SAD izvele 16 vazdušnih udara na ID

Koalicione snage predvođene SAD izvele su danas 16 vazdušnih udara na položaje Islamske države u Iraku i Siriji, saopštila je američka vojska.

Izvor: B92

Nedelja, 21.12.2014.

22:37

Default images

Koalicione snage izvele su 13 vazdušnih napada u Iraku i tri u Siriji koristeći borbene avione, bombardere i druge letelice, navodi se u saopštenju.

Četiri napada izvedena su blizu Sindžara na severu Iraka, u kojima su uništene zgrade ID, taktičke jedinice i vozila.

Meta su bili i irački gradovi Tal Afar, Ramadi, Mosul i Bajdži, preneo je Rojters.

Napadi u Siriji bili su blizu kurdskog grada Kobanea, nedaleko od turske granice, dodaje se u saopštenju.

Lider iračkih Kurda Masud Barzani pozdravio je danas pobedu nad ekstremistima ID tokom posete planini Sindžar, koju su džihadisti držali mesecima.

Hiljade kurdskih boraca, pešmergi, pokrenuli su u sredu operaciju uz podršku koalicionih snaga iz vazduha, čime je okončana druga opsada planine Sindžar ove godine.

"U proteklih 48 sati, pešmerge su otvorile dva glavna puta za planinu Sindžar", rekao Barzani i dodao da je oslobođen i veći deo centra grada Sindžara, misleći na grad smešten južno od planine, preneo je AFP.

Barzani je rekao da bi prešmerge mogle da učestvuju u operaciji ponovnog zauzimanja Mosula.

"Uzećemo učešća ako iračka vlada to od nas zatraži i naravno imamo svoje uslove", rekao je Barzani, ne precizirajući o kojim je uslovima reč.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, grupa za monitoring sa sedištem u Londonu, saopštila je da su koalicione snage u Siriji gađale područje severno od drugog po veličini grada Alepa.

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman je izjavio da je izvedeno najmanje 12 vazdušnih udara na mesta koja nikada ranije nisu gađana i da su pogođeni položaji ID, kao i skladišta oružja.

"Napadi bi mogli da pomognu pobunjenicima i Frontu Al-Nusra u borbi protiv ID", rekao je Rahman.

Ofanziva ekstremista ID, koji su u junu zauzeli velike delove severnog i zapadnog Iraka i susedne Sirije, naišla je na žestoke kritike međunarodne zajednice.

Vazdušni udari koalicionih snaga predvođenih SAD počeli su u avgustu kao podrška lokalnim snagama na terenu koje nastoje da potisnu džihadiste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: