Počele isplate prvih umanjenih plata i penzija

Zaposleni u javnom sektoru i deo penzionera u decembru će prvi put primiti umanjene plate i penzije na osnovu mera Vlade Srbije za postizanje uštede u budžetu.
Zaposleni u javnom sektoru i deo penzionera u decembru će prvi put primiti umanjene plate i penzije na osnovu mera Vlade Srbije za postizanje uštede u budžetu.

Propisi o smanjenju plata u javnom sektoru i penzija su u primeni od 1. novembra, a država na taj način planira da u budžetu godišnje uštedi ukupno oko 400 miliona evra, odnosno mesečno oko 33 miliona evra, kako bi smanjila fiskalni deficit.

Primenom tih propisa prestao je da važi solidarni porez kojim su od 1. januara 2014. do decembarskih isplata bile smanjenje plate zaposlenih u javnom sektoru veće od 60.000 dinara. Smanjenje plata u javnom sektoru i penzija većih od 25.000 dinara Vlada Srbije je, kao meru stabilizacije i dugoročne održivosti javnih finansija, oročila do kraja 2017. godine.

Plate u javnom sektoru veće od 25.000 dinara su smanjene lineralno po stopi od 10 odsto, dok su penzije smanjene tako što je iznos veći od 25.000 dinara smanjen po stopi od 22 odsto, a iznos veći od 40.000 dinara po stopi od 25 odsto. Zarade u javnom sektoru su smanjene zaposlenima u direktnim i indirektnim korisnicima budžeta, organizacijama za obavezno socijalno osiguranje, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, preduzećima u većinskom državnom vlasnistvu, javnim agencijama i Narodnoj banci Srbije.

Njima su, pored plata, po stopi od 10 odsto smanjena i druga stalna primanja veća od 25.000 dinara, kao što su naknade za članstva u organima upavljanja i nadzora, radnim grupama, savetima i komisijama. Od smanjenja mesečnih primanja izuzeto je 61 odsto penizonara, odnosno oko milion do ukupno 1,7 miliona penzionera, čije su penzije do 25.000 dinara.

  • 02.12.2014 09:47
    Ovi se neće demokratskim putem (izborima) skinuti sa vlasti. Videćemo mi još svoga boga, ovo je tek početak.
  • Prečanin

    01.12.2014 18:45
    Točak istorije
    Kad su mogli penzije, kladim se da je sledeće zavlačenje šape u štedne uloge građana.
    Uostalom, naučili su to devedesetih.
    A kad obave i to, onda građanski rat jer im se neće silaziti sa vlasti.
  • Vojvosadjan

    01.12.2014 16:18
    Napredno nema sta! Roditelji su mi radili 40 godina, zaradili posteno svaku paru od te penzije i sad pod stare dane im dodje neki balavac bez dana radnog staza ( koji nije u zivot podigao nista teze od dva prsta). Srecom imaju mene koji im saljem novce iz inostranstva da cestito zive i dostojno umru. Ne znam samo kako je onima sto imaju 20.000 a deca im rade za 300 eura. Napravice jos veci problem nekoj buducoj vlasti jer ce taj novac MORATI da se vrati! Nema ovde ni trunke pameti i zdravog razuma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.