Nezavisni stav

Šešeljijada

Vojislav Šešelj jedna je od najintrigantnijih političkih ličnosti na ovim prostorima, vjerovatno i u ovom dijelu Evrope.

Ovog haškog optuženika i dugogodišnjeg pritvorenika možete voljeti ili mrziti, ali mu nikada ne možete sporiti da svakim svojim djelom, svakom izjavom i stavom uspijeva u svom osnovnom naumu. A to je provokacija.

Provokacija države, birokratskog aparata, kompletnih poredaka i ideologija. Ali vrlo često i čitavih naroda i zajednica. Nacionalna i vjerska provokacija već je posebno osjetljiva materija koja sama od sebe nameće dvije vrste mogućeg odgovora: oštru osudu, ili potpunu ignoranciju. I upravo je to teren na kojem se demokratska Evropa počela gubiti. A u tome Šešelj naprosto uživa.

Kada analiziramo Šešeljevo ideološko djelovanje u vremenu od prije rata pa do danas, najprije je neupitno da su se vremena naglavačke promijenila. Srbijom više ne vlada diktatura, a radikalni pokret danas ima minorni značaj. Tek toliki da ne može dokučiti ni parlamentarni cenzus. Srbija, naime, istinski nastoji da se reformira i krupnim koracima grabi ka članstvu u EU.

Samim tim jasno je da je današnje društvo radikalnu ideju postavilo na same margine. Prosto kao pasulj. U državi od oko sedam miliona stanovnika, za lidera radikala i optuženog ratnog zločinca na ovogodišnjim izborima glasalo je 72.000 ljudi, ili jedan posto srbijanskog društva. Međutim, tom i takvom osobom sada se bavi krovna evropska institucija zakonodavne vlasti - Evropski parlament. Što je situacija bez presedana.

A Šešelj i dalje uživa, naslađujući se (posljednjem) vlastitom brutalnom skandalu o Vukovaru, od kojeg je sve počelo, na koji su se ekspresno primili svi hrvatski politički prvaci - od prvog do zadnjeg.

Ne možemo se nakon svega oteti dojmu da nakon haškog rialitija u kojem je godinama magarčio uštogljene birokratizirane međunarodne sudije Šešelj sada isto to čini u okruženju. Igrajući se demokratije, ljudskih prava i slobode govora, otvorili su Pandorinu kutiju koju sada ne znaju kako da zatvore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije