Štrajk u školama se nastavlja, jer pomaka u pregovorima sindikata obrazovanja i Ministarstva prosvete nema, saznaje Danas. Na jučerašnjem sastanku formirana je radna grupa za izmene i dopune posebnog kolektivnog ugovora, u kojoj su članovi sva četiri reprezentativna sindikata prosvetara, kao i predstavnici ministarstava prosvete, finansija i rada i zapošljavanja. Komisija sutra nastavlja rad, a sindikati očekuju da poseban kolektivni ugovor bude završen najkasnije do ponedeljka i da kroz taj dokument „nešto dobiju“, što je uslov za potpisivanje sporazuma sa vladom o zamrzavanju štrajka do uvođenja platnih razreda.

Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže za Danas da prosvetni radnici „neće ići grlom u jagode“ i da neće odustati od štrajka dok im vlada preko posebnog kolektivnog ugovora ne ponudi prelazno rešenje do uvođenja platnih razreda, koji bi važili za ceo javni sektor. Brajković kaže da dogovor nije postignut, „jer sindikati traže jedno, a vlada nudi drugo“, ali nije želeo da odgovori šta bi moglo da dovede do prekida štrajka u školama. On ističe da „para u budžetu ima i da ih samo treba preraspodeliti na drugi način“.

Nezvanično saznajemo da su neki od sindikata tražili da se prosvetarima isplati topli obrok i regres, koji iznosi oko 6.000 dinara, ali da je vlada to odbila, uz obrazloženje da su ti dodaci već uračunati u osnovcu za obračun plata.

Ni Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika, nije želeo da precizira čime bi sindikati bili zadovoljni, ali je napomenuo da će „štrajk trajati dok se ne završe pregovori“.

Jasna Janković, članica Predsedništva Unije, izjavila je juče ranije da je prosvetnim radnicima važno da budu izuzeti od smanjenja plata koje nisu povećane od 2008. koje u proseku iznose 42.000. Sa smanjenjem od 10 odsto prosvetari u osnovnim i srednjim školama u proseku će primati 38.000 dinara. Ona je dodala da je drugi razlog za štrajk zahtev prosvetara da se u javnim služba plate prvo uravnoteže, pa tek onda smanjuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari