BiH

Mijanović: Muslimani i Hrvati sami otišli sa Ilidže

Mijanović: Muslimani i Hrvati sami otišli sa Ilidže
Mijanović: Muslimani i Hrvati sami otišli sa Ilidže

HAG - Slavko Mijanović, svjedok odbrane na suđenju nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ Ratku Mladiću, danas je pred Haškim tribunalom izjavio da srpske vlasti na Ilidži u proljeće 1992. nisu progonile muslimane i Hrvate, nego da su oni svojom voljom otišli.

Svjedok odbrane je rekao da muslimani i Hrvati nisu protjerivani sa Ilidže, niti je Ilidža širila teritoriju, dodajući da su se sa Ilidže, iz straha od rata, iseljavali i Srbi i nesrbi.

Mijanović, koji se u srpskoj opštini Ilidža bavio stambenim pitanjima, posvjedočio je da su napušteni stanovi davani na privremeno korišćenje, ali ne i u vlasništvo srpskim izbjeglicama.

Prema njegovim riječima, stanarska prava i imovina vraćeni su vlasnicima poslije rata, što se nije dogodilo u Federaciji BiH, prenose beogradski mediji.

Na pitanje tužioca zna li da je "strateški cilj Srba iz BiH bila podjela Sarajeva", Mijanović je odgovorio odrečno.

Danas je u Mladićevu odbranu svjedočio i član obezbjeđenja Glavnog štaba VRS Dušan Todić. U pisanoj izjavi, uvedenoj u dokaze, Todić je tvrdio da Mladić nikada, u njegovom prisustvu, nije naredio nijedan napad na civilne objekte, čak ni kada su zajedno gledali kako muslimanske snage granatiraju kuću generalovih roditelja.

Prema riječima Todića, Mladić je uvijek insistirao na zakonitom postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Tužilaštvo nije imalo pitanja za svjedoka Todića.

Mladić će odbranu nastaviti sutra, iskazom sljedećeg svjedoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije