Najnovije vesti
Vesti Srbija
U valjevskim vrtićima i bolnici nema jaja zaraženih salmonelom

U valjevskim vrtićima i bolnici nema jaja zaraženih salmonelom

Predškolska ustanova “Milica Nožica” i Opšta bolnica u Valjevu nabavljaju samo sveža jaja i to preko valjevskih trgovina „Žinasa“ i „Europrom“, tako da nema bojazni da su se jaja zaražena salmonelom iz farme „Fili Pili“ našla na meniju mališana ili pacijenata.

551616_melanz-fabrika-za-preradu-jaja-aleksandar-radovic-vlasnik-predrag-vujanac
551616_melanz-fabrika-za-preradu-jaja-aleksandar-radovic-vlasnik-predrag-vujanac
Vlasnik “Melanža” Aleksandar Radović ispred te fabrike
Vlasnik “Melanža” Aleksandar Radović ispred te fabrike

Kako je potvrdilo Ministarstvo poljoprivrede, salmoneloza je proglašena na farmi “Fili Pili” u Mrčiću kod Valjeva. Prema tim informacijama, zaražena živina uvezena je iz Bosne, pa se na stotine hiljada jaja sa salmonelom sa ove farme i fabrike “Melanž”, kroz razne prehrambene i konditorske proizvode našlo u obdaništima, bolnicama i restoranima širom Srbije.

“Melanž”, kao i farma “Fili Pili”, u vlasništvu su kompanije “Anlek” iz Beograda, čiji je vlasnik Aleksandar Radović.

Po saznanjima “Blica”, nadležna veterinarska inspekcija nije mogla tačno da utvrdi gde su završila jaja zaražena salmonelom, pa je o svemu obavešteno Osnovno tužilaštvo u Valjevu. Naši izvori u tužilaštvu kažu da se protiv vlasnika farme “Fili Pili” i fabrike “Melanž” Aleksandra Radovića vode dva postupka zbog propusta u radu.

- Jaja uvezena iz Bosne obrađena su u jaja u prahu u “Melanžu”, a potom su, mahom, završila u velikim konditorskim kućama, koje imaju sopstvene laboratorije i kontrolišu sve proizvode, tako da je mala verovatnoća da proizvodi sa salmonelom završe kod potrošača – objašnjava izvor “Blica”.

U Predškolskoj ustanovi kažu da se oni svežim jajima snabdevaju preko trgovina “Žinasa”, čiji dobavljač je farma iz Lukavca. Opšta bolnica, pak, jaja dobija preko “Europroma” koji ih kupuje na na farmi “S-product”. Oba dobavljača i proizvođača su proverena i bezbedna, tako da nema bojazni od pojave salmonele u vrtićima i bolnici.