Svet

Četvrtak, 01.01.2015.

16:39

Ugledni ekonomista odbio nagradu

Ugledni francuski ekonomista Toma Piketi, autor dela "Kapital u 21. veku" odbio je nominaciju za najviše francusko odlikovanje Legiju časti.

Izvor: Tanjug

Default images

"Odbijam ovu nominaciju zato što mislim da uloga vlade nije da procenjuje ko je častan", izjavio je Piketi za AFP.

"Bolje bi im bilo da se koncentrišu na ponovno oživljavanje (ekonomskog) rasta u Francuskoj i Evropi", dodao je Piketi, koji je nekad bio blizak Socijalističkoj partiji, ali se distancirao od politike predsednika Fransoa Olanda.

Uz Piketija, na današnjoj listi nominovanih za Legiju časti je još jedan francuski ekonomista - Žan Tirol, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2014.

Piketi je privukao pažnju javnosti svojom knjigom o rastućoj ekonomskoj nejednakosti, koja je prodata u oko 1,5 miliona primeraka.

Kniga je naročitu popularnost stekla u SAD, dok je u Francuskoj naišla na nešto slabiji prijem, delimično i zbog Piketijevih oštrih kritika Olandove vlade zbog toga što je Oland odstupio od fiskalnih reformi obećanih u predsedničkoj kampanji, uključujući i progresivniji sistem oporezivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

13 h

Podeli: