Islamofobični napad na nezaštićenu ženu u Parizu

1
15

islamofobini-napad-na-nezatienu-enu-u-parizu

Francuska – Novinarka Anadolu Agency u Parizu bila je žrtva islamofobičnog verbalnog napada u gradskom metrou. Ostali putnici u vagonu nisu reagovali, a napadač je nakon kraćeg vremena psovkama počeo vrijeđati islam i muslimane.

Novinarka Hajer M’tiri vozila se u zadnjem vagonu metroa kada je doživjela ovu neprijatnost. Ona je stajala u blizini vrata kada je jedan visoki muškarac počeo čudno gledati. U početku nije micao oči sa M’tiri, a nakon kraćeg vremena uslijedio je i verbalni napad. On je počeo psovati i vrijeđati islam i muslimane, a da pri tome niko u vagonu nije reagovao.

M’tiri je pokušala ostati smirena, no srce joj je ubrzano lupalo budući da se uplašila. Nije ništa odgovarala muškarcu koji je bio u zanosu iznoseći uvrede i samo je otišla u drugi dio vagona.

“Mnogo sam se uplašila, jer sam niskog rasta i sitna, a taj čovjek je bio krupan i visok. Uzela sam telefon i nazvala svoje prijatelje kako bi se malo smirila, a taj čovjek nije prestajao da psuje. Kada je voz stao brzo sam istrčala van”, kazala je novinarka.

Ona je pokušala napraviti fotografiju islamofoba, ali on je rukom pokrio lice i još više je vikao. M’tiri je istakla da je tada strah popustio i da mu je uzvratila riječima da je “rasista i da truhne u paklu”. Ona je dalje pojasnila da je najviše zaprepastilo to što niko u metrou nije reagovao.

“Međutim, u toj tami je bila i jedna svijetla tačka. Nakon što se voz udaljio jedna starica mi je prišla i kazala da ne plačem. Rekla mi je kako je taj čovjek bolestan i da je rasista. Rekla mi je također da sam ja žena kao i sve muslimanke te da je onaj čovjek samo ljubomoran. Osim toga, rekala mi je da trebam biti jaka i držati glavu uspravno”, pojasnila je novinarka AA.

U Francuskoj često dolazi do islamofobičnih napada na muslimane, uglavnom nezaštićene žene. Human Rights Watch je u posljednje vrijeme zabilježio 691 napad na muslimane. Zabrinjavajuća je činjenica da su posljednjih nekoliko mjeseci učestali i fizički napadi. HRW je za osam mjeseci zabilježio 27 fizičkih napada na muslimane.

(Anadolu Agency)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. mogu vrijedjati koliko hoce ISLAM JE JEDINA KOD BOGA PRIZNATA VJERA ZA RAZLIKU OD NJIHOVIH NEVJERA (ups jel ovo govor mrznje ili samo govor istine koji ih boli)?!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.