Istorijski preokret SAD-a prema Kubi; Obama: Svi smo mi Amerikanci

Novosti online

17. 12. 2014. u 18:52

Američki predsednik Barak Obama spreman je da preispita odnose sa Kubom, nakon oslobađanja Alana Grosa

Američki predsednik Barak Obama spreman je da preispita odnose sa Kubom, nakon oslobađanja Alana Grosa, prenosi B92.

Danas je, u okviru šireg sporazuma o razmeni zatvorenika, na slobodu na Kubi izašao Amerikanac Alan Gros, a tri Kubanca su puštena u SAD.

Gros je stigao u SAD posle skoro pet godina provedenih u zatvoru na Kubi, a na aerodromu ga je dočekala porodica.

Obamina administracija je objavila dokument u kom je predstavljen njen novi kurs u politici prema Kubi.

Kako prenosi Gardijan sažetu verziju, jedna od tačaka nove politike je uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kubom, koji su prekinuti 1961.

Takođe, kako se navodi, planira se ponovno otvaranje ambasade Havane, u cilju kontakata na visokom nivou, naročito zbog migracija između ove dve zemlje.

Stoji da treba obnoviti pregovore sa Kubom u vezi sa temama kao što su imigracija, ljudska prava, trgovina ljudima, borba protiv narkotika...

U dokumentu se navode nova pravila koja se tiču dosadašnje politike zabrane putovanja, koja će podrazumevati da se slobodnije putuje. Takođe podrazumeva se promena kursa dosadašnje politike ministarstava za finansije i trgovinu SAD prema toj zemlji.

Takođe na papiru stoji da će politika pomoći, koju SAD planiraju da sprovedu, omogućiti veći protok informacija, što podrazumeva da će telekomunikacije i internet biti slobodniji i da će slobodnije raditi na Kubi.

Što se tiče omogućavanja slobodnijeg putovanja, ono će podrazumevati dostupnost viza za državne službenike i njihove porodice, novinare, naučnike, istraživače, religijske grupe, humanitarne organizacije, uvoznike i izvoznike itd.

"Političke promene olakšavaju Amerikancima da obezbede poslovnu obuku za privatna kubanska preduzeća i male farmere i kao i da pruže drugu podršku za kubansku privredu koja se rađa“, navodi se u dokumentu.

Najavljeno je povećanje pomoći za kubanske državljane, osim kad su u pitanju pojedini zvaničnici vlade i članovi Komunističke partije.

Najavljeno je i da će biti omogućen izvoz za više roba na Kubu, kao što su građevinski materijal i poljoprivredne alatke.

Pojedinim institucijama SAD će biti dozvoljeno da otvore tekuće raćune u kubanskim finansijskim institucijama.

Posetiocima Kube će biti dozvoljena upotreba kreditnih i platnih kartica SAD, navodi se.

Biće dozvoljeno da se plasira na Kubu mnogo više proizvoda iz oblasti moderne tehnologije, uključujući softvere, hardvere, i ostale komponente potrebne za telekomunikacione sisteme.

Biće dozvoljeno da se uradi i infrastruktura za internet i telefonske usluge između Kube i SAD, stoji u dokumentu.

Što se diplomatije tiče, kako je navedeno, Kuba i SAD će pokušati da raščiste nerešene probleme u vezi sa pomorskom granicom u Meksičkom zalivu, a u pregovore će da bude uključen i Meksiko.

Predsednik Obama je naložio državnom sekretaru Džonu Keriju da preispita to što je Kuba označena kao "država sponzor terorizma", kakav status ova zemlja ima od 1982. godine, u Americi.

SAD neće opozvati učešće Kube na Samitu Amerike 2015. godine, takođe se navodi u delovima dokumenta, koje je preneo Gardijan.
Obama: Ne mogu promeniti mnogo oko embarga

U svom govoru danas, Obama je jasno rekao da on ne može da promeni mnogo što se tiče embarga. "Embargo koji je nametnut decenijama je kodifikovan u zakonodavstvu".

"Gledaću da ohrabrim Kongres za poštenu i ozbiljnu debatu o ukidanju embarga", naveo je Obama.

Američki predsednik je rekao da se istorija ne može promeniti.

Ali, dodao je, da američka vlada veruje da nijedan Kuibanac ne sme biti uhapšen ili podvrgnut batinama zbog svojih uverenja. Kako je dodao, kubanski radnici treba da budu slobodni da formiraju sindikate.

"Kubanci imaju izreku : 'Ne es facil' (nije lako), ali danas SAD žele da budu partner u tome da život običnih Kubanaca bude malo lakši, više slobodan, i prosperitetniji", dodao je Obama.

Govoru je prethodio telefonski razgovor predsednika SAD i Kube. Jedan od pokretača ove promene, koja se može označiti kao istorijska, je pismo pape Franje, koje je uputio obojici lidera. Obama se u svom obraćanju zahvalio papi, koji pokušava, kako je rekao, da svet napravi onakvim kakav treba da bude, a ne da bude ovakav kakav jeste.

On se takođe zahvalio svom diplomatskom timu koji je bio uključen u brojne, tajne kontakte poslednjih meseci, kako bi do ovog pomaka u odnosima dve zemlje, i do oslobađanja Grosa došlo.

"Todos somos Americanos (svi smo Amerikanci)... Danas Amerika bira da odseče okove iz prošlosti. Za kubanski narod, za američki narod, za svet...", rekao je Obama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Гоца СЗ

17.12.2014. 19:37

И ми смо Американци! И Руси су Американци! И Кинези! Али, добро, слажем се да су им Куба и Венецуела ближе и драже од других земаља. А и стари су пријатељи!

Miro Markovic

17.12.2014. 19:39

Najzad americkim kaubojima doslo 'odozdo' u glavu. Jos 1975 Ameri su skinuli gace i izljubili se sa komunistickom Kinom, priznali komunisticki Vijetnam, gde su bili vojnno potuceni, ali nisu htelli da priznaju komunisticku Kubu, jer ih je Kuba premlatila u Zalivu svinja. Najzad, uz pritisak kineskog komunistickog kapitala, Ameri skidaju svoje gace do kolena i nude se Kubi. To je uradjeno u stilu 'gej' sloboda, upravo proklamovanih u SAD.

GALEB BIJELI

18.12.2014. 10:45

@Miro Markovic - MIRO MARKOVIĆ- ma sve te epizode što ste nabrojali- u svima su Ameri ptretrpjeli strahoviti poraz. Ne znam baš bi li Vas Putin uzeo za savjetnika,ali Lukašenko prosto vapi za takvim "mozgovima". Moguće da biste dobro došli i Slobi i Šešelju da se vrate devedesete. Zahvaljujem F.TUDJMANU do poda što nam je omogućio izlazak iz zajedničke države skupa sa ovim "mozgovima!".

baćo

19.12.2014. 09:22

@Miro Markovic - Na "lijep" ste način izašli, iz zajedničke države.I , vjerujem da ,vam je danas lijepo, da ste srećni u EU, Galebe. I ,neka vas tamo ,daleko od nas. Ali ne vraćate se vi nama, nažalost, ,zahvaljujući zaboravnosti Srbina.

Zoran1

17.12.2014. 19:57

Vrlo dobra ideja. Od senkcija uvek obican narod pati najvise a rezim se lako snadje. Kuba bi mogla da zivi daleko bolje sa americkim turizmom a Americi sigurno nebi skodilo da prodaje razne proizvode Kubi. Drugim recima ovo je bolje za obe drzave.

Princip

17.12.2014. 23:35

@beli garvan - Bravo za zapažanje. To je jedini smisao kaubojskog foliranja, da preduprede rusko instaliranje na Kubi.

Nikola

17.12.2014. 21:29

Sumnjam u uspeh i iskrenost americke spoljne politike. Kuba je pobednik rata i plamen koji ce pokazati svim malim ali odlucnim nacijama ovog sveta kako se voli otadzbina i bori za nju. Do poslednjeg daha. Do konacne pobede. Komadante.

4c

17.12.2014. 22:41

Zasto ne pisete ko je obucava kubanske hip-hop muzicare za rusenje rezima,izazivanje gradjanskog rata,ubijanje i razaranje Kube?Ko ih je obucava u Srbiji?Zasto niko ne odgovara za to ,zasto je normalno da se u Srbiji obucavaju spijuni,teroristi Usaida?

Ika

17.12.2014. 23:19

Da, da, nema više s kim u svetu da se prave ugovori i ostali dogovori, pa se gospoda kauboji setili svojih žrtava. I sada će kauboji Ameri "da oproste" Kubi sve brljotine kubanskog naroda i da im skinu sankcije.

Aлександар

18.12.2014. 02:04

@Ika - Баш тако - који цинизам. Права америчка одлика.

Saxon

18.12.2014. 09:54

@Ika - Slazem se ali bih da dodam najbitniju stvar koja je,cini mi se,promakla vecini...vojna baza koju su rusi dugo imali na Kubi verovatno je jedan od najvecih razloga zasto bas sada Ameri imaju valjan razlog da "oproste" Kastru sto su ga tukli :)

Stevan Stamenic

18.12.2014. 05:44

Secamo se nedavne Putinove posete Havani, kada je oprostio Kubi dug bivsem SSSR-u od sedam biliona dolara kao znak zelje da unapredi odnose. Podpisali su dogovor o povecanju trgovinskih veza i prosirenja ekonomske saradnje. Kuba je rado pristala. Kad je to predsednik Obmana video, omdah je zapoceo tajne pregovore sa Kubom. Danas cujemo o "revolucionarnom preokretu" americke politike prema Kubi pod lepo okrecenom parolom "Svi smo mi Ameriknaci". I moj pas laze, ali Obmana ga je nadmasio:-)))

tel aviv

18.12.2014. 09:08

Tako se vodi politika. Obama bez puno price istovremeno uzima Kubu, unistava Rusiju i gomila trupe oko Moskve. A usput, prekraja i Srednji istok. Vrhunski.

viganj

18.12.2014. 10:44

umesto da ih je sramota, oni se sada hvale svojom "dobrotom"...što su prekinuli jedan zločin prema Kubi... zločin prema indijancima i otimanje njihove zemlje, ostaje...

čiča

18.12.2014. 17:41

A šta ste dosad bili ? Potpuni trijuhf Fidela Kasta i njegove politike, posle 50 godina amerika odustala od sankcija. Samo oprez , smislili su oni neku novu prevaru ,počeće sa investicijama ,skupim kreditima potplaćivanjem opozicije i .......... Njima nikako ni u snu ne treba verovati