Najnovije vesti
Vesti Politika
Antonijević: Nepohodna jasna ograda Srbije od Šešeljevih izjava

Antonijević: Nepohodna jasna ograda Srbije od Šešeljevih izjava

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević izjavio je da političari u Srbiji moraju jasnije da se ograde od stavova koje haški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj iznosi u javnosti.

- Njihove izjave su bile previše blage, bavile su se političkim posledicama ovakvog govora, medjutim kada pogledate koje su posledice i reakcije zemalja u regionu, mislim da je neophodno da se na jasan način ograde od toga - rekao je Antonijević za Radio Slobodna Evropa.

On je kazao da političari moraju biti osetljiviji i prepoznati svaku mogućnost da se odnosi u regionu naruše i da zato moraju delovati preventivno.

Prema njegovim rečima, pravosudni organi Srbije treba da preispitaju izjave koje je Šešelj davao po povratku u Srbiju. Antonijević je rekao da svaka izjava koja sadrži elemente govora mržnje mora biti zakonski preispitana i da to što se protiv Šešelja vodi postupak u Hagu ne predstavlja prepreku da se u Srbiji pokrenu drugi postupci.

- Postoje razna krivična dela koja su bliska onome što je izricano u javnosti i tužilaštvo može ozbiljno da sve to pregleda i vidi da li ima elemenata rasne ili druge diskriminacije, zbog čega bi i tužilaštvo i sudovi mogli reagovati -  kazao je Antonijević.

On je dodao da je te neophodno uraditi jer je to nastavak onoga što je viđeno tokom devedesetih godina i na šta je zaboravljeno, dodavši da se nada da efekti neće biti isti kao tada.

- Oni moraju reagovati, jer te izjave imaju specifičnu težinu i mogu pogodovati raspirivanju mržnje u Srbiji i regionu - istakao je Antonijević.