Advokati nastavljaju protest

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

22. 12. 2014. u 17:29

Skupština AKS odlučila da se nastavi štrajk, ali i pregovori s vlastima. Deo krivičara traži dozvolu rada na pritvorskim predmetima

ŠTRAJK advokata se nastavlja, uz dosadašnji minimum rada i nastavak pregovora sa Ministarstvom pravde, odlučeno je u ponedeljak na sednici Skupštine Advokatske komore Srbije.

Skupština je izglasala i Rezoluciju, kojom se najoštrije osuđuje napad na imovinu advokata Tanje Arsić, kojim je naneta velika materijalna šteta njenoj kući u Gložanu. Ovim je, navodi se u Rezoluciji, izvršen pritisak na člana pregovaračkog tima AKS, pri čemu AKS ne implicira da postoji bilo kakav drugi osnov za ovaj čin osim vandalskog ponašanja.

"AKS će na svaki zakonom predviđen način zaštititi sve svoje članove, advokate i advokatske pripravnike, od ovakvih ili sličnih napada. Takvi napadi će se smatrati atakom na celokupnu profesiju", piše u Rezoluciji.

- Protest se nastavlja i Skupština je prenela na Upravni odbor odluku o eventualnoj radikalizaciji protesta - rekao je posle sednice za "Novosti" Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije. - Oblici radikalizacije mogu biti različiti. Između ostalog, još nismo digli problem na nivo Evropske komisije, Saveta Evrope ili Evropskog parlamenta, ali, ako se ukaže potreba, uradićemo to.

Na sednici, koja je trajala pet sati i bila zatvorena za javnost, delegati su komentarisali pregovore sa Ministarstvom pravde o takozvanim notarskim zakonima. Među prvima je govorio Srđan Sikimić, predsednik AK Vojvodine, koji je, kako saznajemo, u startu rekao da je UO ove komore već odlučio da se ide do kraja, odnosno do ispunjenja svih zahteva, uključujući i smenu ministra pravde.

APLAUZ ZA PROSVETARE NA skupu advokata pročitana je poruka podrške prosvetnih radnika, koji takođe štrajkuju. Okupljeni su prosvetare pozdravili i podržali gromoglasnim apaluzom.

Ali, na skupštini je bilo i disonantnih tonova. Tako je Zora Dobričanin Nikodinović iznela stav dela krivičara okupljenih u Advokatskoj krivičnoj uniji, koji se zalažu da se dozvoli rad na takozvanim pritvorskim predmetima. Ona je naišla na aplauz tek nekolicine kolega i negodovanje ostalih.

- Naš predlog je da se rade pritvorski predmeti jer su prava građana ozbiljno ugrožena - rekla je Dobričaninova za "Novosti". - Tokom istražnog postupka advokat ne može da prikuplja dokaze u korist svog klijenta i možda spreči da bude podignuta optužnica. Sve ovo je počelo kao divan socijalni protest, a pretvorilo se u ludistički pokret, kao kad su radnici lomili mašine, misleći da su krive što gube posao!

Dodala je i da krivičari ne žele da oštete kolege koje žive od pisanja ugovora, ali i da veliki broj njih već sarađuje sa beležnicima i zarađuje više nego pre.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

SOS

22.12.2014. 19:38

Okrivljenim dodjeliti drzavne advokate po sluzbenoj duznosti a ako ne mogu da nadju vlastitig advokata njihov problem

clan biblioteke

22.12.2014. 21:21

Voleo bih da vidim strajk udruzenih poljoprivrednika i kako ne snabdevaju beogradske pijace tri meseca: da li bi advokati trazili intervenciju vlasti ili bi kupovali po selima. Ovo je bruka profesije koja to vise i nije!!!!!!!!