U KCS zakucalo prvo veštačko srce!

B. R.

19. 12. 2014. u 14:17

Intervencija koja se radi samo u dvadesetak zemalja u svetu, protekla je bez komplikacija, pacijent Vladimir Petković (47) posle operacije bio dobro

LEKARI Kliničkog centra Srbije ugradili su u petak uspešno prvo veštačko srce. Ono je funkciju biološkog organa, u grudima Vladimira Petkovića (47), mašinskog inženjera iz Pančeva, preuzelo u 11.25, četiri sata od početka operacije. Intervencija koja se radi samo u dvadesetak zemalja u svetu, protekla je bez komplikacija.

Profesor Miljko Ristić, direktor KCS, i vođa lekarskog tima koji je izveo ovaj izuzetno složen zahvat, kaže da će, ako postoperativni tok u prvih 12 do 24 sata bude proticao bez problema, pacijent će u nedelju biti isključen sa respiratora i počeće da diše svojim plućima.

Iako su verovali u uspeh zahvata na pacijentu čije srce je oštećeno posledicama nelečene prehlade pre četiri godine, bukvalno iz sata u sat posustajalo, toliko da je jedva mogao da se kreće, otežano je disao, gušio se, a njegovo telo je oticalo od nakupljene vode, lekari su, ipak, sve vreme bili svesni velikog rizika i preduzeli su sve da spreče da nešto krene neželjenim tokom.

- Sad kada smo uspešno završili ugradnju prvog veštačkog srca, mnogo je lakše - kaže profesor Ristić. - Konačno nemam razloga da se plašim da nije proteklo kako treba. U postoperativnom periodu su, međutim, moguće razne komplikacije. Ne očekujemo ih, ali smo i za njih spremni.

U timu koji je ugradio prvo veštačko srce u Srbiji bili su i kardiolog Emilija Nestorović, kardiohirurg Svetozar Putnik, anesteziolog Dejan Marković, perfuzer Slavko Kulić, instrumentarka Mira Bogdanović... Zahvat su nadgledali i lekari iz Univerzitetske bolnice u Regenzburgu u Nemačkoj, koji su i obučavali našu ekipu za ovaj zahvat. Mehanički organ vredan 150.000 evra, KCS je dobio na poklon od proizvođača.

Veštačkim srcem se „kupuje“ vreme do transplantacije organa. Iskustvo sa 1.600 pacijenata u svetu koji su dosad dobili mehanički organ, pokazuje da sa njim najduže može da se živi pet godina, a u proseku 209 dana.

Isti tim KCS planira da uskoro ugradi još jedno, po tipu nešto drugačije veštačko srce, koje košta oko 110.000 evra.

- Polovinu novca smo obezbedili, a ostatak ćemo pokušati da prikupimo na humanitarnom koncertu na Kolarcu koji ćemo uskoro organizovati - kaže profesor Ristić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije