Samaras dao ponudu opoziciji

Grčki premijer Antonis Samaras ponudio je da proevropski nezavisni poslanici uđu u vladu i da prevremeni opšti izbori budu održani krajem 2015.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.12.2014.

16:25

Default images

Samaras je dao ovu ponudu ukoliko aktuelni parlament uspe da izabere predsednika zemlje.

U nenajavljenom TV obraćanju Samaras je rekao da Grčka ima obavezu da završi pregovore sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom o okončanju sporazuma o finansijskoj pomoći iduće godine, preneo je Rojters.

Apelujući na proevropske nezavisne poslanike, on je rekao da je spreman da proširi svoju koaliciju konzervativaca i partije levog centra ako poslanici podrže izbor novog predsednika.

Tu iznenadnu izjavu premijer je dao dva dana uoči druge runde glasanja za predsednika a nakon razočaravajućeg rezultata za vladu u prvoj rundi, održanoj 17. decembra kada je dobila manju podršku nego što je očekivala.

Ako 300 poslanika parlamenta ne izabere predsednika do treće runde glasanja 29. decembra, opšti izbori moraće da budu održani početkom februara, što dovodi u opasnost grčke pregovore o međuanrodnoj finansijskoj pomoći.

Samaras je pozvao poslanike da poslušaju "glas nacionalnog interesa i zdravog razuma", izaberu njegovog kandidata Stavrosa Dimasa i time omoguće završetak finansijskih pregovora.

"Tada, zaštićeni ekonomski i politički, možemo da pronađemo odgovarajući vremenski okvir za nacionalne izbore, čak i krajem 2015", rekao je on.

Vasilis Ekonomu iz redova proevropskih nezavisnih poslanika pozdravio je ponudu Samarasa i pozvao druge nezaivsne poslanike da podrže vladu.

Međutim, levičarska Siriza, koja želi da se ponovo pregovara o finansijskom sporazumu, odmah je odbacila ponudu, kao i Nezavisni Grci, mala desničarska partija koja želi nove izbore.

Kako navodi Rojters, očekuje se da će ključnu ulogu za dalji tok događaja imati još jedna mala partija, Demokratska levica, koja je saopštila da će razmotriti svoj odgovor na sednici parlamenta u ponedeljak.

U utorak se očekuje druga runda glasanja u parlamentu kad će Dimasu za pobedu biti potrebno 200 glasova. Ako vlada ne može da ostvari bolji rezultat od 160 glasova, koliko je dobila u prvoj rundi, biće to veliki udarac pred sledeću, konačnu rundu 29. decembra kada će prag potreban za pobedu kandidata biti smanjen na 180 glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: