Vraćanje imovine srpskim jevrejima: Narod gotovo uništen, nekretnine bez naslednika

V. C. Spasojević - R. Dragović

14. 01. 2015. u 20:00

Vlasti počinju rad na zakonu koji će omogućiti povraćaj imetka otetog od žrtava Holokausta u našoj zemlji. U Srbiji otimali nemački okupatori, a ne kolaboracionisti

Враћање имовине српским јеврејима: Народ готово уништен, некретнине без наследника

VRAĆANjE imovine otete od Jevreja stradalih u Holokaustu koji nemaju naslednike konačno bi, posle tri godine odlaganja, trebalo da bude rešeno. Kako očekuju u Agenciji za restituciju, ovaj zakon, ako bude političke volje, mogao bi da bude gotov do jula.

Iz Vlade poručuju da će rad na zakonu početi pošto poslanici usvoje izmene Zakona o restituciji. Za posao će biti nadležno ministarstvo finansija ili pravde. Pri resoru pravde lane je već postojala radna grupa, ali je održala samo jedan sastanak.

- Većina zemalja donela je zakon o vraćanju imovine žrtava Holokausta koje nemaju naslednike - Grčka još 1944. godine. Srbija mora da ga usvoji po dva osnova. U Zakonu o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju decidno se navodi da će imovina tih žrtava Holokausta biti predmet posebnog zakona. Takođe, potpisnici smo Terezinske deklaracije, koja nas na to obavezuje - kaže Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

On dodaje da je to i naša moralna obaveza, jer, kako kaže, „želimo da nijedna posledica Holokausta ne ostane na snazi“.

Većina zemalja vraćanje jevrejske imovine bez naslednika rešila je formiranjem fonda ili tela kome su vraćene nekretnine. Ta imovina sada se koristi u memorijalne, edukativne i svrhe unapređenja jevrejske zajednice.

Od 34.000 Jevreja, koliko ih je bilo pre Drugog svetskog rata u Srbiji, 31.000 je ubijeno. Uglavnom cele porodice - od beba do staraca, pa je ostala značajna imovina bez titulara.

EPOPEJA JEVREJSKE IMOVINE U SAVEZU jevrejskih opština podsećaju da su jevrejsku imovinu otimali okupatori i kolaboracionisti, pa je posle rata ostala podržavljena ili ostala u posedu onih koji su je držali tokom rata. Mali deo dobara vraćen je preživelima, ali ne u potpunosti. Delimično je nacionalizovana 1952. i to zajedno sa imovinom ratnih profitera. Državna politika u posleratnom periodu onemogućila je da preživele Jevreje obešteti Nemačka.

- U Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Nišu postojale su jake jevrejske zajednice. Pretpostavljamo da će najviše imovine biti u Beogradu - na gornjem Dorćolu je bilo mnogo radnji, stanova i zgrada - kaže Sekulić.

Savez jevrejskih opština Srbije poseduje dokumentaciju za najveći deo imovine koja je oteta na prostoru Srbije koji je bio pod direktnom nemačkom upravom. Na ovom spisku nalazi se čak 2.975 nepokretnosti i veliki broj drugih dobara - robe, dragocenosti, alata i drugih vrednosti.

O oduzetim dobrima svedoči precizna nemačka dokumentacija, koja sadrži tačne adrese objekata, opise imovine, katastarske brojeve, vrednost... Na tom spisku su izuzetno vredne zgrade u centru Beograda, među kojima i dorćolska Oneg Šabat, u kojoj je danas smešten Kulturni centar „Reks“.

- Način vraćanja oduzetih dobara uredićemo tokom rada na zakonu - kaže predsednik Saveza Ruben Fuks. - Prethodnoj komisiji dostavili smo svoje viđenje načina rešavanja ovog problema. Očekujemo da učestvujemo u pisanju zakona, ali zvanični poziv nismo dobili. Naš stav je da je ovaj zakon potreban, jer je imovina Jevrejima oduzeta kolektivno, a u ratu je nastradalo više od 80 odsto Jevreja u Srbiji. Zbog toga je individualna restitucija gotovo nemoguća.

Za razliku od ostalih bivših republika, u Srbiji su jevrejsku imovinu oteli Nemci, a ne domaće vlasti.

- Imovinu Jevreja uzeli su Nemci preko Kancelarije generalnog opunomoćenika za privredu u Srbiji Franca Nojhauzena. Doneti su posebni zakoni koji se tiču te imovine, a nad njom su postavljeni komesari sa zadatkom da je prodaju. Novac je uplaćivan na namenski račun opunomoćenika u Bank Serajn u Srbiji, i transferisan u Nemačku - kaže dr Milan Koljanin iz Instituta za savremenu istoriju.

Do kraja leta 1942. veći deo je rasprodat, pa je prodaja usporena. Da bi se ubrzalo unovčavanje jevrejskih nekretnina, nemačka okupaciona vlast ih „poklanja“ Srbiji. Vlada Milana Nedića 26. avgusta 1942. donosi Uredbu o pripadanju imovine Jevreja Srbiji.

- Prema ovom „aranžmanu“ Srpska narodna banka i Državna hipotekarna banka bile su dužne da za „poklonjenu“ imovinu isplate nemačkim vlastima ogromnu sumu od 360 miliona dinara na „ime štete koju su Nemci pretrpeli usled vođenja rata protiv Jugoslavije“. Iza nemačke „velikodušnosti“, kako je predstavljano, krila se pljačka Srbije - kaže Koljanin.

Isplaćena suma bila je daleko veća nego što bi Nemci dobili prodajom jevrejskih nekretnina.


IZ IZRAELA 81 ZAHTEV

NEKRETNINE naših Jevreja, ali i državljana Izraela koji imaju naslednike, već su dobrim delom vraćeni. Zahtev za restituciju podneo je 81 državljanin Izraela. Vraćeno je poljoprivredno zemljište veličine 64 hektara i devet poslovnih prostora i stanova površine 810 kvadrata. Jevrejima iz Srbije su vraćene oranice površine 2,87 hektara, neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište od 16.193 kvadrata i sedam lokala, stanova i zgrada površine 1.000 kvadratnih metara. Ove brojke realno su veće, jer stranke u postupku nisu morale da se izjašnjavaju o nacionalnoj i verskoj pripadnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

iko

14.01.2015. 20:39

Nikad mi Srbi nećemo biti mudri kao Jevreji.Vole svoju domovinu i rado se vračaju da je brane i učine još bogatijom.A naši političari su potpuno uništili Srbiju,i materijalno i moralno.

Dane

15.01.2015. 00:02

@iko - Ali su zato, Jevreji pre nego što su kompletirali svoju državu,posle Drugog svetskog rata,prvo rešili problem sa svojim "nevladinim organizacijama" svuda u svetu.Sada nemaju nikakvih problema u svojoj kući.

Stojan

14.01.2015. 20:44

Nemci neka im i vrate imovinu. S ko će Srpskim Srbima da vrati imovinu? Valjda smo mi najvažniji u Srbiji!

објективаН

15.01.2015. 11:20

@Stojan - Па, кад сте толико "најважнији" у Србији, што то не решисте већ једном.Како вас није срамота; и ЕУ вам помаже. АКо Срби неће да врате имовину Србима у Србији, зашто би Србима вратили имовину Хрвати у Хрватској. Велика памет фали да се то схвати.

sport

14.01.2015. 20:49

A sta je sa imovinom Srba koji su pobijeni u ovom i proslom ratu. U BH su nacisti pobili milion Srba pa dje nama drzava Srbija da pitamo za nasu imovinu ili nasa drzava,za koju smo inace kosti ostavili i krv pisali, vodi racuna samo o Jevrejima i Nacistima kao i za vrijeme 2.rata! Mozda Srbija na krjau krajeva i nije srpska drzava nego je i dalje ustase vode a vidim da zajedno sa Kolindom hoce i 3.NDH entitet...samo mogu srbijanci da prave od svoje teritorije a od nase mogu dobiti samo rat!

duki

14.01.2015. 21:46

@sport - ej sport pa mnogo lupas bre .pa nisi ni svestan sta pises. kao prvo srbija jeste srpska drzava i uvek ce tako i biti.. kao drugo srbiju vode srbi a ne ustase kao sto ovde pises . kao trece srbijanci kako ih ti zoves zive na svojoj teritoriji a o kakvoj ti teritoriji ovde pises to je sigurno preko drine pa onda izvoli pa tamo pravi rat .

Милутин

14.01.2015. 22:47

@sport - duki" Србија само изгледа да је воде Србе али у власти има и усташа које званична власт не уклања. Те усташе држе велики део власти као НВО и пљују и Србе и Србију. Погледај шта чини Соња Бисерко и Наташа Кандић! Ипак мислим да у Србији, готово, да и нема Срба, бар оних који би плакали на Лабу или гинули на Дрини за Србију.

Svetozar Jovasevic

14.01.2015. 23:56

@sport - A, ti, SPORT, nemoj da komentarise jer nemas pojma, lupetas gluposti.

Nikola

14.01.2015. 23:02

Nemamo nista protiv, ali Jevreji se moraju malo vise zaloziti za nas, jer smo prosli istu sudbinu kao i oni, a nas u Evropi i dalje mrze i napadaju kao i njih '30-tih godina!

Нови Сад

14.01.2015. 23:09

А шта је са реституцијом за држављане Србије којима су комунисти конфисковали имовину? То је далеко већи проблем. Треба лобирати ЕУ да то постави као основ за почињање преговора о придруживању, јер ови на власти немају намеру да врате украдено.

A nije tako

14.01.2015. 23:30

Vratite vi nama Kosovo sto ste nam oduzeli i dali Siptarima, Evropski zakoni Srbima mozete da uzimate imovinu i dusu a za ostale se brinete i trazite od nas da mi vratimo imovinu zar nije to Titov rezim.... Sramota

Vlada

14.01.2015. 23:51

Šta je sa ratnom štetom koju su Nemci napravili u Srbiji prema fizičkim licima? Šta je sa nama koji imamo zvanična rešenja sa međunarodnih konferencija o proceni ratne štete nanesene konkretnoj imovini naših predaka? Krajnje je vreme da država i o tome povede računa i pobrine se da dobijemo odgovarajuću odštetu. Tolika briga o manjinama nije opravdanje za zapostavljanje interesa većinskog referentnog naroda. Nemačka bi trebalo da obešteti Srbe kao i Jevreje.

baunti

15.01.2015. 04:39

@ Vlada - Koliko znam, ratna reparacija Njemacke je skoro pa otpisana od strane Tita, ne uzimajuci u obzir neke sitne patente za proizvodnju oruzja, itd. S' obzirom da SFRJ vise nema, a da je Badinterova komisija jasno prepurucila (sto su UN i uzvojile) da ni jedna republika bivse SFRJ nije direktna nasljednica iste - onda mozda i moze da se postavi to pitanje. Tito je mogao u ime SFRJ da otpisuje i oprasta, ali Srbija to ne mora. Slazem se sa prijedlogom! Gdje su advokati? A, da, jos strajkuju... :)

tel aviv

15.01.2015. 08:52

Srbi i njihova kvislinska Vlada pod Nedicem, jedini su u Evropi izvjestili Berlin 1942. da su "resili jevrejsko pitanje" u Srbiji. Iz ovih brojki jasno se vidi kako.

Nika

15.01.2015. 10:14

@tel aviv - Аха, да нису они провозали Јевреје до Јасеновца и тамо их побили па онда и себе?Срам вас било на инсинуацијама!Искористили сте Србију после 2.св.р. да не будете жигосани као нацистичка геноцидна држава, а онда сте се уз скромну помоћ "запада" крваво отцепили јер сте хтели самосталност. А онда сте ушли у ЕУ (стварно верујете као равноправни члан?)Спрема се рат поново. И опет ћете изабрати погрешну страну. Само овај пут вас нећемо вадити из...Жао ми вас је, заборавили сте ко сте...

Nika

15.01.2015. 10:03

Чекајте људи, мени ту нешто нине јасно: - Немци побили Јевреје и одузели им имовину - Србија Немачкој исплатила тражену суму новца како би откупила ту имовину, и сад - Србија треба да Јеврејима врати имовину или исплати новац!? Наравно да сматрам да Јевреји који су у другом светском рату настрадали као и Срби требају да буду обештећени, али зар не треба то да уради Немачка? Или је и то (Немачка) поставила као услов на путу ка ЕУ?