Novi svedoci u Mladićevoj odbrani

Braneći se od optužbi za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, general Ratko Mladić je pred sudije Haškog tribunala izveo svedoka Bora Tadića, koji je negirao da je progon nesrba bio politika vrha bosanskih Srba.

Lokalni zvaničnik iz Sanskog Mosta svedok Boro Tadić naveo je da srpska demokratska stranka i Republika Srpska nisu imale politiku da uklone Muslimane i Hrvate sa teritorija na koje su polagale pravo, prenosi Beta.

Po optužnici protiv generala Mladića (72), ratnog komandanta Vojske RS, Sanski Most je jedna od sedam bosanskih opština u kojima je progon nesrpskog stanovništva imao razmere genocida.

Tadić je izjavio da su rat u toj opštini izazvali Muslimani, odbijajući da se razoružaju i napadajući JNA i policiju. Istovremeno, sugerisao je da je to bio deo plana zapadnih zemalja da rasture Jugoslaviju.

Iako je negirao da je bio član SDS-a, Tadić je, tokom unakrsnog ispitivanja, potvrdio da je bio saradnik u Informatoru te stranke. Zastupnik optužbe citirao je iz tog biltena niz pogrdnih opisa Muslimana i Hrvata koji, po publikaciji, nameravaju da Srbima "vade oči", da ih "siluju" i ubijaju, kao i da "pripremaju genocid" nad njima.

"Kad se govori istina, to nije propaganda, nego da se svi osveste", prokomentarisao je svedok.

Na pitanje da li i on misli da Muslimani "nisu ljudi", a da Hrvati "imaju gen da ubijaju bolje i jače od sebe", što je objavio Informator, Tadić je odgovorio da se "ne slaže sa tim rečima", koje je nazvao "žešćim", ali da se "slaže" da je postojala opasnost koja je njima
opisana.

Tadić je potvrdio da je 1992. meštanima muslimanskih sela oko Sanskog Mosta rekao da su Muslimani "islamizovani Srbi" koji imaju nameru da "nanesu što veću štetu Srbima" i da je to nazvao "iskonskom mržnjom".

Na sugestiju tužioca, Mladićev svedok rekao je i da je znao za ubistvo devetorice Hrvata, u selu Škrljevita u novembru 1992, koji su, po rečima srpskih zvaničnika, bili "obični ljudi, a ne ekstremisti".

"Svako zlo i ubistvo me je bolelo, naročito zbog mog naroda, jer znam da na zlu ništa dobro neće ostati. To je veliko zlo prema nama Srbima, koje mi sami sebi činimo", rekao je Tadić.

Pre Tadića, iskaz u Mladićevu odbranu jutros je dao i Rato Runjevac, predratni viši javni tužilac u Sarajevu.

Runjevac je posvedočio da su u prvim danima rata u BiH muslimanski zvaničnici tolerisali, umesto da procesuiraju, nedela Juke Prazine u Sarajevu i braće SSabanović u Višegradu.

Sugerisao je i da je "policija pustila" ubicu srpskog svata na Baščaršiji 1. marta 1992, iako su ga "svedoci prepoznali".

Dok ga je kratko unakrsno ispitivao tužilac, Runjevac je, međutim, kazao da je predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović "pozitivno uticao" na Murata Šabanovića da 5. aprila 1992. ne sruši branu u Višegradu, čime je javno pretio.

Haški proces generalu Mladiću biće nastavljen sutra. On je optužen i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво