Bild: Angela Merkel (opet) žrtva špijunaže

Tanjug

29. 12. 2014. u 16:13

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo se našla na meti špijunskog napada, pošto je na kompjuteru njene saradnice pre nekoliko nedelja otkriven softverski program za špijunažu "Regin"

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo se našla na meti špijunskog napada, pošto je na kompjuteru njene saradnice pre nekoliko nedelja otkriven softverski program za špijunažu "Regin", piše nemački list "Bild" pozivajući se na izvore iz bezbednosnih krugova.

Prema navodima lista, bliska saradnica kancelarke Merkel radila je na nacrtu njenog govora koji je po završetku radnog vremena ponela kući da bi ga dovršila na svom laptopu.

Zatim je dokument ponovo snimila na svoj USB i prebacila ga na kompjuter na poslu.

Kada se uključio antivirus program na tom računaru detektovano je da je USB zaražen virusom. Provere svih računara u kabinetu kancelarke kasnije nisu potvrdile prisustvo novih virusa.

Firma za IT bezbednost Simantek je krajem novembra prvi put upozorila na postojanje visokosofisticiranog virusa "Regin" koji, kako se navodi, može na zaraženim računarima da napravi printskrinove ekrana, kontroliše kursor, krade lozinke, nadgleda prenos podataka i vraća obrisane podatke.

Radi se o softveru koji je navodno razvijala američka tajna služba NSA u saradnji sa britanskom tajnom službom, piše "Bild".

Prošle godine je otkriveno da je NSA prisluškivala komunikacije više svetskih lidera, među kojima i mobilni telefon kancelarke Merkel.

Pročitajte još:
* Merkel zatražila od Amerikanca razjašnjenje špijunske afere

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

КИР СРБИН

29.12.2014. 17:22

Ма није ваљда?!?, Тета Ангелу опет шпијунирају? Да није ЦИА и МИ6? Не верујем, до су тако добри момци. Море слушај тетка, Да ти њих лепо истераш. А можда да пробаш да се ослониш мало и на Дојче економију и Бундесвер, а енергенти из Русије па да те Бог види. Окани се бре НАТО-а и Амера, урнисаће вас горе него Југу.

Maganik

29.12.2014. 20:21

@КИР СРБИН - Naravno da će ih uništiti i temeljno opljačkati. Neka mi neko navede samo jedan primjer koga ameri na kraju nijesu opljačkali. Samo jedan. A najviše su opljačkali Britaniju "zakonom o najmu i zajmu" da bi im dali oružje da se brane od Hitlera. Od tada je Britanija trećerazredna sila. Međutim, Rotšildi su opljačkali i Američki narod preko FED-a a i svo tuđe zlato su pokrali. Brzo će svi to u USA uvidjeti kad prestane dotok pljačkaškog plijena koje im zasad obezbjeđuje NATO.

i vraća obrisane podatke

29.12.2014. 17:32

E to kod amatera moze, a kod onih koji koriste i Recycle Bin jos lakse. Postoji 1 izuzetan program, koji kada obrise sa diska vise nista ne moze da vrati podatke. Ne bih ga navodio, profesionalci znaju koji je.

Mikiboy

29.12.2014. 23:39

E bas ako.Angela ti njih u nedra,oni tebe u rebra. Vreme je da se probudis.