Sirija za suspenziju borbi u Alepu

Sirija i Rusija podržavaju predlog UN da se suspenduju borbe u severnom sirijskom gradu Alepo, saopštio je sirijski ministar inostranih poslova Valid Mualem.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

18:11

Default images

Ova izjava usledila je nakon jučerašnjeg susreta ruskog predsednika Vladimira Putina sa delegacijom sirijske vlade u Sočiju, prenosi AFP.

Mualem je istakao kako obe strane "na potpuno isti način gledaju na ulogu izaslanika UN u Siriji, Stafana de Misture" i podržavaju njegove napore da se "zamrznu" borbe u Alepu.

De Misturin prošlomesečni predlog je motivisan željom da se omoguće isporuke pomoći i postave temelji za mirovne pregovore. Sirijski predsednik Bašar al-Asad je ranije ovog meseca izjavio kako je taj predlog "vredan razmatranja".

Alepo je drugi grad po veličini u Siriji i nekadašnje ekonomsko središte zemlje. Danas je u znatnoj meri razoren i podeljen između režimskih i pobunjeničkih snaga.

Sastanak u Sočiju je održan iza zatvorenih vrata. Moskva nije objavila ništa o sadržaju razgovora, dok je prorežimski sirijski list Al-Vatan danas objavio kao je u ovim razgovorima "postavljena početna vizija za političko rešenje sirijske krize, oko kojeg bi se okupilo više patriotskih snaga", ali da je za realizaciju tog rešenja potrebno vreme. Al-Vatan nije saopštio ništa o razmatranim koracima za okončanje gotovo četvorogodišnjeg rata.

Nakon saastanka u Sočiju, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je istakao da ne treba očekivati ponavljanje tzv. "Ženevskih pregovora" o Siriji - uz učešće predstavnika više od 50 zemalja i u prisustvu hiljada novinara.

Bivši lider glavne sirijske opozicione snage - Nacionalne koalicije, Moaz al-Katib je inače 7. novembra imao razgovore u ruskom ministarstvu inostranih poslova.

Opoziciona koalicija, koja je međunarodno priznata, ali nema znatniji uticaj u samoj Siriji skeptična je prema izgledima za napredak mirovnog procesa u toj zemlji.

U građanskom ratu u Siriji do sada je poginulo više od 195.000 ljudi, dok je polovina stanovništva raseljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: