Evropljani uslovili tender za nabavku opreme za EPS!

M. L. J.

20. 12. 2014. u 18:01

EBRD postavio ograničenja Srbiji za dobijanje zajma za nabavku pametnih brojila i opreme za EPS

DOMAĆI proizvođači moći će da rade samo kao podizvođači na poslu nabavke brojila za struju u Srbiji. Naime, Evropska banka za obnovu i razvoj, koja kreditira projekat, kao preduslov za davanje zajma Srbiji postavila je striktni zahtev - da se poštuju njihovi uslovi i pravila, kažu u „Elektroprivredi Srbije“.

I pored vrlo rigoroznih granica evropske banke, EPS je uspeo da umanji opšte evaluacione kriterijume.

- Banka propisuje da ponuđač mora imati najmanje 2,5 puta veći promet od procenjene vrednosti posla, što bi u ovom slučaju značilo 145 miliona evra - objašnjavaju u EPS. - EBRD je, ipak, prihvatio naš predlog da to bude 75 miliona evra, kako bi se omogućilo učešće što više ponuđača. U slučaju da ponuđač koji može da ponudi deo usluga ili opreme navedenih u tenderskoj dokumentaciji, a ne može da ispuni opšte evaluacione uslove, može da učestvuje u tenderu kao podizvođač.

Po pravilima EBRD, nije dozvoljena teritorijalna diskriminacija, što podrazumeva da EPS nije bio u mogućnosti da zabrani stranim kompanijama da učestvuju na ovom tenderu.

- Domaći proizvođači brojila nisu onemogućeni da učestvuju na tenderu za nabavku IT i merne infrastrukture, uređaja i integracija, a koji samo jednim delom uključuje i nabavku električnih pametnih brojila - tvrde u našem javnom preduzeću.

S obzirom na vrlo striktna pravila, Evropska banka je dozvolila udruživanje više kompanija kako bi se ispunili traženi uslovi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Brane

20.12.2014. 18:37

Ode posao u evropske firme. Nema šta tu mi da tražimo. Sve što nam treba ima stranci da rade, Mi ima samo da plaćamo.

Воја

20.12.2014. 19:05

Samo tolko kolko nam "pomažu". To ti je ta demokratija u osnovi gde nema ni D od demokratije ili jednostavno: Ja ti naređujem ti ima da slušaš. Ako težimo tim vrednostima na mene ne računajte.

milorad

20.12.2014. 19:14

Stanardno. Strancima kajmak i 60% love a nama materijal, rad i muka uz 30%. Ne shvatam do kad ce nas ucenjivati.

roki

20.12.2014. 19:24

To je Evropa i njihova pomoc. Otvorite Oci !!! EU samo mozde da uzme. Da ti 10 uzme 30 . to je istina a fora tek sad se odkriva kako da ne .Dobro jutro Oduvek je bilo i bice

Janko

20.12.2014. 22:08

A sta fali ovom danasnjim brojilima, sto nisu inteligentni?!!! Oni ne funkcionisu? Zivim u jednoj od razvijenijih zemalja zapadne Evrope i moj strujomer je mehanicki, sa diskom koji kruzi, pa sta fali? Treba li uzeti kredit za to, kao da nema precih stvari za trosenje para u Srbiji?

mili

21.12.2014. 08:51

@Janko - Laz,da moraju da nabave pametna brojila,zivim i ja u EU i imam to stAro brojilo.

Miodrrrag

21.12.2014. 02:50

Nemojte uzimati kredit od njih. Ako treba da se menja, uzmite kredit od komercijalne banke za 1% višu kamatu, ali dajte posao domaćim firmama pa će to biti isplativije. Naše firme će raditi, radnici primati plate i država će imati prihode. Ovo što radi EBRD ( a i mnogi drugi nam isto tako pomažu) je čisto ucenjivanje i pljačka.

radojko

21.12.2014. 12:36

@Miodrrrag - Na prvi pogled si u pravu.Dobiju posao nasi privatnici,zaposle jednog radnika,sav materijal uvezu ,podrsku,servis,nadzor,zamenu delova sve iz Kine,nasi samo montiraju,zaposle ih privremeno dok traje montaza i to je to.Efekat skoro isti ,ako nemas sistem.A ako ga imas ,mozes u tenderu da das obavezujuce uslove i za strane firme da angazuju nase ljude kao podizvodjace.Posto ionako ne mozemo posao da iznesemo sami(proizvodnja,servis,zamena delova).

Neša

21.12.2014. 04:33

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je Globalističa institucionalna tvorevina koja ima za cilj da "investira" svoje i daje svojima a uzima od onih u koje "investira". Prosto k'o pasulj!

Sasa

21.12.2014. 05:24

Ovo je ocigledno spremanje EPS-a za prodaju.Nova brojila ce imati mogucnost bezicnog iskljucivanja struje tako da je naplata zagarantovana bez mnogo problema,zato i finansira Evropska Unija...daleko im lepa kuca.

доПре

21.12.2014. 10:24

Па зар замјена не може тећи сукцесивно, у Републици Српској се тако ради, мало по мало, нови прикључци и замјена сатова који су у квару. ЕБРД искључиво даје новац за оно што могу да раде фирме из ЕУ јер су им услови управо такви, за домаћу привреду нема ништа осим пропасти а управо та привреда мора да заради новац да се врати тај кредит!

Sale

21.12.2014. 14:28

Vrlo prosto resenje! Kazes EBRD-u NE, a umesto subvencija stranim kompanijama das ovima da naprave brojila uz uslov da moraju zaposliti 1500 radnika (sami proizvodjaci su rekli da bi toliko zaposlili) i svima u Srbiji dobro. Nemas kreditno opterecenje, a zaposlio domacu kvalifikovanu radnu snagu.

wauuuu

22.12.2014. 05:06

@007 - A kada ce ta pametna broila da se ugradjuju po EU.Eh sirotinjo i Bogu si teska.

Đorđe

22.12.2014. 10:16

SALE dobro kaže ,treba po svaku cenu zaposliti našu radnu snagu i našu pamet,ucene STOP !

Балдисав

22.12.2014. 10:52

Фирми која има монопол није потребан никакав кредит, сама има све што јој треба. Проблем су наметнути услови Србији, које ако не испуњавамо закуваће нам немире по земљи и по региону. Сви су уцењени на Балкану. Ми се мало батргамо захваљујући геополитичким обртима (БРИКС) иначе би нас Запад докусурио одавно. ЕПС пропада због огромних крађа на свим нивоима, што изузетно одговара Западу.