18. decembar  2014. 19.06  | Izvor: Tanjug

Rusija mora da isplati 1,86 milijardi akcionarima Jukosa

MOSKVA -

Rusija je prinuđena da prihvati odluku Evropskog suda za ljudska prava o isplati 1,86 milijardi evra bivšim akcionarima Jukosa, rekao je novinarima ministar pravde Aleksandar Konovalov.

Jukos je bila najveća naftna kompanija u Rusiji u vlasništvu privatnih investitora, koju je napravio tadašnji direktor Mihail Hodorovski posle raspada SSSR-a, a koja je 2007. godine bankrotirala, nakon čega je Moskva eksporoprisala njenu imovinu.

"Sud je doneo odluku, mi moramo da je prihvatimo. Smatramo da je ona neosnovana, ali sada ništa ne može da se uradi", kazao je ministar agenciji Ria novosti, pošto je Evropski sud odbacio žalbu Moskve na odluku arbitražnog suda u Londonu iz jula 2014, prema kojoj je Rusiji naloženo da, nakon eksproprijacije, isplati bivše akcionare Jukosa.

Konovalov je istovremeno dodao da Rusija nije dužna da se pridržava odluke Evropskog suda i da odluka suda ne može da bude prinudno sprovedena.

"To je u suštini dobra volja zemlje članice Saveta Evrope. Zatim komitet ministara Saveta Evrope kontroliše izvršenje odluke", objasnio je ministar.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo pravde je saopštilo da odbija da prihvati odluku Evropskog suda i da će delovati u skladu sa potrebom da obezbedi suverene interese Rusije, zasnovane na normama nacionalnog zakonodavstva.

Bivši akcionari Jukosa tužili su pred arbitražnim sudom u Londonu ruske vlasti za "nefer poreske postupke, koji su doveli do bankrota i likvidacije firme 2007.godine", a sud je u julu ove godine presudio da Rusija treba da ih obešteti, jer je, kako je navedeno, "oterala Jukos u bankrot i preuzela njegovu imovinu, čineci sve što je potrebno da to postigne".