjedavajućeg Vijeća ministara SDA je predložila Denisa Zvizdića, a za premijera FBiH Fadila Novalića. Odluku o imenovanju premijera FBiH donosi (novi) predsjednik FBiH, a o imenovanju Zvizdića Predsjedništvao BiH.

CIK BiH u četvrtak je izdao potvrdu da Zvizdić ispunjava uslove za imenovanje. U Predsjedništvu BiH kazali su da su juče, nakon završenih provjera i od SIPA dobili zeleno svjetlo za imenovanje Zvizdića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije