• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Status Kosova odmah?

Izvor mondo.rs

Paralelno sa primenom Briselskog sporazuma, Srbija će naredne godine izaći sa svojim predlogom konačnog statusa Kosova i Metohije, piše štampa

Novi plan stići će uskoro od predsednika Tomislava Nikolića, a potom bi trebalo da ga koriguju i finaliziraju Vlada i Narodna skupština, navode "Novosti".

Milovan Drecun, funkcioner SNS i predsednik parlamentarnog odbora za KiM, kaže za taj list da predsednik Nikolić želi da ide u susret događajima, kako nas oni ne bi ponovo zatekli:

"Srbija je u prethodnim godinama pokušavala samo da umanji štetu kada se neki proces već okonča. Nikolićev predlog je da sada unapred pokažemo inicijativu, 'povedemo igru' i stavimo na sto našu ideju za status KiM. Pokazaćemo da je to naša teritorija koje se ne odričemo. Sa druge strane, nastavljamo implementaciju Briselskog sporazuma.

VUČIĆ I MUSTAFA 8. FEBRUARA U BRISELU

Premijer Aleksandar Vučić i predsednik kosovske vlade Isa Mustafa sastaće se 8. i 9. februara u Briselu, saznaju "Novosti". Ovaj sastanak zakazala je visoka predstavnica EU Federika Mogerini. Vlada Srbije je juče saopštila da je spremna za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Gost na sednici bio je šef Misije EU Majkl Davenport koji je pohvalio spremnost Srbije da primeni Briselski sporazum.

Stav socijalista, kaže  član predsedništva ove partije Đorđe Milićević, jeste da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nikada ne može biti legalno i prihvaćeno:

"Svi razgovori koje vodimo su statusno neutralni, nijednim potezom nismo pokazali da se ide ka priznavanju. Važno je da se nastavi dijalog, primene sporazumi i što pre formira zajednica srpskih opština. O platformi ćemo govoriti kada se pojavi, jer ona zahteva što širi konsenzus".

Borko Stefanović, potpredsednik DS, kaže da "Nikolić želi da se izuzme od onih od kojih se očekuje da priznaju Kosovo":

"On hoće jasno da se distancira od Vučića i Vlade, tako što će ponuditi još jedan papir koji nema nikakvo utemeljenje u realnosti. Može da predloži ili podelu Kosova ili međunarodnu konferenciju za određivanje statusa KiM, a i jedno i drugo je potpuno neostvarivo. Ne samo što želi da pokaže razliku u odnosu na Vladu, nego ima i višak slobodnog vremena".

Predsednik SDS Boris Tadić kaže za da Nikolić dezinformiše javnost implicirajući da će Brisel sigurno tražiti priznavanje Kosova kao uslov za pristupanje Srbije EU.

"Dok god postoji jedna zemlja članica EU koja nije priznala Kosovo, zahtevanje priznavanja nezavisnosti ne može biti zvaničan stav EU. Predsednik Nikolić ovo radi ili zato što ne razume principe međunarodne politike ili što zloupotrebom kosovske teme želi da se aktivnije vrati u politički život. Tako otežava Vladi učešće u procesu evrointegracija, ugrožava naš odnos sa EU i ometa nastavak pregovora o priključenju".

Predsednik NS Zoran Živković kaže za "Novosti" da je Nikolićeva najava deo njegovog obračuna sa Vučićem.

"Njihovi interesi se razilaze, a čim postoji sukob izvlači se priča o Kosovu. Naravno da ne postoji ništa što Srbija može da uradi. Briselskim sporazumom Vučićeva administracija priznala je Kosovo de fakto i de jure".

Za DSS, Nikolićeva najava je "krajnje licemerna".

"On se 2008. zakleo da se neće smiriti dok ponovo ne vrati Kosovo u sastav Srbije. Četiri godine kasnije, uspostavio je klasičnu granicu između centralne Srbije i KiM ", saopštio je kosovski Odbor DSS.

Komentari 24

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Slavica

Bravo care!

Marko Marko

Status POKRAJINE Kosovo i Metohija je vec resen Ustavom. Za taj Ustav su se drzavljani Republike Srbije izjasnili na referendumu. Nema drugog resenja i to je to. UN i veliki broj drzava postuje nas Ustav i ne priznaje tu navodnu i laznu drzavu. Predsednik republike sada zeli da pomogne onim drzavama koje su nas ponizile i priznale laznu drzavu. Svako antiustavno delovanje je kaznjivo Zakonima.

Kapitulacija

Proklet smo mi narod, nikada nam nece biti bolje....

special image