• Search form

24.11.2014 | 11:44

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o kulturi

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o kulturi

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije objavilo je 24. novembra dugoočekivani Nacrt izmena i dopuna Zakona o kulturi, koji predviđa niz novina, a tim povodom poziva sve zainteresovane da se uključe u javnu raspravu do 15. decembra.

Prezentacije i rasprave o nacrtu tog zakona biće održane već 26. novembra u 11 sati u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, 28. novembra u 11 časova u Niškom kulturnom centru u Nišu, a 3. decembra u 11 sati u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu.

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je stručnu javnost i sve zainteresovane da se uklјuče u javnu raspravu i konstruktivnim predlozima doprinesu optimalnim zakonskim rešenjima u kulturi, kao jednoj od klјučnih oblasti društva.

Nacrtom izmena i dopuna Zakona o kulturi, između ostalog, predviđeno je usvajanje Strategije razvoja kulture u roku od godinu dana od usvajanja tog zakona.

Uz delimične izmene člana o opštem interesu u kulturi, te zamenu odredbi koje se odnose na opis kulturne delatnosti i njene oblasti, Nacrtom zakona predviđeno je, između ostalog, i ukidanje dodele priznanja za poseban doprinos kulturi – takozvane nacionalne penzije, s tim što bi lica koja su do sada stekla to pravo i dalje imala doživotnu mesečnu naknadu.

Predviđeno je, između ostalog, i da Nacionalni savet za kulturu bude finansiran iz državnog budžeta, te da njegovi članovi imaju pravo na naknadu za rad, kao što su i tražili proteklih godina.

Između ostalog, predviđen je i niz izmena koje se tiču statusa reprezentativnih udruženja u kulturi, uključujući i mogućnost gubitka tog statusa na osnovu rešenja ministra. Deo izmena i dopuna Zakona o kulturi odnosi se i na status samostalnih umetnika i način uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Nacrt zakona moguće je preuzeti sa sajta Ministarstva kulture i informisanja koje će, po okončaju javne rasprave, sačiniti novu verziju tog zakonskog predloga i uputiti resornim ministarstvima na mišlјenje.

Nacrt zakona nalazi se i u PRILOGU, kao i formular za primedbe i komentare.

Srbija je dobila u avgustu 2009. godine krovni Zakon o kulturi posle 17 godina, koji je najavljivan kao prekretnički, ali je jos u vreme usvajanja praćen burnim reakcijama i negodovanjem dela javnosti. Kao poseban problem pokazala se proteklih godina njegova primena koja je bila selektivna.

(SEEcult.org)

Painting by Zoran Popović, ‘I Never Promised You an Avant Garden’, 1983
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav