Kameron zahteva radikalne mere za smanjenje migracije iz EU

D. SAVIĆ

28. 11. 2014. u 21:45

London od drugih centara EU zahteva da podrže njegov „razumni“ predlog izmene politike prema imigrantima evropske familije

LONDON od drugih centara Evropske unije zahteva da podrže njegov „razumni“ predlog izmene politike prema imigrantima evropske familije, dovodeći u pitanje i osnovni postulat o slobodnom kretanju robe, ljudi, kapitala i usluga unutar EU.

Britanski premijer Dejvid Kameron predložio je, naime, radikalne mere za smanjenje migracije iz EU, ističući da sloboda kretanja u Evropi nije „neograničeno pravo“. Kameron, koji je ranije najavio da će u slučaju pobede na izborima u maju naredne godine održati referendum o daljem ostanku Britanije u EU 2017. godine, ističe da će smanjenje imigracije u EU biti prioritet u pregovorima oko britanskog članstva u Uniji. Dodao je da „ništa ne isključuje“ ako ne dobije promene koje želi:

- Ukoliko ne bude sluha za naše zabrinutosti i ne uspemo da poboljšamo naše odnose sa EU, tada, naravno, ništa ne isključujem - istakao je premijer, za koga je pitanje migranata postalo izuzetno značajno od kad je desničarska Partija nezavisnosti Velike Britanije (UKIP) osvojila podršku pozivima da se migracija obuzda i napusti EU.

Među oštrim merama koje je Kameron naveo je predlog da radni imigranti tek posle četiri godine rada mogu da pretenduju na različite vrste socijalnih olakšica kao što su poreske, dečji dodaci ili jeftini socijalni stanovi:

- Ukoliko tražilac posla iz EU nije našao zaposlenje u roku od šest meseci, od njega će se tražiti da ode - rekao je.

Migranti bi morali da imaju i zvaničnu ponudu za posao pre nego što uđu u zemlju, bila bi ograničena prava dovođenja članova porodice u Britaniju, ne bi se isplaćivali dodaci za decu imigranata ako žive u drugoj zemlji.

Bila bi ubrzana deportacija osuđenih kriminalaca i na duže zabranjen ponovni ulazak prosjacima i prevarantima proteranim iz Britanije. Onemogućen bi bio rad državljanima novoprimljenih zemalja Unije dok se njihove ekonomije ne približe privredama drugih članica.

Priznao je da Velika Britanija mnogo duguje useljenicima, da je ponosan na „multirasni“ karakter savremene Britanije, ali da migracija treba da bude stavljena pod pravednu kontrolu.


NIJE NI ČUDO

KAMERON je naveo da radni migranti sa dvoje dece trenutno dobijaju 700 funti mesečno pomoći od države, što je dva puta više nego u Nemačkoj i tri puta više nego u Francuskoj: „Nije ni čudo da toliko ljudi želi da dođe“, kazao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije