Štrajk prosvetnih radnika ušao je u drugu nedelju, a prema procenama sindikata obrazovanja, skraćene časove od 30 minuta drže zaposleni u više od 1.070 osnovnih i srednjih škola. Za danas je najavljen početak rada komisije za poseban kolektivni ugovor, u kojoj će učestvovati i sindikati, ali zasad nema odgovora ni iz Ministarstva prosvete, niti iz sindikata, do kada bi protest prosvetara mogao da potraje.

Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže za Danas da je uvođenje jedinstvenih platnih razreda u ceo javni sektor i dalje ključni zahtev sindikata i da štrajk može biti prekinut samo ako se vlada jasno obaveže kada će oni početi da se primenjuju. On očekuje da će posebnim kolektivnim ugovorom biti pronađeno prelazno rešenje do uvođenja platnih razreda, ali nije želeo da odgovori šta će to konkretno značiti za prosvetare.

I ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je juče da će kolektivni ugovor biti „prelazno rešenje, kako bi nastavnici što bezbolnije osetili smanjenje plata“. On je najavio da će izrada kolektivnog ugovora biti završena do kraja decembra.

Drugi „front“ na kojem će se narednih dana voditi intenzivni pregovori sa vladom jeste mogućnost da se materijalni položaj prosvetnih radnika poboljša uštedama i preraspodelom sredstava u okviru budžeta Ministarstva prosvete, van postojećeg fonda za plate. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, ako dogovor bude postignut, to bi moglo da dovede do okončanja štrajka, jer, kako kažu naši izvori, „cilj sindikata nije da nastavnici drže skraćene časove do kraja školske godine, ako se vlada obaveže da će u avgustu doneti zakon o platnim razredima“.

Prema mišljenju pojedinih sindikata, uštede bi mogle da se ostvare ukrupnjavanjem radnih mesta zaposlenih koji su primljeni sa nepunom normom, a takvih je prema procenama Ministarstva oko 20.000. Oni bi dopunili fond preuzimanjem norme od ljudi koji će do kraja ove i naredne godine otići u penziju. Sindikati se nadaju da se određene uštede očekuju i u budžetu namenjenom za projekat besplatnih udžbenika, s obzirom da je najavljeno da će ih od naredne školske godine dobijati samo đaci iz materijalno ugroženih porodica. Međutim, čelnici Ministarstva tvrde da će sredstva u budžetu za tu namenu ostati ista.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković smatra da je štrajk stabilan i dodaje da Ministarstvo ne vrši represiju nad zaposlenima koji protestuju, ali da probleme prave direktori nekih škola ne bi li se dodvorili prosvetnoj vlasti.

Sukob oko konkursa za zapošljavanje

Verbić je juče rekao da će se Ministarstvo uskoro baviti i pitanjem zapošljavanja preko izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Prema njegovim rečima, cilj tih izmena je da se omogući ukrupnjavanje radnih mesta, preuzimanje tehnoloških viškova na teritoriji cele Srbije, kao i zapošljavanje putem konkursa, koje treba da dovede „svežu krv“ u prosvetu, kada prestane zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. Sindikati, s druge strane, poručuju da će se boriti protiv otvorenih konkursa dok se ne reši pitanje tehnoloških viškova i sudbina zaposlenih koji su primljeni sa nepunom normom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari